VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MARJA SIMONEN KUVA LASSE SIMONEN | 25.8.2021 | KOLLEGA.FI
Introvertti rakastaa etätyötä

Tuskin haluat kuulla kollegaltasi sisäpiirin juoruilua itsestäsi. Et varmaan halua myöskään kuulla työkaverisi kertovan, että hän on juuri saanut sen ylennyksen, johon olit tähdännyt. Kollegasi kertomukset hänen uudesta dieetistään tai lastensa koulunkäyntimenestyksestä eivät myöskään herätä sinussa minkäänlaista kiinnostusta.

Marja Simonen on omavaraisuudesta, rahan säästämisestä ja ympäristöystävällisyydestä kiinnostunut bloggari, joka kirjoittaa Kultainto-blogia.

Jos olet introvertti, listaa voisi jatkaa loputtomiin. Introvertti viihtyy omissa oloissaan ja toivoo, että työpaikalla puhuttaisiin vähemmän ja tehtäisiin enemmän.

Itsekin introverttinä odotan jo pienoisella kauhulla läsnätöihin palaamista ja yhteisöllisten tilanteiden kohtaamista.

Mennäänkö kahville?

Ulospäinsuuntautuneelle ekstrovertille on tärkeää saada viettää kahvi- ja lounastauot muiden kanssa. Introvertti taasen saattaa nähdä yllättävän paljon vaivaa sen eteen, että saa viettää tauot yksin.

Introvertti pyrkii pitämään tauot joko ensimmäisenä tai viimeisenä. Kahvihuoneen ruuhkatilanteen vaivihkainen seuraaminen on hänelle kuin toinen luonto.

Se, että joku hyvää tarkoittava ekstrovertimpi henkilö yrittää houkutella introvertin kuorestaan pyytämällä tätä kanssaan lounaalle tai kahville, on introvertille erittäin kiusallinen tilanne.

Tuotko palaveripullaa?

Se, että työkaveri pyytää tuomaan palaveripullaa, aiheuttaa introvertissä levottomuutta kolmesta eri syystä.

Ensinnäkin, tiedossa on lähipalaveri. Etäpalaverissa muut osanottajat ovat vain pieniä kuvia näyttöruudulla, eikä kukaan pidä niin tarkkaa kirjaa siitä, kuinka monta puheenvuoroa kukin on käyttänyt – kaikilla on jo kiire tiskaamaan, vaikka se onkin kiellettyä työpäivän aikana.

Läsnäpalaverissa introvertinkin odotetaan aukaisevan suunsa ja esittävän asiantuntevia kommentteja. Kenelläkään ei ole kiire, sillä tiskaamaan saa lähteä vasta kello 16.

Toiseksi, kaikille mieleisten palaveripullien hankkiminen tarkoittaa ylimääräistä vaivaa.

Kolmanneksi, palaveripullien myötä etätyöjakson aikana karistetut kilot uhkaavat tulla takaisin vyötärölle. Kotona on helpompaa syödä terveellisesti, kun niitä palaveripulliakaan ei ole tarjolla.

Ihanaa, ei läsnäpikkujouluja eikä pukeutumisongelmia

Introvertti on viettänyt puolisen vuotta sitten elämänsä parhaat pikkujoulut. Monet työnantajat järjestivät pikkujoulut niin, että kukin sai kotiinsa ruoka- ja juomalähetyksen, ja herkkuja nautittiin pitäen yllä videoyhteyttä. Mahtavaa, sillä kukaan ei huomannut, vaikka olisi poistunut ruudun äärestä tai katsonut samaan aikaan Beverly Hillsin täydellisiä naisia.

Vuonna 2021 pikkujoulut saatetaan järjestää jo tavalliseen tapaan. Introvertti kaavailee sairastuvansa pieneen nuhaan juhlien alla.

Etätöiden hyviin puoliin kuuluu se, ettei ulkonäköön tarvitse erityisen paljon panostaa. Välillä huomaan pitäneeni samaa puseroa toista viikkoa. Työhousuistakin on sauma ratkennut pitkältä matkalta.

En usko, että lähden läsnätöihin repeytyneissä vaatteissa, mutta hiusten harjaaminen tai sen puseron vaihtaminen saattaa jatkossakin unohtua. Näin voi käydä kenelle tahansa. Kaikesta huolimatta on vähintäänkin vaivaannuttavaa, jos joku pääsee huomauttamaan asiasta.

Kimppakyyti kauhistuttaa

Introvertti ei halua jakaa työmatkaa kenenkään kanssa, vaikka yksityisautoilu onkin yleisesti tuomittu ilmastosynti. Introvertti saattaakin piilotella auton avaimia ja kiirehtiä lähtemään töistä aikaisin, jotta kukaan ei pyytäisi kyytiin.

Valistuneilla työpaikoilla suunnitellaan kimppakyytirinkejä, mutta introvertti myisi mieluummin autonsa kuin osallistuisi niihin.

Jos introvertti kulkee työmatkat julkisilla, jää hän mieluummin odottamaan seuraavaa kyytiä kuin ottaa riskin siitä, että joutuu istumaan työkaverinsa viereen.

Työmatkapyöräily onkin oiva vaihtoehto, sillä kukaan yli 10-vuotias ei pyydä päästä tarakalle tai tangolle.

Etätöistä läsnätöihin – vai sittenkin hybridimalli?

Voidaanko kaikki jo pian palata toimistolle? -lause on monelle introvertille tällä hetkellä se kaikista ärsyttävin. Vaikka etätyömalli on osoittanut toimivaksi, monet yli-innokkaat ekstrovertit painostavat jo nyt esimiehiä palauttamaan läsnäolopakon.

Toivoakseni jokaisella työpaikalla punnitaan huolellisesti läsnäolovaatimuksen palauttamista.

Erilaiset työntekijät voitaisiin huomioida esimerkiksi hybridimallin avulla, jolloin jokainen saisi itse vaikuttaa siihen, työskenteleekö hän pääasiallisesti etänä vaiko toimistolta käsin.

Marja Simonen kirjoittaa Kultainto-blogia, jossa annetaan säästövinkkejä ja opastetaan tekemään kestäviä valintoja omassa taloudessa.

Lisätietoja blogista löydät osoitteessa https://www.kultainto.com

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)