COACHING

Mainos
TEKSTI KATJA KOKKO KUVA DETTANI | 9.6.2021 | KOLLEGA.FI
Mihin haluat vaikuttaa?

Vaikuttaaksesi et tarvitse mitään erikoista. Et hulppeaa positiota, et merkittävää varallisuutta, et ulkoisia tekijöitä – et edes välttämättä sometiliä, vaikka nopeudessa, saavutettavuudessa ja ekologisuudessa onkin puolensa.

Katja Kokko on ura- ja työhyvinvointivalmentaja sekä ratkaisukeskeinen työnohjaaja, joka auttaa ihmisiä löytämään itsensä näköisen elämän.

Kaikki lähtee siitä mihin ja miten haluat vaikuttaa. Mihin haluat käyttää ainutkertaista aikaasi? Mitkä asiat ovat sinulle niin tärkeitä, että niiden puolesta voisit vaikka hiukan postata? Mihin voit juuri nyt vaikuttaa? Mihin voit vaikuttaa pidemmällä perspektiivillä?

Vaikuta omalla tavallasi

Jos haluat vaikuttaa tiimisi toimivuuteen, pohdi miten tehdä se. Vaikuttaa voit, koska olet tiimin jäsen. Millainen tiimin jäsen haluat olla? Mihin sinä voit vaikuttaa tiimisi jäsenenä? Haluatko olla keulahahmo vai vaikutatko taustalla? Vaikuttavuus ei suinkaan määrity ainoastaan näkyvyytesi perusteella.

Näkyvyydestä on toisinaan hyötyä, vaikkapa markkinoidessasi tai sopivassa mittakaavassa itsetuntosi kohottajana, työtehosi buustaajana. Vaikuttavuus voi kuitenkin yhtä hyvin rakentua sille, mikä tai kuka ei ole läsnä. Se mikä puuttuu, on kuitenkin usein vahvasti läsnä. Jokainen vaikuttaja saakin olla hereillä tämän herkkäviritteisen asian kanssa.

Vertailu ei lisää vaikuttamista

Aitous on vahvin vaikuttaja, toisten kopiointi – vaikka tekisi sen taidokkaastikin – ei kanna. Toiset tunnistavat aitouden. Vertailu toisiin ei lisää omaa vaikuttamistasi.

Jos on ylipäätään pakko vertailla, vertaile itseesi. Missä olit kaksi vuotta sitten ja missä olet nyt? Teitkö ne asiat, joista pari vuotta sitten haaveilit ja jos teit, koetko nyt tyytyväisyyttä?

Jos koet, olet varmasti oikealla polulla. Jos olet tyytymätön – vertailet vaikkapa itseäsi jatkuvasti toisiin – siirry kipin kapin sille tielle, joka tuo itsellesi tyytyväisyyttä. Koska et voi koskaan saada sitä, mitä toisella on. Et hänen asuinympäristöään, hänen tyyliään, hänen taitojaan, hänen päätöksentekokykyään, hänen ihmissuhteitaan, hänen kokemuksiaan. Voit saada vain sen, mitä sinulla itselläsi on.

Omankin pääoman käyttöönotto vaatii päätöksen. Pitää päättää potentiaalinsa käyttöönottamisesta. Käytä sitä osaamista joka sinulla on – tai siirry tehtäviin ja ympäristöön, jossa voit käyttää osaamistasi. Kun vielä keksit sen oleellisen asian, mihin haluat vaikuttaa.

Tottakai voit kehittää taitojasi siihen suuntaan, mitä ihailet jossakussa toisessa. Tee kuitenkin niistä oma versiosi ja vaikka vähän parempi!

Valmentaminen vaikuttavasti

Moni on valmentajan viittaa itselleen nykyään sovittamassa – olipa valmentajan työkokemusta ja/tai soveltuvaa kouluttautumista tehtävään tahi ei. Taitoihin lisätään puolihuolimattomasti ”coaching” miettimättä sen suuremmin tuliko tämä osaamisala ihan perusteltuna taitona omaan profiiliin. Neuvojen antaminen, konsultoiminen, opettaminen, ei edes oivalluttaminen ole sama asia kuin valmentaminen, vaikka joitakin samoja elementtejä niissä on.

Valmentaminen on ammatti, johon kouluttaudutaan, sitoudutaan ja jossa kehitytään joka päivä. Kokemus, soveltuva koulutus ja ennen kaikkea ennakkoluulottomuus tuottavat tähänkin ammattiin vankan perustan. Valmentajuus on vahvaa yhdessä oppimista ja valmennettavilta oppimista. Valmentajuuteen ei lähdetä omalle egotripille – tai jos lähdetään, käy köpelösti.

Valmentaja rakentaa oman yhteisönsä tukemana omaa brändiään, valmentamisensa ydintä. Hyvän valmentajuuden tunnistaa usein valmentajan kehittymisen halusta. Valmentaja tunnistaa matkan, jolle on lähtenyt, huokaisee hieman tehtävän suuruuden – ei kuitenkaan mahdottomuuden – edessä ja jatkaa silti sinnikkäästi eteenpäin.

Valmentaja tietää, kun valmennettava onnistuu sekä myös sen, milloin valmennuksessa ei päästä eteenpäin. Olosuhteet ja tilanteet vaikuttavat suuresti asioiden järjestymiseen. Valmentajuudessa hienointa ja tuskallisinta on juuri ymmärrys siitä, miten vähäisessä määrin ja kuitenkin niin oleellisesti valmentaja asioihin vaikuttaa. Hyvän valmentajuuden ydintä on olla ihmisenä ihmiselle.

Omakohtaisesti koen kirjoittamisen olevan vaikuttamista. En ehkä olisi valmentaja, ellen olisi ryhtynyt joitakin vuosia sitten kirjoittamaan. Kirjoittaessani jäsennän ajatteluani ja samalla oivallan asioita. Kun oivallan, vaikutan – ainakin omaan itseeni, ja sillä vasta onkin vaikuttavuutta.

Katja Kokko on ura- ja työhyvinvointivalmentaja, ratkaisukeskeinen työnohjaaja (STOry), peruskoulutukseltaan KTM. Kokko on työskennellyt IT-alan tukkuriliiketoiminnassa HR-päällikkönä ja -johtajana sekä konsulttina ja yrittäjänä. Tällä hetkellä hän työskentelee Katja Noponen Oy:ssä uravalmentajana ja työnohjaajana. Kokon osaamis- ja kiinnostusalueita ovat työyhteisöjen kehittäminen, työhyvinvointi, uravalmennus, kirjoittaminen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Lisätietoja Kokosta löydät osoitteista:
https://www.linkedin.com/in/katja-kokko-5698425/ 
katja.kokko@hrwell.fi

Lue myös Kokon aiemmin julkaistut kolumnit Kun minuun syttyi valo, Nöyryyden vahvuus ja Hyvä on meissä syvällä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)