ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI MIKKO PAHKASALO KUVA SANNA NUUTINEN FOTO BAKERY | 1.12.2021 | KOLLEGA.FI
Tee merki­tyksellisiä asioita

Kukoistavimmat ihmiset tekevät suurimman osan ajasta merkityksellisiä asioita niin työssä kuin vapaa-ajalla, joiden ansiosta he ovat oman alansa Top 15 % -ryhmässä. He ovat siis tuotteliaita suhteessa oikeisiin asioihin. Tuotteliaisuus on paljon monitahoisempi aihe kuin pelkästään tavoitteiden kirjoittaminen, tuntiperusteinen työskentely tai keskittyminen yhteen tavoitteeseen kerrallaan. Monet ihmiset kyllä tekevät näppärästi asioita ja saavuttavat tavoitteita, mutta oikeiden ja merkityksellisten asioiden löytäminen ja niiden edistäminen onkin toinen juttu.

Mikko Pahkasalo on valmentaja ja yrittäjä, jonka visiona on nostaa suomalaiset kohti omannäköistä kukoistustaan.

Irti saavuttamisesta

Oikeiden ja merkityksellisten asioiden löytämisessä ja tekemisessä ei ole kyse tiedostamattomasta saavuttamisesta. Ei aina tarvitse olla menossa pää kolmantena jalkana kohti jotain uutta. Tarkoitus on linjata itsensä tekemään niitä asioita, jotka ovat todella merkityksellisiä meille itsellemme, elämällemme, ihmissuhteillemme ja työllemme. Kaikki muut asiat tulee delegoida, lykätä myöhempään ajankohtaan tai jättää tekemättä.

Haaste on siinä, että mitä enemmän menestyy, sitä enemmän mahdollisuuksia ilmaantuu. Ja kun on hyvä siinä mitä tekee, on helppoa sanoa kyllä mahdollisuuksille ja lopulta omassa korissa onkin liikaa tekemistä eikä mikään etene elämässä. Silloin on kadottanut punaisen langan. Tämä on jatkuva haaste kukoistavimmille ihmisille. Ratkaisu siihen on läsnäolo, joka auttaa kirkastamaan, millaiselta oma merkityksellinen elämä ja oma itse tulevaisuudessa näyttää ja tuntuu.

Säännölliset oikeat tavat

Merkityksellisten asioiden saavuttamisessa oikeat tavat ja säännöllisyys ovat a ja o. Täytyy säännöllisesti kulkea eteenpäin, jos ei päivittäin, niin ainakin suurimman osan ajasta. Tämä tapahtuu ottamalla käyttöön oikeat elämäntavat, mikä saa aikaan parempaa tekemisen laatua pitkällä tähtäimellä.

Oikeat tavat voivat olla esimerkiksi aiemmin mainitsemani tuotteliaisuuden taktiset työkalut, eli tavoitteiden kirjoittaminen, tuntiperusteinen työskentely ja keskittyminen yhteen tavoitteeseen kerrallaan. Kyse ei ole silti pelkästään tuotteliaisuuden oikeista tavoista, vaan myös esimerkiksi energiatasosta huolehtimisesta, rohkeuden valjastamisesta ja ihmissuhteiden edistämisestä.

Kannattaa muistaa, että vaikka ottaisimme käyttöön oikeat elämäntavat, mutta emme tiedosta elämämme merkityksellisiä tavoitteita, olemme kuin laiva ilman kompassia. Laiva kyllä liikkuu eteenpäin ja nopeastikin, mutta suunnaten sinne tänne ilman todellista päämäärää.

Sitoudu muutokseen

Merkityksellisten asioiden löytymisen ja oikeiden säännöllisten tapojen käyttöön ottamisen jälkeen on sitouduttava pysyvästi merkityksellisen muutoksen luomiseen. Tarkoitus ei ole olla tuottelias vain tuotteliaisuuden vuoksi, vaan sen vuoksi, että pystymme vaikuttamaan enemmän toisiin ja jättämään myönteisen jäljen läheisiin, yhteisöön ja maailmaan.

Sitoutumisessa on kyse siitä, että mitä enemmän koemme yhteyttä identiteettitasolla merkityksellistä asiaa kohtaan, sitä enemmän näemme vaivaa sen eteen ja haluamme sitoutua sen saavuttamiseen. Ihmiset kyllä usein tietävät miten he saisivat edistettyä kykyään saada aikaan asioita ja tietävät myös, mikä heille on tärkeää. Jarruna on se, että he eivät ole yhteydessä identiteetti- ja tunnetasolla tavoitteen merkityksellisyyteen. Siitä seuraa notkahdus, suistuminen raiteilta ja päämäärätön ajelehtiminen.

Mitä enemmän tuotteliaisuus ja asioiden tekeminen tuntuvat takertelevan, sitä enemmän kaipaamme helppoja vastauksia ja vietämme aikaa pintatasolla. Selvitä siis itsellesi:
1) Minkä asioiden osalta haluan olla tuotteliaampi?
2) Minkä vuoksi haluan olla näiden asioiden osalta tuotteliaampi?
3) Miten tämä syy liittyy minuun ihmisenä?

Mikko Pahkasalo on valmentaja, kouluttaja ja yrittäjä, joka työskentelee suorituskyvyn ja henkisen hyvinvoinnin parissa. Hänen visionsa on nostaa kansallisella tasolla suomalaiset kohti omannäköistä kukoistustaan. Pahkasalo on sisäisen kukoistuksen asiantuntija ja No Limit -yrityksen perustaja.

Lue myös Pahkasalon aiemmin julkaistut kolumnit Vaikuttamisen mestari ja Läsnäololla elämänlaatua.

Lisätietoja Pahkasalosta ja hänen kursseistaan löydät osoitteesta:
https://www.noulimit.fi/
https://www.facebook.com/NoLimit.fi
https://www.linkedin.com/in/mikkopahkasalo/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)