TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI JA KUVA CARITA NYBERG | 25.8.2021 | KOLLEGA.FI
Neljä askelta onnistu­neeseen vuorovaiku­tukseen

Ihmisten välinen vuorovaikutus on aina vaativaa ja mahdollisuus väärinymmärryksiin on suuri. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että nämä neljä askelta – läsnäolo, kuuntelu, puhuminen ja luottamus – auttavat niin viestin perille saamisessa, johtamisen kehittämisessä kuin monessa muussakin vuorovaikutustilanteessa.

Master Trainer Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä.

Läsnäolo on kaiken perusta

Vasta kun olet täysin läsnä, voit kuunnella ja ymmärtää toisen viestin syvällisesti. Miten sitten huomaat, että toinen on läsnä? Katsekontakti paljastaa, miten läsnä toinen on. Jos henkilön katse harhailee ja hänen olemuksensa on levoton, voit syystäkin päätellä, että toisen ajatukset ovat välillä muualla eikä hän keskity. Voit saada toisen läsnäolevaksi pitämällä yllättäen tauon puhuessasi, tämä yleensä havahduttaa toisen.

Vahva läsnäolo on harvinaisempaa, ja havaitset kyllä, kun toinen on täysin läsnä. Se antaa tunteen, että toinen välittää ja sen vuoksi se tuntuu hyvältä. Läsnäolo on ensimmäinen askel kohti toimivaa vuorovaikutusta ja luo pohjaa seuraavalle askeleelle, kuuntelulle.

Harjoitus: Pysähdy ja tarkkaile tilaa ympärilläsi, mitä näet, mitä tunnet?

Kuuntelutaidot ovat portti syvempään yhteyteen

Kun olet ensin täysin läsnä ja hiljennät mielesi, voit keskittyä toisen kuuntelemiseen. Hyvä kuuntelija kuulee sanojen taakse, hän aistii mitä toinen tuntee ja mitä tämä aidosti haluaa sanoa. Keskustelusta voi tulla hyvin syvällinen, kun viestijä kokee, että toinen kuuntelee häntä aidosti. Tällainen kohtaaminen tarjoaa mahdollisuuden syventää tarinaa ja kenties kertoa jostakin vielä tärkeämmästä aiheesta.

Aktiivinen kuuntelija ei keskeytä, mutta osoittaa kehon kielellä, esimerkiksi nyökkäämällä, että kuuntelee keskittyneesti.

Harjoitus: Kysy kolmelta läheiseltäsi, miten hyvä kuuntelija olet heidän mielestään. Voit yllättyä vastauksesta.

Viestin kuittaaminen

Kolmas askel liittyy tapaan varmistaa kuulemansa, esimerkiksi sanomalla: ”Ymmärsinkö oikein, että tarkoitit…” On tärkeä ilmaista, että olet kuullut ja ymmärtänyt, mitä toinen haluaa viestiä. Liian usein päättelemme, mitä toinen haluaa sanoa ja oletamme asioita, jotka eivät pidä paikkansa.

Harjoitus: Seuraavan kerran, kun olet tapaamisessa tai palaverissa varmista viestin sisältö sanomalla esimerkiksi: ”Tarkoititko, että…” Toinen saattaa yllättyä iloisesti uudesta toimintatavastasi.

Luottamus rakentuu asteittain

Kun hallitset läsnäolon, kuuntelemisen ja viestin kuittaamisen, voit keskittyä neljänteen askeleeseen, luottamuksen rakentamiseen.

Luottamus on sitä, että uskallat luottaa toiseen päästämällä irti kontrolloinnista. Voit esimerkiksi antaa toiselle tehtävän ja asianmukaiset ohjeistukset. Sen jälkeen annat toiselle tilaa toteuttaa tehtävä. Romutat luottamuksen, jos vähän väliä tarkistat missä mennään tai jos otat asian takaisin itsellesi. Tämä askel on erityisen tärkeä johtamisessa, mutta pätee myös muissa yhteistyötilanteissa.

Harjoitus: Valitse henkilö, jonka kanssa sinulla ei ole vielä täysin luottamuksellinen suhde. Anna hänelle tehtävä ja päästä sitten irti. Viesti kuitenkin, että olet saatavilla, jos toinen haluaa apua tehtävän kanssa.

Usein jokin näistä askeleista on itsellemme erityisen vaikea, ja joskus useampikin näistä kaipaa huomiotamme. Jos huomaat, että esimerkiksi läsnäolo ja luottamus ovat omia kehitysalueitasi, aloita läsnäolosta, sillä ilman sitä on vaikea onnistua muiden askeleiden ottamisessa.

Muutamia vinkkejä:

  • Päätä keskittyä yhteen neljästä askeleesta.
  • Kiinnitä huomiota valitsemaasi teemaan aina kun viestit.
  • Pyydä palautetta asiasta, niin saat tietää, miten kehityt.
  • Luota itseesi, sillä se näkyy jämäkkyytenä myös muille.

“Paras tapa varmistaa onko toinen luottamuksen arvoinen, on luottaa häneen.”
Ernest Hemingway

Lue myös aiheeseen liittyvä aiemmin julkaistu kolumni: Viestintätyylit vaikuttavat onnistumiseen.

Lisätietoa kommunikaatiotaitojen kehittämisestä löydät Carita Nybergin e-kirjasta Kommunikaatiotaidot https://bookboon.com/fi/kommunikaatiotaidot-ebook

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteessa www.k2b.fi ja carita.nyberg@k2b.fi.

Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Miten viestiä paremmin etätyössä, 12 tunnusmerkkiä huonosta johtajuudesta, Matkalla uudessa ajassa, Sisäinen matka johtaa itsetuntemukseen ja Autenttinen johtajuus.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)