HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI KAIJA SOLANA KUVA KATJA FRANGE | 9.6.2021 | KOLLEGA.FI
Vahvista omaa voimaa

Maailma haastaa meitä monin tavoin löytämään sisäinen voimamme ja asettumaan siihen. Kehossamme tuo voimakeskus on keskikohdassa, vatsan alueella. Mutta mistä ammentaa voimavaroja, jos ne ovat vähissä? Jokaisella on siihen varmasti omia tapoja. Tässä kirjoituksessa nostan esille voimantuojia sisäisen johtajuuden näkökulmasta.

Kaija Solana on coach, jonka missiona on inspiroida ihmisiä tulemaan tietoiseksi omasta potentiaalistaan, ainutlaatuisuudestaan ja voimavaroistaan.

Samalla puolella, vaikka eri mieltä

Ihmiset ovat kovin kärkkäitä vastakkainasetteluun. Kun ymmärrämme, että olemme enemmän samanlaisia kuin erilaisia ja keskitymme yhtäläisyyksiin, on helpompi tarkastella jyrkkiäkin mielipiteitä neutraalisti.

Sen sijaan, että reagoi puolustelellen omaa kantaansa tai väittää vastaan todistellakseen oikeassa olemistaan, on myös kolmas vaihtoehto: kuunnella myötätunnolla. Rakentavaa keskustelua voi ylläpitää vaikkapa sanomalla: Mielenkiintoista! tai Mistä tuollainen näkemys tulee? Oletko tullut miettineeksi, että… ? Minä ajattelen asiasta eri tavalla.

Kun uskaltaa puhua omaa totuuttaan – sitä, mikä on itselle totta, mikä sydämessä tuntuu oikealta – poistaa turhan voimia vievän taistelun ja tekee arvostavasti tilaa erilaisille näkemyksille ja avoimelle keskustelulle.

Mitä vastaan vielä taistelet?

Taistelu muita ihmisiä, tahoja, yhteiskuntaa tai jopa elämää vastaan on hyvin kuluttavaa. Se, että tulee tietoisiksi omista ajatuksistaan ja tunteistaan – vastuusta, jonka mieluummin sysäisi itsen ulkopuolelle – auttaa meitä ottamaan käyttöön oman voimamme. Totuudellinen itsereflektio on avainasemassa.

Monet käyvät tiedostamattaan omaa sisäistä taisteluaan itseään vastaan. Tarve taistella syntyy, kun emme hyväksy jotain asiaa sellaisena kuin se on. Uskalla kysyä itseltäsi: Mitä vastaan vielä taistelen? Mitä en olemassaolossani tai muissa ihmisissä hyväksy? Ota vastaan saamasi vastaukset myötätunnolla ja huomaa, miten voimasi lisääntyy. On suunnattoman helpottavaa, kun ei tarvitse enää taistella!

Onko asia käsissäni vai ei?

Kontrolli on varsinainen voimasyöppö. On loputon suo yrittää hallita sellaista, mitä ei voi hallita ja se johtaa vain pettymyksiin.

Tee itsellesi selväksi, mihin voit oikeasti vaikuttaa ja mihin et, mitä voit itse päättää ja mitä et. Tiedosta niin sisäiset kuin ulkoiset ”pakot”, jotka pitävät sinut kontrollissa. Todellisuudessa pakkoja on hyvin vähän, suurimmaksi osaksi ne ovat pelokkaan mielen luomia kuvitelmia.

Mikä on sinulle totta? Mihin tahdot mennä mukaan ja mihin et? Missä menee rajasi? Kuuntele viisasta sydäntäsi ja kehoasi, kun teet valintoja. Päästä irti turhasta. Uskalla olla totta itsellesi.

Päättämättömyys vie voimia

Keskeneräiset, ilmassa roikkuvat asiat tai käymättömät keskustelut syövät valtavasti voimaa. Maton alle lakaistut ikävät asiat tai tunteet jäytävät alitajunnassa, eivätkä suostu katoamaan, ennen kuin ne on loppuunkäsitelty. Lopputulos voi olla jotain muuta, kuin kuvittelemme, mutta se ei olekaan tärkeintä vaan se, että laitetaan asialle piste.

Ota härkää sarvista ja hoida homma loppuun – mikä ikinä se onkin. Jos edessä on vaikea keskustelu, niin sekin menee hyvin, kunhan pysyt omassa voimassasi ja puhut suoraan sydämestä käsin.

Elämä on täynnä paradokseja ja yksi sellainen liittyy omaan keskeneräisyyteemme. Olemme aina keskeneräisiä ja siten myös haavoittuvia. Juuri se tekee meistä vahvoja. Armollinen ymmärrys siitä, että teemme joka hetki parhaamme ja silti voimme ensi kerralla toimia vieläkin viisaammin, on ehtymätön voimanlähde.

Jos itsensä johtaminen pintaa syvemmältä kiinnostaa, niin tutustu Kaija Solanan Sisäinen Johtajuus -videosarjaan: https://bit.ly/3dLzTdO. Esittelyvideon https://youtu.be/9y3XCzObAeQ lisäksi katsottavissa on useita noin parin minuutin videoita sisäisestä johtajuudesta eri näkökulmista.

Kaija Solana on coach, puhuja, kirjoittaja ja inspiroija, jonka intohimona on auttaa ihmisiä tuntemaan ja johtamaan itseänsä aidosti, sisältä käsin. Solana työskentelee omassa yrityksessään Intuitivo Oy:ssä ja toimii valmentajana Systems Enlightment Oy:ssä.

Lisätietoja Kaija Solanasta löydät osoitteesta www.kaijasolana.com ja www.systemsenlightenment.com

Lue myös Solanan edelliset kolumnit Sisäinen järjestys kaaoksen keskellä ja Reflektion paikka.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)