TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI JA KUVA CARITA NYBERG | 30.3.2022 | KOLLEGA.FI
Kenen seura vie voimasi?

Jokainen meistä on varmasti käynyt joko työpaikalla tai kotipiirissä keskustelun, jonka jälkeen olo on aivan vetämätön. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä olet silloin kohdannut energiasyöpön. Kun tunnistat tilanteen, se voi muuttua. Kerron tässä kolumnissa energiasyöpön tunnusmerkit sekä annan vinkkejä, miten tallaisen ihmisen kassa pitää toimia.

Master Trainer Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä.

Energiasyöppö on henkilö, jolla on paha olo ja hän purkaa sitä kuormittaen ympäristöään. Hänellä on usein muutama kohde, jolle hän päästelee höyryjään ja hän saa siitä hetkellisesti paremman olon itselleen. Sen sijaan henkilö, joka kohtaa energiasyöpön voi tuntea voimattomuutta ja väsymystä keskustelun jälkeen – olo on kuin tyhjiin valuneella ilmapallolla. Jos et osaa pitää puoliasi, saatat ajatella, että sinun pitää kuunnella toista ja olla tukemassa häntä, vaikka hän vain hyväksikäyttää kiltteyttäsi. Omien rajojen asettaminen onkin tärkeä oppitunti.

Energiasyöpön tunnusmerkkejä

Työyhteisössä voit törmätä seuraavanlaisiin energiasyöppöihin:

 • Kalle Kriitikko
 • Veera Valittaja
 • Simo Sepittäjä
 • Jaana Juoruilija

Kalle Kriitikko on piikikäs henkilö, joka myrkyttää helposti ilmapiirin keskittymällä epäkohtiin. Hän ei pysty ottamaan rennosti, vaan hakee epäkohtia joka käänteessä. Hänen seuransa vie voimia.

Veera Valittaja kokee olevansa uhri ja hänellä on tarve kertoa siitä muille. Hän ei kohdista valitustaan henkilölle, joka voisi ratkaista asian, koska silloin valittamisen syy poistuisi. Hän hakee energiaa toisten myötätunnosta.

Simo Sepittäjä keksii aina syyn, miksi jonkin asian hoito ei onnistu. Selitykset ja verukkeet ovat hänen tavaramerkkinsä. Hän ei huomaa, että aika, joka kuluu selittämiseen, olisi voinut riittää asian hoitamiseen.

Jaana Juoruilija nauttii, kun hän saa kertoa juoruja ja värittää tarinoita. Ja niitä hänellä riittää etenkin silloin, kun tieto ei kulje ja huhut saavat helposti siivet. Hänen jäljiltään onkin hankala selvittää, mikä on tarua ja mikä totta.

Taustalla kompastuskivet

Energiasyöppöjen taustalla on kompastuskiviä, jotka estävät nauttimasta tai saamasta asioita eteenpäin. Kompastuskiviä on seitsemän. Sabotointi, ahneus, itsensä aliarviointi, ylimielisyys, marttyyrius, kärsimättömyys sekä itsepäisyys.

Etenkin marttyyrius ja ylimielisyys ovat tyypillisiä energiasyöpöille. Kriittisyys ja sepittäminen kuuluvat ylimielisen toimintaan. Ylimielinen ei voi myöntää olevansa väärässä vaan puolustautuu usein hyökkäämällä. Valittaminen ja juoruilu taasen ovat marttyyritaudin ilmentymiä. Molemmat teemat ovat merkki siitä, että henkilölle on tarve negatiiviseen keskusteluun ja hän etsii mielihyvää kuormittamalla muita. Tämä voi hetken tuntua hyvältä, mutta kevyt olo ei kauaa kestä.

Miten toimia energiasyöppöjen kanssa?

 • Tunnista energiasyöppö. Hän on henkilö, joka vie sinulta voimia.
 • Vältä kanssakäymistä energiasyöpön kanssa tai jos työ sitä edellyttää, keskity vain asioiden hoitoon hänen kanssaan.
 • Kysy mitä henkilö voisi tehdä toisin tilanteessa.
 • Pysy keskustelussa tyynenä ja jätä väliin draama.

Kun huomioit paremmin omia tarpeitasi, huomaat ettet samalla tavalla salli energiasyöppöjen kuulua lähipiiriisi. Tee pieni inventaario siitä, kuka vie voimiasi ja kenen seurassa viihdyt.

Pidä huolta itsestäsi ja rajoistasi – olet sen arvoinen.

”Positiivinen energia korreloi suoraan positiivisen tuloksen kanssa.”
Joe Rogan

Selvitä, mitkä ovat omia kompastuskiviäsi. Tee testi!

Lue myös aiheeseen liittyvä aiemmin julkaistu Nybergin kirjoitus Energiasyöpöt työpaikalla.

Jos haluat kuulla lisää, miten työpaikallasi voidaan taltuttaa energiasyöpöt, ota yhteyttä Carita Nybergiin: carita.nyberg@k2b.fi

Carita Nyberg on Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer. Nyberg on kehittänyt käytännönläheisen ja oivalluttavan Tasapainon Avaimet® -ohjelman, jonka avulla voi syventää itsetuntemustaan ja kehittää vuorovaikutustaitojaan. Lähes kaksikymmentä vuotta johtajia, esimiehiä ja tiimejä valmentanut Nyberg on kirjoittanut myös seitsemän e-kirjaa.

Lisätietoa Carita Nybergistä ja Tasapainon Avaimista:
www.k2b.fi
https://www.linkedin.com/in/caritanyberg/
carita.nyberg@k2b.fi

Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Miten menestyä paineiden alla, Arvomaailmojen ristiriita, Fasilitointi on tärkeä taitolaji, Onko työpaikkasi ilmapiiri kunnossa? ja Neljä askelta onnistuneeseen vuorovaikutukseen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)