Olen vuosikymmeniä ollut kiinnostunut ihmisistä ja siitä, miksi toiset menestyvät ja toiset eivät. Yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka selittää, miksi menestyjät onnistuvat muita paremmin paineen alla, on stressin hallinta. Tunneälyn puolestapuhuja, Dr. Travis Bradbury on tutkinut tunteiden vaikutusta menestyjiin. Hänen tutkimuksistaan käy ilmi, että 90 prosenttia huippusuoritukseen yltävistä henkilöistä on taitavia tunteiden säätelyssä. He säilyttävät tyyneyden ja hallinnan tunteen myös kovassa paineessa.

Aivomme kaipaavat tietyn tunnetilan, jotta siirrymme tuumasta toimeen, ja stressi toimii tällaisena aktivoijana. Stressi ei sinänsä kuormita meitä, kunhan se ei pitkity.
Kymmenen keinoa menestyä paineiden alla
Alla kymmenen keinoa, joita menestyjät käyttävät. Näiden avulla suoriudut optimaalisesti stressissä.
1. Arvosta sitä, mitä sinulla jo on
On tutkittu, että stressihormoni kortisoli laskee 23 prosenttia, kun keskityt siihen, mitä sinulla jo on. Mielihyvän tunne ja energia lisääntyvät.
2. Unohda Mitä jos? -kysymys
Mitä jos -kysymys saa sinut ajattelemaan turhan monia vaihtoehtoja. Jo kysymys itsessään lisää paineita. Samalla huomiosi siirtyy jossitteluun, sen sijaan että keskittyisit siihen, miten ratkaiset tilanteen.
3. Pysy positiivisena
Kun ajatukset lähtevät laukalle, keskity johonkin positiiviseen. Se auttaa näkemään mahdollisuudet. Vaikka myönteisyyteen fokusoituminen vaatisi aikaa, se kannattaa, koska ollessasi positiivisessa mielentilassa sinun on helpompi vastata haasteisiin.
4. Ota irtiottoja myös kiireessä
Vaikka sinulla olisi kuinka kova kiire, pidä mikrotaukoja, sillä ne vaikuttavat aivojesi palautumiseen. Sulje välillä esimerkiksi puhelin tai tietokone, kun haluat keskittyä vaativaan tehtävään.
5. Vähennä kofeiinin käyttöä
Aina kun juot kofeiinipitoisia juomia, kuten kahvia tai kola-juomia, kehosi adrenaliinitaso nousee ja päädyt taistele tai pakene -tilaan. Tämä on omiaan lisäämään stressiä.
6. Muista syvän unen merkitys
Mikään ei voi korvata hyvää unenlaatua stressin hallinnassa. Se on perusta, joka antaa energiaa päivääsi. Univaje nostaa stressitasoa.
7. Katkaise negatiivinen itsepuhelu
Aina kun havaitset mielessäsi kielteisiä ajatuksia, pysähdy ja huomaa, että ajatukset ovat harvemmin totta. Kiinnitä huomiota siihen, millaisia sanoja käytät. Vältä sanoja: ei koskaan, aina, pahin, huonoin jne.
8. Muokkaa näkökulmaasi
Suhteuta asiasi isompaan kokonaiskuvaan, niin saat stressitasosi laskemaan. Saadaksesi paremman hallinnan tunteen voit kirjoittaa tehtävälistoja. Ongelma on yleensä aika pieni, kun sen sijoittaa suurempaan viitekehykseen.
9. Tee hengitysharjoituksia
Voit vaikuttaa stressitasoosi nopeasti kiinnittämällä huomiosi hengitykseesi. Kun hengität ulos syvemmin ja hieman pitempään kuin sisään, hermostosi rauhoittuu.
10. Käänny tukiverkostosi puoleen
Muista, ettet ole yksin. Käänny tukiverkostosi puoleen tarvittaessa. On parempi kysyä apua kuin jäädä jumiin. Bonuksena annat toiselle mahdollisuuden auttaa sinua.
Stressi avaa oven kompastuskiville
Kompastuskiviä on niin työpaikan kulttuurissa kuin henkilökohtaisessa elämässä ja ne tarttuvat helposti. Pitkittynyt stressi avaa kompastuskiville vapaan pääsyn ottaa ohjakset arjessasi. Silloin kadotat hallinnan tunteen etkä voi onnistua. Tasapainon Avaimet -menetelmässä kompastuskiviä on seitsemän: itsepäisyys, marttyyrius, kärsimättömyys, itsensä aliarviointi, ylimielisyys, sabotointi ja ahneus. Kaikilla näillä on omat tunnistettavat ominaisuutensa ja ne saavat pelot toteutumaan ja stressitasot nousemaan entisestään.
Kompastuskivistä on mahdollista päästä eroon, mutta se vaatii työtä. Tunnistaessasi omat kompastuskivesi ymmärrät, miten ja missä tilanteissa ne nousevat eteesi. Onkin hyödyllistä tiedostaa oma stressikäyttäytymisensä, sillä se aktivoi kompastuskiviä – ja juuri silloin voit päästä niiden jäljille.
”Älä ota elämää turhan vakavasti.
Et selviydy siitä kuitenkaan hengissä.”
Elbert Hubbard

Lue lisää kompastuskivistä Nybergin aiemmin julkaistuista kolumneista:
https://kollega.fi/2020/01/energiasyopot-tyopaikalla/
https://kollega.fi/2017/04/elaman-palapeli/
Selvitä myös, mitkä ovat sinun kompastuskiviäsi. Tee testi!
Lisätietoa aiheesta löydät lisäksi Carita Nybergin e-kirjasta Onnistumisen esteet https://bookboon.com/fi/onnistumisen-esteet-ebook

Carita Nyberg on Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer. Nyberg on kehittänyt käytännönläheisen ja oivalluttavan Tasapainon Avaimet® -ohjelman, jonka avulla voi syventää itsetuntemustaan ja kehittää vuorovaikutustaitojaan. Lähes kaksikymmentä vuotta johtajia, esimiehiä ja tiimejä valmentanut Nyberg on kirjoittanut myös seitsemän e-kirjaa.
Lisätietoa Carita Nybergistä ja Tasapainon Avaimista:
www.k2b.fi
https://www.linkedin.com/in/caritanyberg/
carita.nyberg@k2b.fi
Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Arvomaailmojen ristiriita, Fasilitointi on tärkeä taitolaji, Onko työpaikkasi ilmapiiri kunnossa?, Neljä askelta onnistuneeseen vuorovaikutukseen, Miten viestiä paremmin etätyössä ja 12 tunnusmerkkiä huonosta johtajuudesta.
Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.
Oliko artikkeli kiinnostava?
Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.
Käytä tätä mainospaikkaa, kun
- haluat erottua joukosta,
- saavuttaa uutta yleisöä ja
- saada asiasi helposti perille.
Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.
Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/
Tätä artikkelia on kommentoitu yhden kerran.
- Hyviä neuvoja, Kun näin eläkkeellä katsoo taaksepäin, noin olisi pitänyt toimia ;) Timo