KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 28.4.2021 | KOLLEGA.FI
Pohdintaa identiteeteistä ja titteleistä

Tittelit kietoutuvat tiukasti identiteettiimme ja ovat monille meistä hyvin tärkeitä. Titteleillä on myös paikkansa, sillä niillä pystyy osoittamaan oman ammattinsa ja pätevyytensä. Nykypäivän titteleillä ei kuitenkaan välttämättä ole arvoa tulevaisuudessa, jossa käyttöä on ennemminkin taidoilla ja taitotitteleillä, Perttu Pölönen sanoo kirjassaan Tulevaisuuden identiteetit.

Kautta aikain ihminen on pohtinut, kuka hän on. Identiteettimme muodostuu monista tekijöistä, joista oma ammatti ja titteli ovat näkyvimpiä. Tavatessamme uuden ihmisen, kysymme toiselta, kuka hän on ja mistä hän on kotoisin. Kysymme toisiltamme tilastotietoa, joka ei kerro, millaisia todella olemme. Vaikka titteleissä ei ole sinänsä mitään vikaa, ne kaventavat meitä, Pölönen sanoo kirjassaan.

Tittelit ovat ennen kaikkea ideoita jostain. Koska ideat voivat olla epärealistisen täydellisiä, mutta ihmiset epätäydellisiä, tittelit eivät yleensä sovi kenellekään ihmiselle aukottomasti. Titteleiden avulla voi myös määritellä itsensä suuremmaksi tai pienemmäksi, kuin mitä todellisuudessa on. Liittämällä titteleitä muihin ihmisiin, voi käyttää valtaa määritellessään, minkälainen toinen ihminen on.

Identiteettimme on moniulotteinen, vaikka emme puhu itsestämme niin. Ulottuvuuksia olisikin hyvä pyrkiä lisäämään erilaisiin tilanteisiin, jotta meidän olisi mahdollista kertoa itsestämme monipuolisemmin. Ammattien ja toimialojen kategorisoiminen voi myös saada meidät ajattelemaan, ettei alan ulkopuolelle voi hypätä, vaikka niin voisikin tehdä. Pölösen mukaan onkin tärkeä löytää itsestään uusia ja erilaisia puolia ja tuoda poikkitieteellisyys tapaamme puhua itsestämme.

Vastauksena tähän Pölönen esittelee kirjan jälkipuoliskolla luomiaan taitotitteleitä tarkoituksenaan laajentaa näkökulmaa itseemme. Näistä dynaamisista, toimintaa kuvaavista taitotitteleistä esitellään esimerkinomaisesti seitsemän: kirkastaja, joustavoittaja, yhteyttäjä, vaalija, komponeeraaja, värittäjä ja aistittaja. Taitotitteleitä voi kuitenkin Pölösen mukaan keksiä itse lisää ja kirjassa onkin annettu pitkä lista, josta jokainen voi löytää ideoita omien taitotittelien löytämiseen.

Tulevaisuuden identiteetit on virkistävä ja tarkkanäköinen kirja, joka haastaa ajattelemaan. On hyvä välillä tarkastella maailmaa ja omaa itseään monesta näkökulmasta. Syvällisyydestään huolimatta kirja on kepeästi ja vetävästi kirjoitettu. Kirja sopii kaikille, jotka haluavat avartaa omaa ajatteluaan ja maailmankuvaansa.

Kirjan nimi
Tekijät
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Tulevaisuuden identiteetit
Perttu Pölönen
Otava
2021
208 sivua
24,95 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)