HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI KAIJA SOLANA KUVA KATJA FRANGE | 25.8.2021 | KOLLEGA.FI
Ikääntyvä nainen työelämässä

Olin vastikään 50-vuotisjuhlissa, jossa meitä oli paikalla useita saman ikäluokan naisia. Kävi ilmi, että puolet oli käynyt tai parhaillaan käymässä läpi jonkinasteista työuupumusta. Siis viisi naista kymmenestä, eli joka toinen. Se on paljon – ja aivan liikaa! Monilla syynä oli turhautuminen. Pöydällä pyörivät samat asiat kuin 20 vuotta sitten, eivätkä asiat etene. Toisaalta yhtä kuluttavaa on päämäärätön hötkyily ja sen lopputuloksena ajautuminen mekaaniseen työsuoritukseen, jossa sydän ei ole mukana. Ei ihme, että uuvuttaa.

Kaija Solana on coach, jonka missiona on inspiroida ihmisiä tulemaan tietoiseksi omasta potentiaalistaan, ainutlaatuisuudestaan ja voimavaroistaan.

Ohitettu todellisuus

Vaikka työuupumuksesta ja työpahoinvoinnista nykyään puhutaankin, niin jotain oleellista yleisessä keskustelussa ohitetaan. Ennemminkin vain todetaan, että tällaista se on ja asia jätetään siihen. Tähän vältettävien aiheiden joukkoon kuuluu myös ikäsyrjintä, jota tapahtuu, mutta jota ei ainakaan suoranaisesti tunnusteta.

Nämä koko yhteiskuntaan vaikuttavat ongelmat ikään kuin hiljaisesti hyväksytään itsestäänselvänä osana työelämää. Juurisyiden selvittämisen ja niitä eheyttävien ratkaisujen sijaan keinoksi tarjotaan esimerkiksi neutraalia työnhakulomaketta, josta ei käy ilmi ikä, sukupuoli tms. Paitsi, että ikä kyllä paljastuu työkokemusta listatessa.

Totuutta ei pääse pakoon tässäkään asiassa: työikäinen väestö vanhenee. Silti viidenkympin ylittänyt nainen koetaan yhteiskunnallisesti hyödyttömäksi turhakkeeksi. Pitkään puhutun työvoimapulankaan vuoksi Suomella ei pitäisi olla varaa heivata arvokasta työpääomaa yli laidan.

Nykyajan viisikymppiset ovat kuin entisajan kolmekymppisiä – tai ainakin melkein. Monet meistä pitävät hyvää huolta kehostaan, kunnostaan ja terveydestään. Yli viisikymppiset naiset ovat työelämänsä parhaassa vaiheessa, kun ruuhkavuodet ovat jo ohi, äitiyslomia ei enää tule ja työ- ja elämänkokemusta on jo kertynyt mukavasti. Tämänikäiset eivät myöskään enää ihan vähästä hätkähdä ja heillä on vähintään kohtuullinen oppimiskykykin vielä tallella.

Luonnollisen kypsymisen hyväksyminen

Toki myönnettävä on, että vaikka kuinka olisi nuorekas ikäisekseen, luontoa vastaan ei voi taistella ja keho vanhenee. Muutenkin keho elää selvästikin eri aikaa ja tahtia kuin mieli ja välillä on suuria vaikeuksia saada nämä kaksi synkronoitua keskenään. Voi niitä marraskuun pimeitä aamuja, kun peilistä katsoo väsynyt olemus, jonka päässä pilkottaa harmaita hiuksia. Tai niitä iltoja, kun on mentävä tavallista aikaisemmin nukkumaan, jos on edellisiltana tullut valvottua myöhempään. Se, ettei jaksa samaa tehokasta tahtia, kuin nuorempana, ei välttämättä ole silti ollenkaan huono juttu!

Kaikessa on aina hyvät ja huonot puolensa, plussat ja miinukset. Kysymys onkin, miten näistä muodostetaan tasapainoinen kombo, josta kaikki hyötyvät. Niin voimissaan olevat ikääntyvät naiset ja miehet, kuin yritykset ja koko yhteiskunta. Win-win-win. Vielä toistaiseksi työelämä ja työtä tekevän ihmisen, erityisesti naisen, luonnollinen kypsymistahti eivät kohtaa. Tämän vanhan patriarkaalisen työelämän rakenteet on luotu miehille, eikä se huomioi varsinkaan ikääntyvää naista, joka on hormonimuutoksineen jatkuva työmaa itsessään. Miten voitaisiin työssä alkaa sallia ihmisen luonnollinen elinkaari ja koko potentiaali?

Näkymättömästä viisastuvaksi naiseksi

Moni ikääntyvä nainen – joukossa myös naisjohtajia – sanoo tulleensa työpaikalla näkymättömäksi, kuin läpinäkyväksi itsestäänselvyydeksi. Samanikäiset miehet eivät tällaista koe tai ainakaan puhu siitä. Tilannetta ei paranna yleinen nuoruutta ihannoiva ilmapiiri.

Toisaalta naiset itse ovat osaltaan vaikuttaneet asetelmaan liiallisella itsekritiikillä, arvostelulla, itsensä pienentämisellä ja kohtuuttomilla vaatimuksilla. Suomen Yrittäjät kertoi juuri, miten monilla aloilla naiset laskuttavat työstään selvästi vähemmän kuin miehet.

Toivoa paremmasta kuitenkin on nyt, kun maailma on muuttumassa. Ennen kuin päästään terveeseen tasapainotilaan, jossa arvostava, hyväksyvä, myötätuntoinen feminiinisyys kohtaa maskuliinisuuden teot, voiman ja päätökset, menee vielä tovi. Sillä aikaa meidän vanhenevien viisastuvien naisten tehtäväksi jää ottaa selvää siitä, keitä todella olemme ja mistä meidät on tehty. Kukaan ei anna meille paikkaa, vaan se on otettava itse. Se tapahtuu tunnistamalla, hyväksymällä ja arvostamalla itseään kokonaisena.

Jos aihe kiinnostaa sinua, katso Kaija Solanan syyskuun alussa pitämä ilmainen Naisen voimavuodet – Viisastuvan vanhenevan naisen kasvumatka -miniwebinaarin tallenne tästä: https://mailchi.mp/8178d870692b/naisen-voimavuodet

Kaija Solana on coach, puhuja, kirjoittaja ja inspiroija, jonka intohimona on auttaa ihmisiä tuntemaan ja johtamaan itseänsä aidosti, sisältä käsin. Solana työskentelee omassa yrityksessään Intuitivo Oy:ssä.

Lisätietoja Kaija Solanasta löydät osoitteesta www.kaijasolana.com ja https://www.linkedin.com/in/kaijasolana/

Lue myös Solanan edelliset kolumnit Vahvista omaa voimaa, Sisäinen järjestys kaaoksen keskellä ja Reflektion paikka.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu yhden kerran.

  1. Päivi kommentoi 31.8.2021 klo 19.47
    Totta on tämä kirjoitus. Asiat eivät koskaan muutu naisten palkoissa, ylenemisessä tai arvostuksessa työelämässä. Naisten tulisi olla toisilleen tukena, kannustaa ja arvostaa toisiamme, eikä päinvastoin. Myös kun työelämässä työvuodet vaan lisääntyy...elin jo siinä toivossa että olisin päässyt eläkkeelle virasta 60 v. Tai edes 63 v. Nyt on 66 ja risat. Kai se on kohta 70 v. Tai sitten suoraan töistä hautaan...

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)