TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI SATU PIHLAJA KUVA RIIKKA KANTINKOSKI | 12.5.2021 | KOLLEGA.FI
Miten kuunnella itseään uravalin­noissa?

Olen hiljattain kuunnellut työelämään liittyviä podcasteja. Niissä usein kehotetaan tekemään valintoja itseä kuunnellen ja rohkaistaan itsensä johtamiseen ja omien aitojen toiveiden tunnistamiseen, muiden neuvoista välittämättä. Vaihtoehtoja on nykyään jo uuvuttavan paljon, eikä uravalintojen teko välttämättä ole helppoa. Epäselväksi tuntuu jäävän, miten se aidon itsensä kuunteleminen oikein käytännössä tapahtuu.

Erikoispsykologi Satu Pihlaja on työssään perehtynyt mm. valintojen tekemisen, aikaansaamisen ja itsensä johtamisen taitoihin.

Jos harkitset vaikkapa uutta uraa tai työpaikan vaihtoa, saattaa ensimmäinen ajatus olla, että siitä on ihan liikaa vaivaa. Aivojen toiminta perustuu monilta osin ikiaikaisiin mekanismeihin, jotka tähtäävät energian säästämiseen. Mieli vastustaa mukavuusalueelta poistumista, koska uuden oppiminen vie aina huomattavasti enemmän energiaa kuin samojen rutiinien toistaminen.

Toisaalta et ehkä huomaa, miten paljon energiaa voi kulua sopeutumiseen johonkin sellaiseen, joka on sinulle vastentahtoista. Jos työ ei vastaa arvojasi, saatat työstää raskasta sisäistä ristiriitaa joka päivä. Samaan aikaan myös liian helpot tehtävät eivät ehkä saata sinua burn-outiin, mutta kyllästyminen eli bore-out voi vaania jo nurkan takana. Työssä on hyvä olla joitain elementtejä, jotka todella innostavat sinua.

Tunne ohjaa valintaa

Olemme tottuneet kuuntelemaan tunteita valinnoissamme. Tunne ei kuitenkaan ole mikään toimintakäsky, vaan pikemminkin reflektion paikka. Jos esimerkiksi työpaikan vaihto tai uusien tehtävien pyytäminen pelottaa, se ei automaattisesti ole merkki siitä, ettemme pärjäisi uusissa haasteissa. Pelot aktivoituvat meissä hyvin herkästi, eivätkä kuitenkaan kerro siitä, että todellista pelättävää olisi.

Innostuskin voi johtaa harhaan. Saatamme sen vallassa haalia itsellemme aivan liikaa tekemistä ja lisätä uupumisen riskiä. Kiukku ja vihaisuuskin vaativat reflektiota. Jos suutuimme jollekulle työpaikalla, niin kyse voi olla vain yksittäisestä vuorovaikutussuhteen ristiriidasta. Riita ei ole riittävä syy vaihtaa työpaikkaa, mutta konfliktin selvittely voi olla paikallaan.

Kuuntele valinnoissa mieluummin kiinnostusta. Mikä saa sinut toistuvasti uteliaaksi? Minkä tyyppisiin tehtäviin uppoudut mielelläsi? Huomaa milloin tunnet kyvykkyyden tunnetta ja koet, että pääset täysillä käyttämään taitojasi. Entä minkälaiset asiat tuntuvat sinusta niin tärkeiltä, että olet valmis panostamaan niihin? Tällaisista pohdinnoista löydät selkeämpiä vastauksia, kuin voimakkaista tunteista.

Muiden odotukset vaikuttavat

Valinnoissamme painavat yllättävän paljon odotukset siitä, miten kuuluisi toimia. Irtisanoutujien tai yrittäjiksi ryhtyvien rohkeutta ihmetellään ja jopa kauhistellaan. Normina on edelleen edetä joidenkin tyypillisten urapolkujen mukaisesti. Niiltä poikkeaminen voi olla haastavaa, jos pelkäät muiden kritiikkiä. Muutamien läheisten ihmisten sanoilla voi olla paljon painoarvoa, vaikkei heillä olisi mitään käsitystä onnistumisen mahdollisuuksista.

