ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI MIKKO PAHKASALO KUVA SANNA NUUTINEN FOTO BAKERY | 16.3.2022 | KOLLEGA.FI
Ota energiasi haltuun

Kukoistavimmat ihmiset, jotka ovat oman alansa huippuja, ovat energisiä niin elämässään, työssään kuin ihmissuhteissaan. He tekevät päivittäin työtä ylläpitääkseen ja nostaakseen omaa energiatasoaan, koska se on elinehto terveelle, hyvinvoivalle ja kukoistavalle elämälle. Nämä ihmiset ovat ottaneet täyden vastuun siitä, millaista energiaa tuntevat ja heijastavat ympäristöönsä päivittäin.

Mikko Pahkasalo on valmentaja ja yrittäjä, jonka visiona on nostaa suomalaiset kohti omannäköistä kukoistustaan.

Kuvaan tässä tekstissä kolmen näkökulman kautta, miten jokainen voi oppia ottamaan haltuun oman energiatasonsa elämäntilanteesta, ammatista ja toimialasta riippumatta.

Kolme tasoa

Vaikutamme omaan energiaamme kolmen tason kautta: kehon, mielen ja sydämen (tuntemisen). Energia ei siis liity pelkästään syömiseen ja nukkumiseen, vaikka ne ovatkin tärkeä osa kokonaisuutta. Ihmistä voi verrata energialaitokseen, joka synnyttää ja siirtää energiaa paikasta toiseen. Energialaitokseen ei kuitenkaan yhtäkkiä tipahda jostain energiaa, vaan sitä täytyy tuottaa säännöllisesti. Sama pätee ihmiseen.

Kehon energiataso sisältää esimerkiksi ravitsemuksen, unen, liikkumisen ja nukkumisen. Mielen energiataso sisältää esimerkiksi sisäisen tuomarin, ajattelumallit ja unelmoinnin. Sydämen energiataso sisältää esimerkiksi pelosta luopumisen, rohkeuden valjastamisen ja merkityksellisyyden kokemisen. Kyse on keskinäisen tasapainon löytämisestä, jolloin jokainen alue toimii optimaalisella tasolla vahvistaen toinen toistaan.

Mullistava merkitys

On tutkittu, että niin pienten kuin suurtenkin yritysten toimitusjohtajat käyttävät energiaa suunnilleen yhtä paljon kuin amerikkalaisen jalkapallon pelinrakentajat. Tätä on syytä sulatella hetki! Silti monet ihmiset, yrittäjät ja yritysjohtajat eivät pidä huolta kokonaisvaltaisesta energiastaan yhtä sitoutuneesti kuin pelinrakentajat, vaikka energiatason kulutus sekä työn ja elämän vaatimukset ovat samaa luokkaa.

Kuvittele esimerkiksi, että sinulla on kirkas visio, osaat tehdä oikeita asioita, olet rohkea ja haastat itseäsi, luot ihmissuhteita ja vaikutat toisiin, mutta jos energiatasosi on matala, tyydyt vain toteamaan, että olet niin väsynyt, ettet jaksa tehdä asiaa tai jopa vähättelet sen merkitystä. Eteneminen loppuu siihen paikkaan tai tekeminen ei edes ehdi alkaa.

Pysyvän korkeamman energiatason myötä käsittelemme stressiä paremmin, ennaltaehkäisemme sairauksien syntymistä, olemme sinnikkäämpiä, saamme aikaan oikeita asioita, tulemme paremmin toimeen ihmisten kanssa, palaudumme nopeasti vastoinkäymisistä ja pystymme keskittymään ja tekemään päätöksiä tehokkaasti.

Kohti pysyvää muutosta

Moni meistä kärsii päivittäin matalasta energiatasosta ja haluaisi parantaa omaa hyvinvointiaan ja terveyttään. Haluamme tuntea olomme paremmaksi ja energisemmäksi. Usein heräämme tähän vasta esimerkiksi vakavan sairastumien myötä, jolloin meidän on pakko ryhtyä parantamaan energiatasoamme. Älä kuitenkaan odota liian kauan oppiaksesi ja soveltaaksesi tapoja, jotka vaikuttavat myönteisesti kokonaisvaltaiseen energiasoosi.

Anna itsellesi lahja ja keskity tästä päivästä alkaen vuoden ajan kolmeen energia-alueeseen, joiden avulla voit parantaa terveyttä ja hyvinvointia pysyvästi. Perehdy kehon energia-alueen edistämiseen ravitsemuksen, nukkumisen ja liikkumisen avulla ja hyödynnä esimerkiksi ravitsemusvalmentajaa tai personal traineria. Syvenny mielen ja tunteiden hyvinvointiin vaikkapa valmentajan, psykoterapeutin ja tunnevyöhyketerapeutin avulla.

Matka ei ole välttämättä helppo eikä mukava. Tämä ei silti tarkoita, että itseä pitäisi armotta piiskata eteenpäin. Päinvastoin. Tarkoitus on tietoisesti kulkea pienin askelin kohti seuraavaa, omannäköistä energiatasoa. Matkalla opit tärkeitä uusia tapoja ja saat ideoita, jotka jäävät elämään osaksi sinua, vaikka et edes kulkisi loppuun täyttä vuotta. Pienetkin muutokset voivat johtaa uskomattomiin tuloksiin.

Pieni taukoharjoitus: Syvähengitys seisten

Nouse ylös seisomaan. Sulje silmäsi ja hengitä tietoisesti syvään sisään ja ulos 10 kertaa. Voit tehdä samalla liikettä, jossa pompit paikallasi hytkyttäen kroppaasi kevyesti siten, että jalkapohjat pysyvät kiinni maassa. Liike tuo syvyyttä hengitykseen ja tehostaa sitä.
Silmien sulkeminen vaikuttaa aivojen hyvinvointiin ja seisominen aktivoi kehoa ja elintoimintoja.
Toista harjoitus tunnin välein tauon yhteydessä.

Mikko Pahkasalo on valmentaja, kouluttaja ja yrittäjä, jonka visio on nostaa kansallisella tasolla suomalaiset kohti heidän omannäköistä kukoistustaan. Pahkasalo on sisäisen kukoistuksen asiantuntija ja No Limit -yrityksen perustaja. Hän järjestää säännöllisesti maksuttomia webinaareja ja Liekkimiitti -ryhmätapaamisia verkkomuotoisesti, jotka toimivat lähtölaukauksena omannäköisen unelmaelämän luomiselle.

Lisätietoja Pahkasalosta ja hänen kursseistaan löydät osoitteesta:
https://www.noulimit.fi/
https://www.facebook.com/NoLimit.fi
https://www.linkedin.com/in/mikkopahkasalo/

Lue myös Pahkasalon aiemmin julkaistut kolumnit Kunnioita vastoinkäymisiä, Tee merkityksellisiä asioita, Vaikuttamisen mestari ja Läsnäololla elämänlaatua.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)