SANA HALLUSSA

Mainos
TEKSTI JA KUVA TUIJA METSÄAHO | 25.8.2021 | KOLLEGA.FI
Kukin kiittää tyylillään

Seisoin paahtavassa helteessä huoltoaseman kupeessa ja odotin serkkuani. Olin juuri tullut kaupasta ja pitelin käsissäni kahta sangriatölkkiä. Serkun oli määrä saapua noukkimaan minut, kunhan hän oli hoitanut omat asiansa. Olin kylässä heidän kesäpaikallaan.

Tuija Metsäaho on kansantajuisen kielen kannattaja. Hän on kiinnostunut viestinnästä, vuorovaikutuksesta, hyvinvoinnista, liikunnasta ja kirjoista.

Hetken päästä serkku saapuikin autollaan ja ajoi risteyksen yli minun luokseni. Kuului rusahdus ja auto pysähtyi siihen. Serkku astui ulos autosta hämmästynyt ilme kasvoillaan. ”Tää hajos!” Kytkin ei mennyt päälle, eikä vaihteita voinut vaihtaa. Serkkuni on toiminnan nainen ja hän rupesi soittamaan heti apua. Minä ihmettelin vieressä. Sattumalta ohi ajoi automies Seppo, jonka perään serkku ryntäsi. Avulias Seppo kurkkasi kerran auton alle ja totesi, että vetoakseli on hajonnut. Tyyppivika.

Eipä aikaakaan, kun Seppo oli virittänyt hinausköyden ja auto vietiin lähimmälle korjaamolle. Istuin Sepon kyydissä, kun serkku taas ohjasi hajonnutta autoaan. Sepon puhelin soi. Hänellä oli käytössään Nokian vanhanmallinen kännykkä. ”Juu, hinaan tässä Metsälän likan autoa, kun siitä hajosi vetoakseli.” Tarkennuksena kerrottakoon, että näitä Metsälän sisaruksia on yhteensä kuusi, joista vanhimmat ovat käyneet aikanaan koulua samassa kylässä, jossa olimme. Sepon luokallakin oli ollut yksi tytöistä. Nykyään sisarukset ovat kaikki jo keski-ikäisiä. Mutta likka mikä likka.

Loppu hyvin kaikki hyvin, kun saimme vara-auton alle ja pääsimme takaisin kesäpaikkaan. Hajonneen auton saisi noutaa seuraavana päivänä. Sangria maistui tässä vaiheessa!

Seuraavana päivänä serkku halusi kiittää Seppoa avusta. Hän osti sixpackin lonkeroa ja kukkakortin. ”Mitä mä tähän kirjotan?” Ehdotin ensimmäiseksi mieleen tullutta: Tuhannet kiitokset! ”Ei se ole yhtään mun tyylistä”, serkku vastasi. Hetken mietittyään hän kirjoitti korttiin jotain ja näytti sitten sitä minulle. ”Seppo, kiitos tosi paljon! T. Metsälän likka Maija.” Lonkeropakkaus ja kortti toimitettiin Sepon kotiovelle.

Miten valita sopiva tyyli?

Olin tyytyväinen, kun serkku ei heti valinnut minun ehdottamaani kiitostekstiä. Ehkä ehdotukseni torjuminen aktivoi häntä miettimään jotain omaan suuhun sopivaa sanavalintaa. Ja tuo ”kiitos tosi paljon” kuvaakin serkun tyyliä paremmin kuin ”tuhannet kiitokset”. Jos taas mietitään automies Seppoa, niin hänellekin tämä kiittämistapa oli varmasti mieluinen.

Eräällä työpaikalla keräsimme läksiäiskorttiin lausahduksia juhlakalulle. Mietin pitkään, mitä minä lisäisin korttiin kiitokseksi yhteisistä työvuosista. Työpaikan vaihtaja oli kotoisin Kempeleestä, mikä kävi usein ilmi hänen puheissaan. Muistin että olimme jutelleen paikannimen taivuttamisesta ja se tosiaan taipuu Kempele, Kempeleessä. Lähtijä puhui rempseää murrettakin. Valitsin lausahduksen ”Kempeleestä kajahtaa!” Minusta se kuvasi hyvin naista ja sopi myös minun suuhuni.

Muistathan kiittää

Kiittäminen ja muistaminen on kohteliasta. Aina se ei ole helppoa. Minullakin on erilaisia värssykirjoja, joista etsin sopivia runoja tai osuvia sanoja, mutta välillä tuntuu kuin tarpoisi suossa. Tärkeintä on tietenkin se, että ylipäätään kiittää jollain tapaa. Jos haluaa olla henkilökohtaisempi ja persoonallisempi, se onkin hiukan hankalampaa.

Ja kuinka usein työpaikoilla onkaan mietitty jotain omaperäistä mainoslahjaa, jonka voisi ojentaa kiitokseksi vierailuista tai muutoin vain kivana eleenä. Tarjontaa erilaisista mainoslahjoista on yllin kyllin, ja onkin valtavan vaikeaa kahlata kaikkea läpi ja osata valita juuri se erottuva ja organisaatiolle passeli tuote. Ja auta armias, jos siihen pitää vielä kirjoittaa jokin lausahdus!

Kiittämisestä ei kuitenkaan kannata tehdä liian vaikeaa. Joskus riittää pelkästään sana kiitos, kun joku on auttanut.

Viestinnän asiantuntija Tuija Metsäaho pitää kieliaiheista blogia Elämänpuu. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (suomen kieli) ja HSO-sihteeri.
Lue lisää: https://elamanpuu.blog/.

Lue myös Metsäahon aiemmin julkaistut kolumnit Some pelasti minut tylsyydeltä, Ärsyttääkö läpändeeros, Kirja käteen ja Selkeä mieli tuottaa selkeää kieltä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)