Pohdintoja tehdessä kannattaa haalia lähipiiriin ihmisiä, jotka tukevat ja kannustavat. Lähipiirin voi olla haastavaa suhtautua neutraalisti muutoksiin työuralla, koska muutos vaikuttaa heihinkin. Ulkopuolinen coach tai joku muu työpaikan ulkopuolinen henkilö voi olla tärkeä apu pohdinnoissa. Olennaista on luoda ilmapiiri, jossa voit rauhassa kuulostella toiveitasi ja mahdollisuuksiasi, ilman että pelot tai epäilykset saavat liikaa painoarvoa. Itsensä kuuntelemista ei siis tarvitse tehdä yksin.

Kolme vinkkiä itsensä kuuntelemiseen työssä

1. Älä säästä vaivaa
Ponnistelun ja vaivannäön säästäminen ei ole paras ohjenuora, vaikka se onkin meille varsin luontaista. Mieti mieluummin, minkä eteen olet valmis näkemään paljonkin vaivaa. Valintoja on hyvä pohtia levänneenä, sillä väsyneenä tai kiireessä helpolla pääsemisen tarve vain korostuu. Muista, että saman toistaminenkin käy ajan mittaan raskaaksi.

2. Reflektoi tunteitasi
Kun huomaat jonkin tunteen ohjaavan sinua johonkin suuntaan, pysähdy rauhassa huomaamaan tunne. Nimeä tunne ja pohdi mistä se johtuu. Voimakaskaan tunne ei kerro aina totuutta ja tärkeitä valintoja kannattaa tehdä mieluummin rauhallisessa kuin kiihtyneessä olotilassa. Seuraa kiinnostuksen ja merkityksellisyyden tunteita, ne luovat pohjaa kestävälle motivaatiolle työssä.

3. Huomaa odotusten vaikutus
Jos sinusta tuntuu, että on vain pakko toimia näin, kyseenalaista aina itsesi. Kun huomaat pelkääväsi muiden reaktioita, rauhoita mielesi ja pohdi vaikkapa mitä pahimmillaan voisi tapahtua. Käy läpi mielessäsi, miten kokisit, jos saisitkin lähipiiriltä ja työympäristöstä kannustusta. Jos huomaat, että valinta tuntuu helpolta silloin, kun muutkin hyväksyvät sen, saatat ottaa muiden mielipiteitä huomioon liikaakin. Etsi lähipiirisi ulkopuolelta joku, jonka kanssa voit rauhassa pohtia ja kuulostella toiveitasi.

Ura-aiheesta voit kuunnella lisää Työelämän timantteja -podcastista:
https://tyoelamantimantteja.simplecast.com/episodes/uskalla-johtaa-uraasi-vieraana-karoliina-jarenko

Satu Pihlaja on erikoispsykologi, coach ja tietokirjailija, joka on toiminut psykologina, psykoterapeuttina ja kouluttajana. Pihlaja on valmentanut yksilöitä, ryhmiä ja organisaatioita toimimaan tavoitteellisesti sekä tehnyt kehittämistyötä verkkopalveluiden parissa. Pihlaja kuuluu Heromaker-verkostoon, joka tarjoaa palveluita johtamisen kehittämiseen. Hän on keväällä julkaissut kirjan Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä (Atena Kustannus). Aiemmin Pihlaja on julkaissut kirjan Aikaansaamisen taika, joka käsittelee itsensä johtamisen taitoja.

Lisätietoja Satu Pihlajasta löydät osoitteesta https://www.satupihlaja.com/.

Lue myös Pihlajan aiemmin julkaistut kolumnit Valitse hyvä flow työssä, Avaa mahdollisuuksien maailma, Virtuaalinen vuorovaikutus vaatii taitoa ja Muutos ei synny pakottamalla.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)