Carita Nyberg on valmentaja, jolle työ on kutsumus. Jo lähes kaksikymmentä vuotta työyhteisöjä ja ihmisiä oivalluttanut Nyberg kokee työnsä erittäin merkitykselliseksi. Oman tiensä kulkijana Nyberg arvostaa myös yrittäjyyttä, joka on tehnyt mahdolliseksi omien arvojen toteuttamisen.

Carita Nyberg on aikaansaava nainen, joka on ehtinyt moneen. Töitä Nyberg on tehnyt ahkerasti kouluajoista lähtien, minkä lisäksi hänen nuoruuteensa kuului erottamattomana osana urheilu. Viisitoista vuotta jalkapalloa pelannut Nyberg voitti aikanaan kolme Suomen mestaruutta ja myös yhden Suomen mestaruuden salibandyssä.
– Ylioppilaaksi päästyäni menin Hankenille opiskelemaan ja rahoitin koko opiskeluni töitä tekemällä. Aluksi olin kesätöissä Kotisaarella palkanlaskennassa ja myös sijaistin palkanlaskennan esimiestä. Myöhemmin sain markkinointiosastolta vakituisen kokopäivätyön, vaikka opinnot olivat yhä kesken, Nyberg kertoo.
Työn ohessa Nyberg valmistui ekonomiksi. Hän jatkoi Ingmannilla, johon Kotisaari oli pari vuotta aiemmin fuusioitunut. Työ oli mielenkiintoista ja monipuolista ja Nyberg oli innokas oppimaan uutta.
– Opin Ingmannilla kaiken markkinoinnista ja viestinnästä, se oli oikea markkinoinnin korkeakoulu. Tehtäviä oli valtavasti aina tuotekehitysryhmän vetovastuusta markkinointitoimenpiteisiin. Työtäni arvostettiin, mutta en osannut silloin vetää rajoja. Jaksoin kuitenkin, sillä urheilin paljon.
Kymmenen vuoden työrupeaman jälkeen Nyberg siirtyi vuonna 1997 Finfoodiin, jossa työskenteli yli 300 jäsenyrityksen ja Hyvää Suomesta -joutsenmerkin parissa.
– Finfoodin arvopohja oli niin kiehtova, että halusin yhdistykseen töihin, vaikka palkkataso oli yksityispuolta alempi. Olin tekemässä Joutsen-merkkiä tunnetuksi ja olin sen kasvot ulospäin.
Finfoodilla työskennellessään Nyberg kiersi maata konsultoimassa jäsenyrityksiä ja tutustui lukuisiin yrityksiin ja yrittäjiin. Hän nautti konsultoimisesta ja ihmisten auttamisesta.
– Silloin aloin ensimmäisen kerran pohtia yrittäjäksi ryhtymistä. Harkitsin elintarvike- ja markkinointialan yrityksen perustamista, sillä pidin ihmisten kanssa työskentelystä ja tunsin tuottavani heille lisäarvoa.
Yrittäjyys kutsuu
Vaikka yrittäjyys jo kaihersi mielessä, Nyberg meni töihin Fazer Amicaan nähdäkseen, miten iso yritys toimii. Hän aloitti tammikuussa 2001 vastuullaan yrityksen markkinointiyksikkö.
– Pääpaino oli Amican 1 200 ravintolassa, joiden markkinointia tuimme tiimini kanssa. Vastuullamme oli Suomen markkinointi ja viestintä. Olin myös mukana tekemässä ravintolakohtaisia nettisivuja sekä johdin projektitiimiä Ruotsissa ja vastasin Baltian markkinoinnista.

