KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA VILLE HUITTI | 17.11.2021 | KOLLEGA.FI
Vähennä sähläämistä hybridiarjessa

Olin äskettäin ensimmäistä kertaa tänä syksynä pitämässä luentopäivää ihmisten ilmoilla ja nautin tilaisuudesta suunnattomasti! Matkasin intoa täynnä toiselta puolelta Suomea kohti kotia ja päätin matkalla pysähtyä ihanaan kahvilaan tekemään hetkeksi töitä. Nautiskelin maisemista ja kahvilanpitäjän itseleipomista herkuista ja tein tuliaisostoksia perheelle kotiin viemisiksi.

Miia Huitti on stressivalmentaja ja Onnellisuustutkimusinstituutin perustaja, joka haluaa auttaa ihmisiä voimaan paremmin.

Kotia lähestyessäni, kolmensadan kilometrin päässä kahvilasta pysäytin autoni etsiäkseni läppärirepusta jotain, mutta enpä löytänyt reppua mistään – olin unohtanut sen kahvilaan! Järkytys oli suuri ja mielessä jyskyttivät seuraavan päivän webinaarit ja valmennukset, joihin konetta ehdottomasti tarvitsin.

Jo aiemmin samalla viikolla olin kärsinyt hajamielisyydestä! Olin ajamassa palaveriin kodin ulkopuolelle, kun huomasin oudon hälytysvalon autoni kojelaudassa – olin unohtanut auton avaimet kotioveen roikkumaan.

Arjen kuormassa paljon vanhaa tuttua

Näistä kokemuksista kertoessani olen saanut huomata, että en ole ainoa, joka on kokenut haasteita syksyn mittaan uuden lähi- tai hybridiarjen koitettua. Moni meistä on viimeisen puolentoista vuoden aikana saanut tottua siihen, että kaikki mitä työpäivän aikana tarvitsee, löytyy käden ulottuvilta ja matka palaverista toiseen voi olla vain klikkaus Teamsista Zoomiin.

Meidän ei ole tarvinnut muistaa ottaa mukaan läppäreitä, latureita, kansioita, puhelimia, kulkulupia tai avaimia. Emme myöskään ole joutuneet vaivaamaan päätämme juna- tai bussiaikatauluilla, pysäköintiasioilla tai harrastusaikatauluilla. Nyt yhtäkkiä kaiken sen ilon keskellä, että saamme viimein tavata ihmisiä, saatammekin huomata, kuinka kuormitumme yllättävistä uusista asioista, jotka olivat meille ennen normaalia elämää.

Kokonaiskuormituksemme on kasvanut ja elämäämme on tullut taas asioita, jotka vievät meiltä kaistaa ja erilaisten stressitekijöiden määrä on saattanut moninkertaistua. Työhön liittyvien uusien ja vanhojen tuttujenkin juttujen lisäksi arkeemme ovat tulleet takaisin harrastusrumbat, lasten kuskaukset, sosiaalinen elämä ja muut riennot sekä jo ihan sellainenkin kuormitustamme lisäävä asia, kuin melusaaste. Kehomme ja mielemme reagoivat ja stressitasot ovat koholla, vaikka tekeminen olisi kivaa ja innostavaa. Kannattaa muistaa, että tarvitsemme palautumista myös innostavista ja mukavista jutuista, joista kehomme ja mielemme virittyvät.

Lisää selkeyttä arkeesi

Jos tunnistat uudenlaista kuormitusta ja sähläystä arjessa, tässä muutamia konsteja, joilla voit tukea jaksamistasi ja lisätä selkeyttä tekemiseesi.

1. Panosta uneen ja palautumiseen

Nyt jos koskaan riittävän unen ja palautumisen määrä on tarpeen. Näin syksyn pimeimpänä aikana emme muutenkaan ole kovin virkeitä tai energisiä. Anna itsellesi lupa lepoon ja riittävään palautumiseen. Kokeile nukkumaan menoa vaikkapa puolta tuntia aiemmin ja havainnoi, millaisia tuntemuksia se sinulle tuo.

2. Ota käyttöön muistilistat

Hyödynnä niin sähköisiä kuin paperisia muistilistoja ja väännä niiden sisältö itsellesi rautalangasta. Aiemmin saatoin kirjoittaa reissumuistilistaan “työvaatteet”, mutta nyt kirjaan muistilistaan jokaisen vaatekappaleen päästä varpaisiin. Kirjaa ylös, mitä tarvitset mukaan esimerkiksi konttoripäivään tai työmatkaan aivan pienintäkin yksityiskohtaa myöten, niin helpotat muistamista ja vapautat kaistaa aivoistasi.

3. Suunnittele

Käytä työpäivän viimeinen vartti seuraavan päivän suunnitteluun siten, että voit heittää työpäivän jälkeen rauhassa vapaalle tietäen, mistä aamulla työpäivän aloitat.

Ala myös suunnitella seuraavaa viikkoa hyvissä ajoin. Orientoidu tulevaan viikkoon torstaina tai viimeistään perjantaina ja järjestele sitä mahdollisuuksien mukaan niin, että kalenterissasi on riittävästi vapaata aikaa.

4. Tauota

Pidä huolta mikrotauoista ja laita niille myös tilavaraus kalenteriisi. Hyödynnä pomodoro-ajastinta muistuttamaan tauottamisesta ja liikkumisesta kesken päivän. Saat selkeyttä ajatuksiisi ja energian virtaamaan.

5. Muista kävelylenkit ja kaikki muu hyvä, josta sait voimaa etäaikanakin

Liikunta auttaa jaksamaan ja selkiyttää ajatuksiasi. Monesti kävelylenkillä syntyvät myös parhaat ideat tai ratkaisu johonkin hankalaan ongelmaan.

Jos huomaat sählääväsi, vältä itsesi sättimistä, sillä se saa sinut pidemmän päälle krooniseen stressiin. Puhu itsellesi lempeästi ja kannustavasti. Sieltä kumpuaa hyvää oloa, joka johtaa onnistumisiin.

Miia Huitti on kirjailija, puhuja, stressivalmentaja ja Onnellisuustutkimusinstituutin perustaja, jonka intohimona on tutkia onnellisuutta, auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Huitti on koulutukseltaan johtamisen KTM ja HuK sekä sertifioitu stressivalmentaja.

Huitin nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.miiahuitti.fi/. Twitter: @huittimiia. Facebook: Stressivalmentaja Miia HuittiLinkedin Miia Huitti

Lue myös Miia Huitin aiemmat kolumnit Mikä ajatus estää sinua ryhtymästä toimeen?, Anna itsellesi lupa rentoutua ja Suunnitelmallisuus luo selkeyttä arkeen sekä Huitista tehty henkilökuva Unelmana onnellisuusinstituutti.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)