VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI HEIDI KORVA NELLI STEER KUVAT RIITTA SUPPERI KIM TAKALA | 14.4.2021 | KOLLEGA.FI
Vastuullisuus – mistä aloittaa?

Vastuullisuus on nyt monen yrityksen ja yrittäjän mielessä. Kuluttajien käytös on muuttunut viime vuosina nopeasti – ja muuttuu jatkuvasti – vastuullisempaan suuntaan, mikä näkyy jo päivittäisissäkin valinnoissa. Mutta mistä yritys tai yrittäjä voi aloittaa vastuullisen toiminnan ja siitä viestimisen?

Heidi Korva on viestinnän ammattilainen ja vastuullisuusviestinnän uranuurtaja Suomessa.

Mitä on olla vastuullinen yritys?

Vastuullisuudella tarkoitetaan, että yritys huomioi oman toimintansa taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset vaikutukset. Vastuullinen yritys pyrkii toimimaan mahdollisimman kestävällä tavalla, sidosryhmien edut ja odotukset huomioiden ja tähtää kannattavaan liiketoimintaan.

Kaikki lähtee siitä, että mietitään mitä vastuullisuus itselle tai yritykselle tarkoittaa ja miten toiminta vaikuttaa sidosryhmiin. Mitkä asiat ovat tärkeitä ja ennen kaikkea mihin asioihin on mahdollista itse tai yrityksenä vaikuttaa. Tätä ohjaa paljolti myös yrityksen toimiala ja koko; suuremmilla organisaatioilla on resursseja ja vaikutusvaltaa tehdä enemmän. Heiltä sidosryhmät myös odottavat enemmän vastuullisuutta.

Jostain kannattaa aloittaa

Vastuullisuus koskee niin montaa eri asiaa, että jokaiselle varmasti löytyy sopiva ”hyvä teko”, josta aloittaa. Pienille yrityksille ja yksityisyrittäjille tämä voi tarkoittaa vaikkapa yrityksen sähkön muuttamista vihreäksi sähköksi.

Vastuullisuustyön alkutaipaleella kannattaa ensin miettiä, mikä on tärkeää, mahdollista ja mikä sopii yrityksen toimintaan. Aloittaa voi esimerkiksi kierrätyksen tehostamisella ja hankkimalla niihin soveltuvat kierrätysastiat.

Pääasia on, että aloittaa jostain, joka sopii omiin tai yrityksen arvoihin ja resursseihin. Kaikki vastuullisuus vie maailmaa parempaan suuntaan, oli teot isoja tai pieniä.

Nelli Steeri on brändi- ja markkinointipäällikkö, joka työskentelee VillageWorks-toimistohotelli- ja coworking yrityksessä.

Teoista puheeksi

Monet saattavat jännittää sitä, ovatko heidän pienet vastuullisuustekonsa riittävän tärkeitä viestinnän kannalta. Yleensä vastaus on kyllä.

Hyvä nyrkkisääntö vastuullisuusviestintään on, että puheen takana täytyy olla konkreettisia tekoja. Enää ei riitä, että aiheesta vain puhutaan: lupaukset pitää myös näyttää toteen. Ja toiseksi, omista tai oman yrityksen vastuullisuudesta ei kannata puhua liikaa, jottei ala kuulostaa epäautenttiselta. Viestinnän laatu korvaa määrän.

Vastuullisuudesta viestimisen voi aloittaa esimerkiksi jakamalla kiinnostavia artikkeleita aiheesta sosiaalisessa mediassa tai ottamalla osaa esimerkiksi ympäristöpäivään tai muuhun tempaukseen, ja kertomalla siitä omissa viestinnän kanavissa.

Vastuullisuus on kestävää kehitystä

Vastuullisuustyö ei koskaan ole valmis. Aina voi oppia uutta ja kehittyä. Myös omilta sidosryhmiltä kannattaa aika ajoin kysyä mitkä asiat ovat heille tärkeitä. Tämä voi olla tehokas keino omasta vastuullisuudesta viestimiseen sekä sen kehittämiseen.

Jo pienistäkin teoista ja aikomuksista kertominen saa yleensä aikaan positiivista huomiota ja palautetta. Asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa keskustelu auttaa huomaamaan myös sellaisia vastuullisuusasioita, joita yrityksessä ei ole osattu ajatella, kuten vaikkapa energiankäytön erittely tai vastuullisesti valitut siivoustuotteet. Tämän myötä voi rohkaistua tarkastelemaan laajemminkin yrityksen ympäristövaikutuksia ja pyrkiä kohti ympäristöjärjestelmä-sertifikaattia.

Olemassa olevista materiaaleista, aina muistilistoista aiheeseen keskittyviin webinaareihin sekä raameista, kuten sertifioinnit, voi olla iso apu etenkin vastuullisuustyön alkutaipaleella tai kun sitä halutaan lähteä viemään liiketoiminnan kannalta strategisesti eteenpäin. Tärkeintä kuitenkin on, että jokainen yritys ja yrittäjä löytää oman tapansa viedä maailmaa vastuullisempaan suuntaan.

Heidi Korva on palkittu viestinnän ammattilainen ja strategi, jonka Communiké-viestintäyritys on yksi vastuullisuusviestinnän edelläkävijöitä Suomessa. Korva tähdittää myös uutta vastuullisuutta  pohtivaa Pesula-podcastia yhdessä Anniina Mustalahden kanssa. Lisätietoja Heidi Korvasta löydät osoitteesta: https://www.communike.fi/

Nelli Steer on brändi- ja markkinointipäällikkö, joka vastaa suomalaisen VillageWorks-toimistohotelli- ja coworking yrityksen markkinoinnista, viestinnästä ja vastuullisuusprojekteista. VillageWorks on Suomen suurin itsenäinen joustavia toimitiloja tarjoava yritys, jolla on yhdeksän toimipistettä pääkaupunkiseudulla ja yli 1 500 jäsenen inspiroiva työyhteisö. VillageWorks on kartoittanut omia ympäristövaikutuksiaan ja rakentaa parhaillaan ympäristöohjelmaa tavoitteenaan saada yritykselle Ekokompassi-sertifikaatti. Nelli Streeristä löydät lisätietoa osoitteesta: https://villageworks.com/fi/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)