JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI SANNA LAAKKIO KUVA LIISA KETONEN | 28.4.2021 | KOLLEGA.FI
Työsuhteesta luomissuhde

Suhtaudun työhön erittäin uteliaana ja lapsenomaisen innostuneena. Kaikki työ on minulle asiakaspalvelua ja tavoitteeni on luoda mahdollisimman hyvä kokemus joka ikiselle asiakasryhmälle, jonka päivän aikana kohtaan. Tämän ajattelun myötä titteleistä ja hierarkiasta on tullut minulle turhia ja perinteinen työsuhde-termikin on alkanut tuntua koomiselta. Sanassa on jotenkin raskas energia.

Sanna Laakkio työskentelee toiminnanjohtajana Markkinointiliitossa.

Mitä jos kaikki työsuhteet olisivatkin luomissuhteita? Vaikka suomen kieli on mielestäni äärettömän kaunis, minun on pakko turvautua englanninkieliseen sanaan ”creationship” (luomistyö). Makustele sanaa ja mieti sitä kaiken, ei vain työsuhteen osalta. Vien sinut matkalle omaan arkeeni tämän vallitsevan creationship-ajatusmallini ohjaamana.

Uuden luominen alkaa aamusta

Herään aamulla. Tunnustelen, olenko palautunut ja levännyt. Tuntemusten mukaan kuvittelen mielessäni, miten suuria voin juuri tänä päivänä luoda. Tapaan teini-ikäiset tyttöni keittiössä. Kaikilla on rähmää silmissä, eikä juttu oikein luista. Kaadan kupin kahvia ja katson heitä. Millaisen päivän haluan meille luoda? Millaisen tunteen haluan heille luoda kouluun lähtöä varten?

Ennen oman työpäivän alkua luen Hesarin ja Kauppalehden ja mietin niitä lukiessa, mitä kaikkea palstoilla olevien ihmisten kanssa voisi luoda. Tuokin tyyppi, wau mikä ajatus! Laitan viestin tälle henkilölle ja kiitän minulle uuden näkökulman luomisesta. Vilkaisen kalenteria ja käyn läpi, millaista päivää lähden omilla ajatuksilla, teoilla ja olemisella luomaan yhdessä muiden kanssa.

Työpäivän luomisvoima

Palaverit ovat kuin virtaava joki. Jokainen ajatus, kommentti, puheenvuoro on kuin pieni pyörre, jossa jokainen luo virralle uusia suuntia ja antaa vauhtia tai jarruttaa sen menoa. Tarpeeksi voimakkaat pyörteet voivat alkaa luoda uutta uomaa joen vierelle.

Päivä kuluu eri tapaamisissa ja eri ihmisten kanssa. Omista päivän oivalluksista luon valtavaa karttaa, jotta ymmärrän, kenelle kaikille on tulevina päivinä luotava kuvaa ja ymmärrystä siitä, mitä olen muiden kanssa luonut tai luomassa. Mietin myös, millaiseen muotoon asiat on kenellekin muotoiltava, jotta virtaukset jatkavat liikkeessä ja haluttuun suuntaan.

Aihepiirit ovat omassa työssäni niin laajat, että päivän aikana ehtii olla luomassa melkoisen monia virtauksia, joskus myös jarruttamassa niitä. Työpäivän päätteeksi palautan aina mieleeni, mitä tänään tuli luotua. Mietin hetken, onko tarvetta jatkaa joiltain osin luomisprosessia vai voivatko asiat jäädä kypsymään seuraavaan sopivaan hetkeen.

Luo tila palautumiselle

Työpäivän jälkeen alan luoda laskeutumista kohti iltaa. Luon tilaa palautumiselle ja kohtaamiselle, kosketukselle. Syömme tyttöjen kanssa päivällistä ja juttelemme pitkään. Miten valtavan haarautuvan joen olemmekaan päivän aikana luoneet kukin tahoillamme.

Lampi lenkkipolun varrella.

Pari ystävää soittaa ja kertoo päivän kuulumisiaan. Kysyn ja kuuntelen. Koitan luoda heille tilan olla ja tulla kuulluksi. Ruuan jälkeen luomme tyttöjen kanssa kukin itsellemme tilan palautua ja olla hetken omien ajatusten kanssa. Yksi menee luomaan lihasmassaa yläkerran kotipunttikselle, toinen vetäytyy maalien ja siveltimien kanssa omaan huoneeseen maalamaan. Itse lähden joka ilta joko metsään pitkälle kävelylenkille tai bikram-joogaan luomaan keholle ja mielelle mahdollisuuden poistaa se, mikä ei enää minua palvele ja toisaalta luomaan tilaa sille hyvälle, mitä on tuloillaan.

Iltapalapöydässä usein katsomme tyttöjen kanssa muutamia heidän suosikkivideoitaan Tiktokissa. Näin he luovat minulle kuvaa siitä, mikä heistä on kiinnostavaa ja hauskaa juuri sinä päivänä. Päivän lopuksi luomme toisillemme turvan vetäytyä yöpuulle ja nukahtaa levollisena.

Mitä sinä haluat olla luomassa?

Jokainen ohjaa itseään ja energiaansa joka päivä ja joka hetki. Se on omalla vastuullamme. Jos haluamme muuttaa ympäristöä, meidän on aina aloitettava itsestämme. Luonko itse mahdollisimman otollisen maaperän ilolle, onnistumisille ja muutokselle? Jos koemme olevamme yhtä ympärillä olevien kanssa, olivat he etäällä tai lähellä, olemme suhteessa muihin – luomissuhteessa. Vain näin voimme olla yhdessä itseohjautuvia. Mitä korkeammalla olet tämän hierarkkisen maailman järjestelmässä, sitä suurempi merkitys on sillä, mitä ympärillesi luot.

Mitäpä jos huomenna herätessäsi et tekisikään töitä asioiden ja ihmisten eteen. Mitä jos miettisit, kuinka voisit luoda omasta ja muiden päivästä mahdollisimman upean? Pohtisit, miten saisit luotua itsellesi olotilan, jossa voit valaa itseesi ja ympäristöösi luottamusta ja innostusta? Miten voisit luoda ympärillesi uteliaisuutta ja turvallisuuta, jotta uskaltaisitte luoda yhä vain upeampia asioita yhdessä? Pohtisit, miten saisit luotua olosuhteet ja tavat, joilla luomistyönne mahdollistava yritys tahkoaisi myös hyvää tulosta? Mitä hyvää yritys voisi luoda yhteiskunnan ja koko maailman hyväksi?

Elämällä ja ajattelemalla näin, koen jokaisen hetken elämässä merkitykselliseksi ja ainutlaatuiseksi. Minulla on tunne, että voin vaikuttaa, että olen tärkeä ja koen joka hetki olevani osa jotain suurempaa. Kokeilemisen arvoista, eikö?

Sanna Laakkio työskentelee toiminnanjohtajana MARK Suomen Markkinointiliitossa. Laakkio on utelias ja rohkea elämän monitaituri, arkisten ihmeiden hämmästelijä sekä oman elämänsä filosofi ja insinööri. Elämänjanoinen ja -paloinen Laakkio on joogi, metsissä samoilija ja ihmisten kohtaaja, jolle työ on aina ollut intohimoinen harrastus, josta maksetaan palkkaa.

Lue myös Laakkion aiemmin julkaistu kolumni Yhdessä itseohjautuvia.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)