Kahdessa vuodessa Nyberg oli saanut kattavan kuvan ison yrityksen toiminnasta. Kesällä 2002 hän kuuli tuttavaltaan valmennusmenetelmästä, joka kolahti. Nyberg innostui asiasta niin totaalisesti, että päätti irtisanoutua ja ryhtyä yrittäjäksi.
– Olin ehtinyt hankkia kokemusta niin perheyrityksestä, yhdistyksestä kuin isosta, kansainvälisestä yrityksestä ja saanut laajan näkökulman yritysmaailmaan. Lähdin opiskelemaan Jose L. Stevensin Personality Profile System -menetelmää Jenkkeihin.
Kotiin palattuaan Nyberg alkoi muokata ja jatkokehittää menetelmää suomalaiseen työelämään sopivaksi nimellä Tasapainon Avaimet. Kesällä 2002 Nyberg perusti oman yrityksen ja ryhtyi kokopäiväiseksi yrittäjäksi.
– Kävin yrityksissä valmentamassa ja sparrasin siinä sivussa myös yksilöitä. Sain lentävän lähdön, sillä yksi ensimmäisistä asiakkaistani oli Nokia. Tein kolmen päivän kansainvälisen valmennuksen heidän keskijohdolleen. Se oli varsinainen tulikaste, mutta sain siitä erittäin hyvät palautteet.
Yhteistyö ehti jatkua useamman vuoden ja sen oli tarkoitus laajentua, mutta yhtiön organisaatiomuutokset estivät sen. Vaikka tilanne silloin harmitti, Nyberg näkee nyt asian hyvän puolen.
– Silloin tuli avattua uusia ovia ja tutustuttua uusiin toimialoihin, sillä havaitsin, että valmennustyö ei ollut riippuvainen toimialasta tai yrityksen koosta. Uudet asiakascaset auttoivat kehittämään valmennuksen sisältöä ja kykyäni ratkaista työpaikkojen ongelmia entistä paremmin.
Painopiste kansainväliseen toimintaan
Koko yrittäjäuransa ajan Nyberg on työskennellyt Suomessa niin kansainvälisten, suurten firmojen kanssa kuin pienempien kotimaisten yritysten kanssa. Korona-ajan myötä tilanne kuitenkin on muuttunut.
– Kun työelämä siirtyi on line -maailmaan, se toi aivan uusia mahdollisuuksia. Painopisteeni on siirtynyt enemmän kansainväliseen toimintaan, mitä olin visioinut jo pitkään.

Viime vuosien aikana Nyberg on kasvattanut verkostojaan, löytänyt englantilaisen yhteistyökumppanin ja alkanut valmentaa ja sertifioida avainvalmentajia myös kansainvälisesti.
– Tänä vuonna aloitin ensimmäisen kansanvälisen avainvalmennusryhmän. Siinä on osallistujia viidestä eri maasta ja ryhmässä puhutaan sujuvasti yhdeksää eri kieltä.
Jo aiemmin Nyberg on valmentanut ja sertifioinut kotimaisia avainvalmentajia, ja hänen tarkoituksenaan on järjestää suomenkielisiä valmentajavalmennuksia myöhemmin lisää.
Omassa työssään innostavimpana Nyberg pitää sitä, kun valmennuksessa ihmiset saavat ahaa-elämyksiä ja löytävät omia piileviä voimavarojaan.
– Nautin kovasti, kun huomaan, että esihenkilö ymmärtää paremmin omaa toimintaansa ja oppii tukemaan porukkansa onnistumisia. Tai kun konfliktitiimi on saatu toimivaksi avaintyökalujen avulla.
Haasteellisimpana työssään Nyberg pitää sitä, että yrittäjänä työn ja vapaa-ajan raja hämärtyy välillä. Haasteita on tuonut myös se, että Nyberg ei omien sanojensa mukaan ole pystynyt päästämään irti ja delegoimaan.
– Olen liian pitkään tehnyt kaiken itse. Muutama vuosi sitten ymmärsin, että on sallittua pyytää apua. Olen opetellut osallistamaan omaa verkostoani ja saanutkin paljon apua.
Uutta Nybergin toiminnassa on myös se, että hän on perustanut yritykselleen advisory boardin, jonka jäsenet ovat kokeneita konkareita ja johtoryhmätason henkilöitä.
– Tajusin jo muutama vuosi sitten, että olen itse oman työni esteenä. Kokosin itselleni advisory boardin, jonka jäsenet auttavat minua visioiden toteuttamisessa ja haastavat ajatteluani, jotta voisin kehittyä.
Kirjoittamista ja hallitustyöskentelyä
Kirjoittaminen on kuulunut Nybergin rooliin vuodesta 2012 lähtien. Jo pari vuotta aiemmin Nyberg oli tutustunut mentoroinnin ja avainvalmennuksen merkeissä Marja Kasaseen, joka oli perustamassa lehteä.
– Marja pyysi minua kolumnistiksi ja sain oman Tasapainon avaimet -palstan. Olin siitä todella iloinen ja innostunut. Olen ainoa alkuperäinen lehden kirjoittaja, joka on kirjoittanut koko lehden olemassaolon ajan. Kollega on upea, positiivinen ja puhutteleva lehti, jossa on todella mieluisaa olla kirjoittajana.

