ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI MIKKO PAHKASALO KUVA SANNA NUUTINEN FOTO BAKERY | 19.1.2022 | KOLLEGA.FI
Kunnioita vastoinkäymisiä

Kukoistavimmat ihmiset maailmassa, jotka kuuluvat oman alansa 15 prosentin huippujoukkoon, kunnioittavat kohtaamiaan vastoinkäymisiä. He suhtautuvat niihin myönteisesti ja näkevät vastoinkäymisten kasvattavan heitä ihmisenä kohti aidompaa, onnellisempaa ja kukoistavampaa elämää. He näkevät vastoinkäymiset myös kiinteänä osana henkilökohtaisten ja ammatillisten taitojen kehittämistä.

Mikko Pahkasalo on valmentaja ja yrittäjä, jonka visiona on nostaa suomalaiset kohti omannäköistä kukoistustaan.

Tässä tekstissä kuvaan kolmen näkökulman kautta, miten jokainen ihminen voi oppia kunnioittamaan vastoinkäymisiä elämäntilanteesta, ammatista ja toimialasta riippumatta.

Suhtautumistapa ratkaisee

Kukoistavimmilla ihmisillä on erilainen ajattelu- ja suhtautumistapa vastoinkäymisiin eli elämän haasteisiin, huoliin, ongelmiin, murheisiin ja vaikeuksiin kuin valtaväestöllä. He kehystävät vastoinkäymiset myönteisyydellä ja tarkastelevat niitä ratkaisukeskeisesti. He eivät työnnä niitä pois, vaan ajattelevat niiden olevan kiinteä osa elämää ja omannäköisen kukoistuksen luomista.

Suurin osa ihmisistä sen sijaan suhtautuu vastoinkäymisiin aivan eri tavalla. He kauhistelevat ja vihaavat niitä ja valittavat niistä. He säälivät itseään vastoinkäymisten koitellessa ja ajattelevat, että niiden tarkoitus on tehdä heidän elämästään vaikeaa. Ihmiset pienentävät alitajuisesti itseään vastoinkäymisten edessä yhä uudelleen ja uudelleen. Vastoinkäymiset voittavat heidät, koska ihmisten oman ajattelu- ja suhtautumistavan vuoksi vastoinkäymiset täyttävät heidän mielensä ja tunne-elämänsä. Tämä synnyttää epämiellyttäviä ajatuksia ja tunteita yhä uudelleen ja uudelleen.

Esimerkiksi jos sinulla on riita ystäväsi tai kumppanisi kanssa, tiedät, että tästä syntyvä kauhistelu ja valitus voivat nakertaa sinua sisäisesti hyvin rankasti, ellet tee sisäistä työtä muuttaaksesi tilannetta ja olotilaa. Sama ilmiö koskee suhtautumista vastoinkäymisiin. Aina kun valitat, vihaat ja kauhistelet vastoinkäymisiä, vahvistat sisäistä syöksykierrettä ja annat ulkoisten olosuhteiden olla sinua vahvempia.

Ihmisenä kehittyminen keskiössä

Ihmiset ajattelevat usein, että kukoistavat ihmiset ovat syntyneet kultalusikka suussa. Tosiasiassa kukoistavimpien ihmisten polku ei useinkaan ole ollut helppo. He ovat kohdanneet vastoinkäymisiä, jotka ovat tuntuneet jopa ylitsepääsemättömiltä ja musertavilta. Kaiken keskellä he silti näkevät vastoinkäymiset välttämättömänä osana ihmisen kasvua ja kehitystä, eli osana itsetuntemuksen syventämisen prosessia.

Sanotaan, että matka kukoistukseen ja suuruuteen alkaa silloin, kun halu mukavuuteen ja helppouteen korvautuu tahdolla ottaa haasteita vastaan ja valmiudella palvella toisia. Päämääränä on elää merkityksellinen ja tarkoituksellinen elämä.

Ihmisenä kasvuun ja kehitykseen tähtäävien työskentelymuotojen, kuten esimerkiksi valmennuksen, psykoterapian ja systeemisen konstellaation, tarkoituksena ei ole luoda elämästä helppoa. Helppous ei ole koskaan kasvun päämäärä, vaan kasvu itsessään on päämäärä. Kasvu vaatii sopivassa tahdissa toistuvia sisäisiä ponnistuksia ja askeleita kohti epämukavuutta, johon vastoinkäymisten kohtaaminen kuuluu erottamattomasti.

Osa suurempaa tarkoitusta

Saatat tällä hetkellä käydä läpi hankalaa avioeroa, sinut on voitu irtisanoa töistä, terveytesi saattaa reistailla tai lapsesi oireilee pahaa oloaan. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää pysähtyä tutkimaan, mikä voisi olla kyseisen vastoinkäymisen syvempi tarkoitus. Sinua saatetaan valmistella olemaan myötätuntoisempi ja aidompi kumppani uudessa parisuhteessa. Sinua voidaan valmistella ottamaan vastaan uusi unelmatyö, josta olet salaa haaveillut. Sinua saatetaan valmistella selkiyttämään itsellesi tärkeitä arvoja ja tapaasi elää ja huolehtia itsestäsi. Lapsesi saattaa yrittää kertoa sinulle jotain tärkeää itsestään.

Vastoinkäymisten syvin tarkoitus on saada sinut kiinnostumaan henkilökohtaisesta kasvusta ja kehityksestä, mutta myös näkemään ne kiinteänä osana elämääsi. Vastoinkäymisiä ei ole tarkoitus vältellä tai työntää syrjään. Kunnioita niitä ja ajattele, että ne ovat sinulle rakkaudella räätälöityjä. Et ehkä tiedä, miksi olet kohdannut tällaisen haasteen etkä välttämättä pidä tai ole kiitollinen siitä, mutta tiedä sen olevan valmistelua johonkin suurempaan elämässäsi. Tiedä, että se on tärkeä osa kohti omannäköistä kukoistustasi.

Mikko Pahkasalo on valmentaja, kouluttaja ja yrittäjä, jonka visio on nostaa kansallisella tasolla suomalaiset kohti heidän omannäköistä kukoistustaan. Pahkasalo on sisäisen kukoistuksen asiantuntija ja No Limit -yrityksen perustaja. Hän järjestää säännöllisesti maksuttomia webinaareja ja Liekkimiitti -ryhmätapaamisia verkkomuotoisesti, jotka toimivat lähtölaukauksena omannäköisen unelmaelämän luomiselle.

Lisätietoja Pahkasalosta ja hänen kursseistaan löydät osoitteesta:
https://www.noulimit.fi/
https://www.facebook.com/NoLimit.fi
https://www.linkedin.com/in/mikkopahkasalo/

Lue myös Pahkasalon aiemmin julkaistut kolumnit Tee merkityksellisiä asioita, Vaikuttamisen mestari ja Läsnäololla elämänlaatua.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)