HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI MARI LÄMSÄ KUVA TOM HÄTINEN | 25.8.2021 | KOLLEGA.FI
Millaisia tahdon asioita vaalit arjessasi?

Olen viime aikoina aloittanut aamuni lenkkeillen. Jo kuudelta olen ollut lenkkitossut jalassa haistelemassa alkavaa päivää. Lenkin jälkeinen hyvä olo on antanut puhtia työpäiviin ja pitänyt huolen siitä, että istumatyöstä rasittuva selkä on saanut liikettä ja aineenvaihdunta boostia päivään.

Mari Lämsän intohimona on auttaa ihmisiä löytämään voimavaroja ja uusia näkökulmia innostavaan elämään.

Liike on aina ollut minulle lääke niin mielen harmauteen kuin ajatusten kirkastamiseen. Se on ollut omaa aikaa ja mahdollisuus tutkailla sitä, mitä minulle todella kuuluu. Ratiseva hiekka tai narskuva lumi lenkkareiden alla on ollut lupaus omasta meditatiivisesta hetkestä, kuplasta, jossa voin olla rauhassa ajatusteni ja tunteitteni kanssa. Se on ollut minulle jotain niin pyhää, että harvoin edes ystävät ovat päässeet sitä kanssani jakamaan.

Tietoisia valintoja kohti yhteistä hyvää

Eräänä aamuna kuitenkin tuntematon koiranulkoiluttaja puhkaisi tarkoin varjellun kuplani. Tuntematon tervehti minua iloisesti ja huuteli vielä perääni, miten hieno sää nyt olikaan juosta. Häkellyin niin, että olin kompastua jalkoihini. Saatoin ehkä ymmärtää hihkaista pikaiset aamun toivotukset takaisin, mutta varma siitä en voinut olla.

Askeltaessani eteenpäin huomasin, miten pieni lämmön tunne nousi rintakehääni. Aika ihana ele tältä tuntemattomalta, ajattelin ennen kuin aloin kasata kuplaani jälleen kokoon. Tuttu hiekan ratina täytti pian tietoisuuteni, kunnes mutkan takaa vastaani hölkkäsi kuntoilija, joka katsoi silmiini ja huikkasi myös huomenet. Nyt osasin reagoida jo nopeammin ja sain suustani samaiset sanat ilman kompurointia: Huomenta, kaunista huomenta, hyvää huomenta! Epäilystä, ihmetystä ja samalla huvittuneisuutta täynnä mietin, mikä ihme näihin ulkoilijoihin oli mennyt – ja vielä aamukuudelta?

Lenkin kääntyessä loppupuolelle huomasin, että vaikka nuo kohtaamiset olivat onnistuneet puhkaisemaan tarkoin varjellun kuplani, ne olivat tuoneet minulle myös hyvää mieltä. Etätöissä kontaktien jäädessä vähemmälle oli voimaannuttava tunne kuulla hyvän huomenen toivotukset ja nähdä iloiset kasvot. Miksi ihmeessä tätä ei voisi tehdä joka päivä ja oma-aloitteisesti?

Tuon päivän jälkeen päätin, että tervehtisin itsekin lenkkipolulla vastaantulijoita. Tahdoin tuoda arkeen positiivisia sävyjä ja laittaa hyvän kiertämään aikaan ja paikkaan katsomatta.

Tahdon asiat vaativat päättäväisyyttä

Samoin kuin omassa arjessa myös työyhteisössä on kyse tahdosta eli siitä, miten valitsemme toimia ja mihin tahdomme sitoutua. Kiitokset, hymyt, hyväksyvät katseet, pienet pysähtymiset toisen rinnalla – ja nuo lenkkipolulla tuntemattomien kesken vaihdetut hyvät huomenet – ne kaikki ovat tahdon asioita. Niin kuin pappi kysyy avioon aikovilta tahtovatko he osoittaa toisilleen rakkautta myötä- ja vastamäessä, voi meistä jokainen miettiä, mitkä ovat oman elämän ja arjen tahdon asioita, joita haluaa ylläpitää ja vaalia myös niinä päivinä, kun maailma tuntuu kaatuvan niskaan.

Tahdon asiat eivät ole helppoja. Ne vaativat päättäväisyyttä, vankkaa halua, sisäistä motivaatiota ja usein myös rohkeutta ja luottamusta. Ne vaativat myös lempeyttä ja myötätuntoa itseä ja toisia kohtaan. Pakko, pelko tai muiden miellyttäminen eivät ole hyviä motivaattoreita.

Tahdon asioiden tulisikin olla sydämen asioita. Jokainen meistä voi kysyä itseltään, mihin minä haluan sitoutua. Tahdonko puhaltaa yhteen hiileen, tahdonko hyvää ympäröiville ihmisille, tahdonko uskoa parempaan ja sitoutua uusiin toimintatapoihin, tahdonko tehdä sen minkä voin? Tahdonko edes pieneksi hetkeksi tulla pois omasta kuplastani voidakseni nähdä ulkopuolella olevat ihmiset ja maailman?

Kun omaa kuplaa uskaltaa edes silloin tällöin raottaa ja nostaa katseen omista kengän kärjistä vastaantulevan silmiin, ympäröivä maailma voi yllättää positiivisesti.

Millaisista tahdon asioista sinun päiväsi koostuu tänään?

Mari Lämsä on kouluttaja ja kirjailija, joka auttaa ihmisiä kehittämään toimintaansa kohti omaa potentiaaliaan ja yhteistä hyvää. Lämsä on julkaissut kirjan Naurun hyvää tekevä voima – löydä tie elämäniloon (Viisas Elämä 2017).

Lisätietoa Lämsästä löydät osoitteesta www.intovaattori.fi.

Lue myös Lämsän aiemmin julkaistut kolumnit Pettymysten voittaminen on tärkeää ja Alaistaidot kuuluvat työelämään.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)