Kolumnin kirjoittaminen johti siihen, että Nyberg innostui kirjoittamaan myös e-kirjoja. Hän on kirjoittanut avaimista yhteensä seitsemän kirjaa, kolme suomeksi ja neljä englanniksi.
– Aloin kirjoittaa Bookboonille aluksi suomenkielisiä kirjoja, mutta myöhemmin myös englanniksi, sillä yritys on maailman suurin e-kirjojen julkaisija ja heillä on iso kansainvälinen yleisö. Nyt kirjojani on lukenut jo yli 100 000 ihmistä, mistä olen tavattoman iloinen ja kiitollinen.
Oman työnsä lisäksi Nyberg on ollut jo toistakymmentä vuotta Vogelin hallituksen jäsen. Hän on hallituksen ainoa suomalainen jäsen. Nyberg tutustui firmaan jo vuonna 2003 valmentaessaan Suomen yrityksen henkilöstöä.
– Vuonna 2009 silloinen Suomen toimitusjohtaja pyysi minua hallitukseen. Hallitustyön lisäksi olen sparrannut yrityksen johtoa ja auttanut välillä rekrytoinnissa. Pari kertaa vuodessa osallistun Sveitsin johdon kanssa hallitustapaamisiin ja strategiapäiviin.
Nybergillä on myös toinen tärkeä pesti Onnellisuustutkimusinstituutin advisory boardin jäsenenä. Instituutin perustaja Miia Huitti kutsui Nybergin tehtävään.
– Aloitin tehtävässä tammikuussa 2021. Olen siellä upeassa seurassa muun muassa tutkimusprofessori Jari Hakasen ja työhyvinvoinnin edelläkävijä Marja-Liisa Mankan kanssa. Olen mukana ideoimassa ja visioimassa sekä jalkauttamassa ideoita tosielämään.
Hyvinvointi ykkössijalla
Nybergille on tärkeää pitää huolta itsestään ja jaksamisestaan, ja hän kuuntelee herkällä korvalla kehoaan. Säännöllinen unirytmi, terveellinen ruoka, liikkuminen ja meditointi ovat hänelle tärkeitä hyvinvoinnin peruspilareita.
– Hoidan itseäni hyvin. Kun keho on tukossa, käyn hieronnassa tai jossain hoidossa. Liikkumiseen minua innostaa koirani Nappi, jonka kanssa käyn lenkillä monta kertaa päivässä.

Nyberg on vastikään muuttanut Hämeenlinnaan, jossa niin keskusta, luonto kuin mukavat ulkoilumaastot ovat lähellä.
– Täällä on helppo ja kivaa olla koiran kanssa. Uutena muuttajana on myös hauskaa tutustua uusiin paikkoihin ja ihmisiin.
Nybergin lempiharrastus on palapelit. Hän hankkii itselleen usein palapelin, joka kuvaa maata tai paikkaa, jonne hän haluaisi matkustaa.
– Valitsen jonkun inspiroivan maateeman ja sitten kun palapeli on valmis, lähden matkalle. Matkustaminen on ollut minulle henkireikä samoin kuin mökkeily. Lisäksi harrastan kielten opiskelua ja olen vuosien varrella ehtinyt opiskella pariakymmentä kieltä.
Nybergin perheeseen kuuluu mopsi ja kaksi aikuista lasta, jotka ovat jo omillaan. Pitkä avioliitto päättyi lähes kymmenen vuotta sitten aviomiehen äkilliseen sairaskohtaukseen.
– Mieheni menehtyminen toi minulle ymmärrystä käsitellä surua ja menetyksiä. On tärkeää pystyä samaistumaan toisen suruun ja siitä on ollut syvällistä apua muiden kohtaamisessa.
Työntekoa Nyberg aikoo jatkaa vielä pitkään. Hän ei edes ymmärrä kysymystä eläkkeelle jäämisestä, sillä hän haluaa jatkuvasti kehittää itseään, opiskella, valmentaa ja laajentaa toimintaansa.
– En kuvittelekaan olevani täysinoppinut, vaan sisäistä työtä riittää koko loppuelämäksi. Olen kuitenkin onnellinen siitä, millaisen elämän olen luonut itselleni. Koen, että työlläni ja elämälläni on syvällinen merkitys.

Carita Nybergin kirjoittamat kolumnit löydät täältä.
Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.
Oliko artikkeli kiinnostava?
Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.
Käytä tätä mainospaikkaa, kun
- haluat erottua joukosta,
- saavuttaa uutta yleisöä ja
- saada asiasi helposti perille.
Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.
Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/