KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 11.5.2022 | KOLLEGA.FI
Työkaluja neuvottelu­tilanteisiin

Neuvottelutaito on hyödyllinen taito, jolle on aina käyttöä. Neuvottelemme saavuttaaksemme jotakin tai ilmaistaksemme mielipiteitämme tai ajatuksiamme asioista. Ilman neuvottelutaitoa saatamme jäädä paitsi monistakin asioita. Tämän taidon opettelua varten filosofian tohtori ja valmentaja Harri Gustafsberg ja sanattoman viestinnän asiantuntija ja valmentaja Sami Sallinen ovat kirjoittaneet Taktinen neuvottelu -kirjan, joka antaa työkaluja elämän neuvottelutilainteisiin.

Neuvottelutaito kuuluu strategisiin taitoihin. Neuvottelussa osapuolilla on aina omat intressinsä, joita kohti he pyrkivät. Toisistaan poikkeavia intressejä pyritään sovittelemaan yhteen ratkaisumallien ja vuorovaikutuksen keinoin.

Haastavissa neuvotteluissa on kyse vuorovaikutuksesta ja tunnetilojen hallinnasta, ja ne voivat epäonnistua, jos emme valmistaudu huolellisesti. Emme aina neuvottele hyvin, mutta jokaisesta neuvottelusta voi oppia jotain. Kehittyminen tapahtuu toistojen, itsensä haastamisen, epäonnistumisten ja uuden omaksumisen kautta, Gustafsberg ja Sallinen sanovat kirjassaan.

Kaikissa haastavissa vuorovaikutustilanteissa onnistumisen resepti on huolellinen valmistautuminen, oman keho-mieli-tilan hallinta, hyvät vuorovaikutustaidot ja kyky vaikuttaa neuvottelukumppaniin. Kirjassa kaikkiin näihin osa-alueisiin perehdytään syvällisesti.

Kirjan alkupuolella luodaan pohjaa neuvottelulle ja tutustutaan muun muassa haastaviin tilanteisiin, ihmisyyden ja mielen ymmärtämiseen, haastaviin ihmistyyppeihin sekä erilaisiin neuvottelutyyleihin.

Kirjan toinen tärkeä kokonaisuus on neuvotteluihin valmistautuminen, johon perehdytään kattavasti. Neuvottelu alkaa valmistautumisesta ennen kuin ensimmäistäkään sanaa on sanottu. Haastava neuvottelu ei yleensä tule yllättäen, vaan tilanteeseen kannattaa aina valmistautua huolellisesti. Osiossa perehdytään muun muassa tilannekuvan luomiseen, tavoitteiden määrittämiseen, tunneälyn hyödyntämiseen ja keho-mieli-tilan virittämiseen. Jo pelkkä rauhallinen hengitys saa keho-mielemme optimaaliseen tilaan ja avaa mahdollisuuden mielen uudelleenohjelmointiin.

Kirjan puolivälissä päästään varsinaiseen neuvottelutilanteeseen. Neuvottelu on näkemysten vaihtoa ja omien intressien perustelua. Viestit menevät perille puhumalla ja sanattomalla viestinnällä, mutta vuorovaikutus on paljon muutakin. Erityisesti haastavissa vuorovaikutustilanteissa korostuvat taito kuunnella, havainnoida ja argumentoida sekä kyky ohjata keskustelua. Osiossa keskitytäänkin esimerkiksi sanattomaan viestintään, valheen tunnistamiseen, luottamuksen rakentamiseen, tietoiseen läsnäoloon ja kuuntelemisen taitoon.

Taktinen neuvottelu -kirja on kiinnostavasti kirjoitettu ja käsittelee aihetta monipuolisesti. Kirjassa on paljon esimerkkicaseja, jotka tuovat esille herkullisia tuokiokuvia elävästä elämästä. Oman pikantin lisänsä antaa se, että monissa caseissa pääsee kurkistamaan samalla poliisiin työhön, sillä kirjoittajat ovat molemmat taustaltaan poliiseja. Kirja etenee loogisesti ja ymmärrettävästi ja antaa lukijalle runsaasti hyödyllisiä työkaluja neuvottelutaitojen kehittämiseen.

Kirjan nimi
Tekijä
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Taktinen neuvottelu
Harri Gustafsberg, Sami Sallinen
Otava
2021
224 sivua
35 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)