VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI JA KUVA AULI HEDMAN | 11.8.2021 | KOLLEGA.FI
Jos haluat hyvän elämän, älä tuhlaa aikaasi!

Tiedät varmaan tyypin, joka päästyään unelmalomalle sätkii sekuntiaikataululla paikasta toiseen juosten läpi niin museot ja mausoleumit kuin rotkot ja näköalapaikat. Auringonnousuista ja -laskuista hän ei varsinaisesti ehdi nauttimaan, mutta niistä napattuja kuvia voi sitten jälkikäteen ihastella Instagramissa. Loma on niin hengästyttävä, että sen jälkeen tarvittaisiin toinen loma siitä toipumiseen.

Auli Hedman työskentelee koulutusjohtajana yrityksessään Life Coach Academyssä.

Tiedät varmaan sen toisenkin tyypin, joka ei pääse unelmalomallaan all-inclusive-hotellia pidemmälle. Kaksin käsin ja sitä rataa. Singonneet paidannapit rallattavat tarinaansa uskomattomasta maailmanmatkasta, vaikka oikeastaan lopulta tuli nähtyä vain lentokentät mennen tullen.

Onneksi harva meistä on extriimisti jompaakumpaa sorttia, vaan jotain siltä väliltä. Ja kuka lopulta on kenellekään sanomaan, kuinka aikansa tällä planeetalla pitäisi käyttää. Meillä todellakin on vapaa tahto ja copywright-oikeus vain omaan elämään. Keskittykäämme siis melomaan omaa kanoottia.

Muista, että aikasi on rajallinen!

Sinun aikasi on sinun. Suojele sitä. Vaali sitä. Älä anna kenenkään varastaa sitä sinulta. Älä tuhlaa sitä jonninjoutaviin asioihin tai juokse niin lujaa, että kaikki tärkeä menee ohi. Käytä aikasi niin, että olet täysin tietoinen tekemistäsi valinnoista ja syistä miksi teet niin kuin teet. Ja vain sinä itse tiedät, mitä se sinulle tarkoittaa.

Työssäni coachina pääsen aitiopaikalle keskustelemaan luottamuksen hengessä ihmisten kanssa heidän elämästään, työstään, haaveistaan ja huolistaan. Jos coaching-suhteemme on onnistunut, asiakkaani voi riisua fasadinsa ja uskaltaa nostaa esiin asioita, joita ei välttämättä ole kertonut kenellekään – ei aina edes itselleen.

Viime aikoina hämmästyttävän monen asiakkaan kanssa on noussut esiin sama teema: Elämän on muututtava. Ihmiset ovat entistä enemmän tajunneet aikansa olevan rajallista. Yhä useampi haluaa pysähtyä kyseenalaistamaan mennyttä elämää, tapaa, jolla he ovat tähän asti aikaansa kuluttaneet. On muutoksen aika.

Mistä sitten tietää, mitä elämältään haluaa? Mikä on itselle merkityksellistä ja hyvää? Miten vyyhtiä voi lähteä purkamaan?

On yhtä monta tapaa kuin on ihmistäkin. Tärkeintä on pysähtyä tarkistelemaan omaa tilannetta kuin ulkopuolisen silmin – vain kauempaa voi nähdä kokonaisuuden. Voimme avata keskustelua hahmottelemalla elämää erilaisten kehikkojen avulla. Mitä elämämme eri osa-alueille kuuluu, mikä siinä toimii, mikä ei ja mitä asioita elämässä pitäisi kehittää? Mikä on jo aikansa elänyttä, josta pitäisi luopua? Viekö joku alue liikaa energiaa toisilta, onko joku alue liian tyhjä. Mitä oikeasti kaipaamme elämäämme, jos uskallamme lähteä sitä rehellisesti tutkimaan?

Aina voi vaihtaa suuntaa

Joskus, jos tunnen valmennettavan jo riittävän hyvin ja uskon tämän tehtävän sopivan hänelle, pyydän häntä kuvittelemaan omat hautajaisensa. Millaiset ne ovat, missä ne pidetään, keitä sinne tulee, kuka pitää muistopuheen ja ennen kaikkea, mitä muistopuheessa tullaan sanomaan?

Tehtävä voi nostaa tunteita pintaan ja olla pysäyttävä, hurjakin; sen tarkoitus on kirkastaa omia arvoja, asioita, jotka ovat lopulta itselle niitä oleellisia. Ovatko ne linjassa sen kanssa, mihin tällä hetkellä käytämme aikamme. Sillä se, mihin käytämme aikamme, paljastaa arvomme.

Eräs pelkkään uraansa kyynärpäätaktiikalla keskittynyt valmennettavani totesi tämän harjoituksen jälkeen, ettei hänen hautajaisiinsa taida tulla paljon ketään, ehkä muutama vaivaantunut sukulainen, velvollisuuttaan. Vietimme yhdessä hiljaisen hetken tämän oivalluksen äärellä ja coaching-prosessi sai tämän jälkeen uuden suunnan. Lähdimme yhdessä etsimään hänelle aidosti merkityksellisiä arvoja sekä keinoja, joiden avulla hän pääsisi niitä lähemmäksi.

Kannattaa muistaa, että on aina mahdollista vaihtaa suuntaa, kalibroida itsensä uudelleen, vaihtaa ammattia, asennetta, maata, elämäntapaa, puoluetta tai mitä tahansa, mikä on itselle aidosti tärkeää.

Useimmiten hienosäätö riittää

Muutokset voivat olla isoja, mutta useimmiten pienetkin säädöt riittävät. Vanhaa työtään voi tehdä uudella otteella tai asenteella, työskennellä enemmän tai vähemmän, säätää ja tuunata. On mahdollista vähentää työaikaa joko tehostamalla toimintatapojaan tai laskemalla työlleen asettamia tavoitteita.

Vapautuvaa työaikaa voi sitten valuttaa sellaiseen tekemiseen, jota on kaivannut, kuten itsensä hoitamiseen, läheisiin ihmisiin, inspiroiviin harrastuksiin, muuhun itsensä kehittämiseen ja maailmanparantamiseen tai vain ottaa rennommin. Tahtia voi toki myös kiihdyttää, jos tilanne ja missio sitä vaativat.

Voit siis ohjata elämääsi siihen suuntaan, mihin ikinä haluatkin ja mikä on sinulle tärkeää. Elämäsi on sinun. Olet vapaa, mutta muista, että aikasi on rajattu.

Mitä sinä toivoisit, että muistopuheessasi lausuttaisiin?

”Ongelma on siinä, että luulemme meillä olevan aikaa.”
Buddha

Auli Hedman on yrittäjä ja koulutusjohtaja Life Coach Academyssä, jossa hän kouluttaa coaching-tekniikoita ja kokonaisvaltaisia elämäntaitoja ihmissuhdetyön ammattilaisille ja itsensä kehittämisestä kiinnostuneille henkilöille. Hedman työskentelee myös yritysvalmentajana modernissa työhyvinvoinnin palvelutalossa Coaching Labissa, joka auttaa yrityksiä kehittämään toimintaansa tukemalla hyvinvoivien ja tiedostavien ihmisten kasvua.

Lisätietoja Auli Hedmanista:
www.lifecoachacademy.fi
www.coachinglab.fi

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)