VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI HANNE HAAPAKOSKI KUVA JONI AUTIO | 16.2.2022 | KOLLEGA.FI
Työhyvinvointia ja tulosta sisäisellä viestinnällä 

“Sisäistä viestintää pitää parantaa!” Tämä on varmasti yleisin henkilöstökyselyissä esitetty toive. Tuntuu siltä, että sisäinen viestintä kärsii edelleen arvostuksen puutteesta, ja se näkyy näissä kyselyissä. Aika on arvostusta ja aikaa järjestetään tärkeille asioille, mutta koetaanko sisäinen viestintä suomalaisissa organisaatioissa tärkeäksi?

Hanne Haapakoski on viestinnän johtamisen ja sisäisen viestinnän asiantuntija, joka työskentelee Piiri Kit Oy:n toimitusjohtajana ja Valorian stragina.

Jos vastaus on ei tai edes epäröivä ehkä, niin silloin sisäisen viestinnän monia hyötyjä ei ole vielä täysin oivallettu ja niistä on pidettävä enemmän meteliä.

Kun puhutaan sisäisen viestinnän kehittämisestä, keskustelu kääntyy turhan usein viestintävälineisiin. Käytetäänkö teillä intraa, sovellusta, pikaviestimiä, sähköpostia, infotauluja, viikkopalavereita vai kahvihuoneen ilmoitustaulua? Välineistä väiteltäessä helposti unohdetaan, että sisäinen viestintä on ihmisten välistä vuorovaikutusta – myös yrityksissä. Kyse on ennen kaikkea oleellisen tiedon jakamisesta, kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisesta, kohtaamisesta, keskustelusta ja ihmisten tarpeisiin vastaamisesta.

Välineet voivat parhaimmillaan tukea viestintää, mutta lopulta sisäisen viestinnän onnistumisen ratkaisevat aina ihmiset. Me tarvitsemme toisiamme ja jatkuvaa vuorovaikutusta muiden kanssa, jotta voimme tehdä työmme hyvin ja voida töissä hyvin.

Viestintä vaikuttaa työilmapiiriin

Toimiva sisäinen viestintä parantaa merkittävästi työilmapiiriä ja työhyvinvointia, eli sitä, miltä töissä tuntuu olla, eikä se ole mikään pikku asia.

Sukelletaan ensin hetkeksi pimeään päähän. Miltä tuntuisi työskennellä työyhteisössä, jossa sisäinen viestintä on vähäistä, salailevaa ja jopa epäasiallista?

Turhauttavalta, sillä jatkuva tiedon etsiminen hidastaa työskentelyä. Pelottavalta, sillä oikean tiedon puuttuminen aiheuttaa käytäväjuoruilua ja hurjia huhuja, joiden todenmukaisuutta ei voi tietää, eikä sen perään edes uskalleta kysyä. Merkityksettömältä, koska yhteisiä tavoitteita ei ole kerrottu tai niihin ei ole päässyt vaikuttamaan. Loukkaavalta, sillä omaa työpaikkaa koskevat uutiset saa lukea ensin päivän lehdestä ja vasta sen jälkeen niistä puhutaan työpaikalla. Työyhteisössä saattaa vielä olla tapana tiuskia tai puhua muuten epäasiallisesti työkavereille, eivätkä esihenkilöt halua tai uskalla puuttua asiaan. Harva meistä viihtyisi tällaisessa työyhteisössä kovinkaan kauaa.

Kuvittele seuraavaksi työyhteisö, jossa sisäinen viestintä toimii erinomaisesti. Tarvittavat tiedot löytyvät aina helposti ja nopeasti. Yhteisössä vallitsee avoin ja luottamuksellinen työilmapiiri, jossa jokaista kuunnellaan ja arvostetaan. Vuorovaikutus työkavereiden välillä on mutkatonta ja töissä voi kunnolla nauraakin. Jokainen tietää työpaikan oleelliset kuulumiset ja voi luottaa siihen, että muutoksista kerrotaan avoimesti ja päätökset perustellaan selkeästi. Tavallisena työpäivänä töissä voi rauhassa keskittyä oikeisiin asioihin. Usein olo on suorastaan innostunut, koska työ tuntuu merkitykselliseltä ja koko työporukka tukee toisiaan työssä onnistumisessa.

Tavoitteellisella ja onnistuneella sisäisellä viestinnällä tällaisen työyhteisön luominen on mahdollista!

Viestinnän monet edut työnantajalle

Työnantajan näkökulmasta vaikuttavalla sisäisellä viestinnällä on merkittävä vaikutus tulokseen ja tavoitteiden saavuttamiseen. Onhan menestyminen paljon helpompaa, kun yhteiset tavoitteet ovat kaikkien tiedossa, niistä ollaan innostuneita ja jokainen ymmärtää, mitä on tehtävä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Moni työyhteisö haluaa myös parantaa henkilöstön sitoutumista, sillä uuden henkilöstön rekrytointi ja perehdyttäminen on kallista, eikä osaavia työntekijöitä ole aina helppoa löytää lähteneiden tilalle. Koronapandemian aikaan työpaikkoja on kuitenkin vaihdettu tiuhaa tahtia ja moni yritys onkin huolissaan henkilöstön vaihtuvuudesta.

Tähänkin pulmaan auttaa viestintä. Työyhteisön sisäiseen viestintään tyytyväiset ihmiset suhtautuvat työhönsä positiivisemmin ja ovat sitoutuneita työhönsä. Tyytyväinen ja sitoutunut työntekijä tekee hyvää työtä, eikä harkitse hakevansa jokaista mahdollista työpaikkaa.

Sisäisen viestinnän kehittäminen on kaikin puolin kannattavaa. Sisäinen viestintä parantaa työhyvinvointia, tuottavuutta, tehokkuutta ja rakentaa lisäksi ihmisten välistä luottamusta. Nämä ovat asioita, jotka ratkaisevat organisaation menestyksen – tai ehkä jopa sen selviämisen – tässä nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Hanne Haapakoski työskentelee sisäisen viestinnän kehittämiseen erikoistuneen Piiri Kit Oy:n toimitusjohtajana sekä strategiseen viestintään erikoistuneen Valorian strategina. Haapakoski on viestinnän johtamisen ja sisäisen viestinnän asiantuntija, joka auttaa muotoilemaan viestinnälle tavoitteet ja tukee niiden käytäntöön viemisessä.

Haapakoski on ollut mukana kehittämässä uutta pk-yritysten sisäiseen viestintään luotua Piiri-sovellusta, joka auttaa tavoittamaan myös hallissa, ratin takana tai työmaalla työskentelevät ihmiset.

Lisätietoa Piiri-sovelluksesta: https://www.sisainenviestinta.fi/piiri-sovellus.html

Lisätietoa Hanne Haapakoskesta:
https://www.linkedin.com/in/hannehaapakoski/
https://www.sisainenviestinta.fi/
https://valoria.fi/

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)