TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI JA KUVA CARITA NYBERG | 5.1.2022 | KOLLEGA.FI
Arvomaailmojen ristiriita

Arvomme heijastuvat kaikkeen tekemiseemme ja siihen, miten suhtaudumme maailmaan. Arvomaailmamme näkyy käyttäytymisessämme sekä suhtautumisessamme niin muihin ihmisiin, auktoriteetteihin, eläimiin kuin ruokaan. Oman arvomaailmamme tunnistaminen auttaa meitä ymmärtämään itseämme paremmin ja välttämään ristiriitoja.

Master Trainer Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä.

Arvomaailmoja voi tutkia tarkemmin Tasapainon Avaimet -menetelmän avulla, jossa on viisi erilaista arvomaailmaa. Ne ovat: hengissä pysyminen, sääntöihin tukeutuva, kilpailuun suuntautuva, ihmissuhteisiin painottuva ja filosofinen. Nämä arvomaailmat kertovat, miten suodatamme kaiken näkemämme ja kokemamme oman persoonallisuutemme kautta. Yksikään näistä ei ole toistaan parempi, ne ovat vain erilaisia.

Emme aina pysy arvomaailmassamme johdonmukaisesti, vaan olosuhteet vaikuttavat siihen, mitä kulloinkin pidämme tärkeänä. Elämäntilanteiden muuttuessa myös arvomaailmojen keskinäinen järjestys voi vaihtua. Tarvitsemmekin suojatun ja turvallisen elämänympäristön, ennen kuin voimme kehittyä.

Joskus saatamme myös juuttua pitkäksi aikaa arvomaailmaan, joka ei ole omamme. Näin käy, jos olemme leimautuneet voimakkaasti vanhempiemme tai esikuviemme arvoihin tai jos annamme ympäristön paineiden vaikuttaa valintoihimme, esimerkiksi tavoitellessamme toisen arvostusta. Vieraan arvomaailman vaikutuspiiristä voi olla vaikea irrottautua. Se on kuitenkin mahdollista, mutta edellyttää itsetutkiskelua. Ylisopeutuminen ja liika jousto johtaa ennen pitkää väsymiseen ja voi aiheuttaa vakavaa uupumusta – mikä pätee niin työelämään kuin elämään yleensä.

Erilaisten arvomaailmojen tunnistaminen opettaa meitä tiedostamaan, miksi jotkut ihmiset eivät suhtaudu elämään samalla tavoin kuin me itse.

Viisi arvomaailmaa

Meillä jokaisella on eri arvomaailmojen piirteitä eri suhteessa, mutta usein kaksi arvomaailmaa on hyvinvointimme kannalta meille tärkeimmät. Keskeistä omien arvomaailmojen tunnistamisessa onkin ymmärtää, mikä on muiden vaikutusta ja mikä tulee aidosti sisimmästämme.

Hengissä pysyminen

  • Toimii primitiivisesti ja vaistonvaraisesti. Läheinen kosketus maahan ja luontoon.
  • Tämä arvomaailmaa on harvinainen. Nykymaailmassa hengissä pysyminen korostuu lähinnä kriisitilanteissa, esimerkiksi luonnonkatastrofin, vakavan sairauden tai työpaikan menettämisen yhteydessä.
  • Tuntomerkkeinä kädestä suuhun -eläminen ja luonnollisuus.
  • Suhde eläimiin on alkukantainen. Eläimet ovat ruokaa luonnon kiertokulussa.

Sääntöihin tukeutuva

  • Arvostaa auktoriteetteja ja rakenteita. Myös perinteet, käytöstavat ja kuuluminen esimerkiksi johonkin klubiin kiinnostavat.
  • Perinteet ovat kunniassaan. Laki ja säännöt keskeisiä, sillä ne pitävät yllä järjestystä. Sairaalat, armeija ja virkakoneisto edustavat tätä arvomaailmaa.
  • Suhde eläimiin on perinteinen. Eläimet ovat tuotantohyödykkeitä ja niillä on oma paikkansa hierarkiassa.

Kilpailuun suuntautunut

  • Painottaa menestystä ja aineellista hyvää. Ulkoiset arvot ja kulissit merkitsevät. Tärkeää ovat esimerkiksi vaikutusvaltainen seura, trendikkäät paikat tai erilaiset saavutukset.
  • Tuntomerkkeinä kilpailuhenkisyys, harrastuksina suositut lajit.
  • Suhde eläimiin on trendeistä kiinni. Lemmikin valintaan vaikuttaa, mikä rotu tai laji on muodissa. Esimerkiksi koira- ja kissanäyttelyt kilpailuineen kiinnostavat.

Ihmissuhteisiin painottuva

  • Kokee tiimihenkisyyden ja idealismin tärkeinä. Omaa vahvan sosiaalisen omatunnon ja taistelee hyvien asioiden puolesta.
  • Painottaa ihmissuhteita ja yhteisöllisyyttä. Ihmissuhteissa on usein dramatiikkaa.
  • Suhde eläimiin on tärkeä. Eläin on rakas perheenjäsen ja saa paljon huomiota.

Filosofinen

  • Tarkastelee elämää objektiivisesti ja suvaitsevasti. Haluaa nousta aineellisten arvojen yläpuolelle ja kehittää henkisyyttä.
  • Boheemi yksilö, joka kulkee usein vastavirtaan. Filosofinen on ennakkoluuloton, rento ja mukavuutta rakastava.
  • Suhde eläimiin on erityinen. Filosofinen voi olla ”hevoskuiskaaja” ja eläimet tuntevat luontaista vetoa heitä kohtaan.

Tutkaile mitkä arvomaailmat ovat itsellesi tärkeimmät. Koetko ristiriitaa oman ja työpaikan arvomaailman välillä?

Testaa työpaikkasi arvomaailma: https://kollega.fi/2013/10/testaa-tyopaikkasi-arvomaailma/

Carita Nyberg on Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer. Nyberg on kehittänyt käytännönläheisen ja oivalluttavan Tasapainon Avaimet® -ohjelman, jonka avulla voi syventää itsetuntemustaan ja kehittää vuorovaikutustaitojaan. Lähes kaksikymmentä vuotta johtajia, esimiehiä ja tiimejä valmentanut Nyberg on kirjoittanut myös seitsemän e-kirjaa.

Lisätietoa Carita Nybergistä ja Tasapainon Avaimista:
www.k2b.fi
https://www.linkedin.com/in/caritanyberg/
carita.nyberg@k2b.fi

Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Fasilitointi on tärkeä taitolaji, Onko työpaikkasi ilmapiiri kunnossa?, Neljä askelta onnistuneeseen vuorovaikutukseen, Miten viestiä paremmin etätyössä ja 12 tunnusmerkkiä huonosta johtajuudesta.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)