KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA VMH FOTO | 14.4.2021 | KOLLEGA.FI
Anna itsellesi lupa rentoutua

Julkaisin äskettäin LinkedInissä noston, jossa kerroin keskustelusta erään toimitusjohtajan kanssa. Toimitusjohtaja kertoi, että hankalinta hänen työssään on irrottautuminen omasta syyllisyydentunteesta, joka helposti läikähtää, jos asiakas soittaa puoli neljältä juuri silloin, kun hän on koiran kanssa lenkillä aurinkoisesta säästä nauttimassa.

Miia Huitti on stressivalmentaja ja kirjailija, jonka intohimona on auttaa stressinhallinnassa ja inspiroida ihmisiä voimaan paremmin.

Moni LinkedIn-lukija samaistui tähän toimitusjohtajaan ja kommentoi tyyliin:
“Näinhän se on, että oma pää on se suurin este palautumiselle ja elämästä nauttimiselle. Mutta onneksi omaa päätä voi kouluttaa, kun sen vain oivaltaa.”
“Tunnistan tuon saman, sisäinen ääni kertoo, ettei ole tarpeeksi tehokas. Oppimista on pois oppiminen noista ajatuksista.”

Olemme usein itse itsemme pahimpia kriitikoita ja piiskaajia. Todellisuudessa emme tarvitse hyväksyntää päivän lenkkituokiolle keneltäkään muulta kuin itseltämme ja sisäiseltä kriitikoltamme.

Itsemme negatiivinen arvostelu heikentää usein työsuoritustamme ja lisää stressiämme, kun taas itsemyötätunto ja lempeys auttavat toipumaan ja onnistumaan kestävämmin. Armollisuutta ja lempeyttä itseä kohtaan pidetään helposti lusmuiluna ja lepsuiluna sekä jopa itserakkautena ja itsekkyytenä.

Kun kiinnität huomiota siihen, miten puhut itsellesi ja millaisia odotuksia itsellesi asetat, huomaat varmaan, ettet missään tapauksessa kohtelisi ystävääsi tai hyvää kollegaasi samalla ankaruudella. “Jos lähetän Slack-viestin tai sähköpostin työpäivän aikana, en odota kollegaltani vastausta siihen välittömästi, mutta jos vastaavasti saan itse viestin, koen, että minun tulee reagoida heti”, totesi eräs IT-alalla työskentelevä nainen minulle.

Kohtelemme itseämme nurinkurisesti! Jaksaaksemme ja kukoistaaksemme tarvitsemme palautumisaikaa, joutokäyntiä ja ei minkään tekemistä päivittäin.

Lempeydellä saa enemmän aikaan

Neurotieteilijät ovat tutkimuksissaan löytäneet yhteyden resilienssin, menestyksen sekä itsemyötätunnon välillä. Kun suomme itsellemme säännöllisesti armollisuutta ja lempeyttä, onnistumme tekemisessämme paremmin! Lempeys kohottaa mielialaamme, työssä suoriutumistamme sekä aikaansaamisen kokemusta.

Anna itsellesi lupa joutenoloon ja katkaise itsesi tuomitsevat ajatukset heti alkuunsa. Voimme harjoitella olemaan myötätuntoisempia itseämme kohtaan arjen pienissä hetkissä. Yksi hyvä työkalu siihen on Rakastavan ystävällisyyden harjoitus. Siinä keskitytään tuntemaan myötätuntoa, lämpöä ja hyväntahtoisuutta toisia ihmisiä kohtaan. Harjoitusta on tutkittu tieteellisesti ja sen hyödyt ovat huimat. Eräässä tutkimuksessa harjoituksen todettiin olevan erityisen tehokas itsekriittisille henkilöille, sillä se vähensi henkilöiden itsekriittisyyden lisäksi masennusoireita ja lisäsi itsemyötätuntoa sekä myönteisiä tunteita. Nämä vaikutukset säilyivät jopa kolme kuukautta kokeilun jälkeen.

Tässä harjoituksen hyötyjä:

  • Lisää positiivisia tunteita ja vähentää kielteisiä tunteita.
  • Lisää sosiaalisen yhteenkuuluvuuden tunnetta ja rauhoittaa hermostoa.
  • Lievittää migreeniä, kroonista kipua, posttraumaattisia stressioireita, skitsofreniaa.
  • Aktivoi empatian ja tunnekäsittelyn aivoalueita.
  • Lisää aivojen harmaata massaa (joka vaikuttaa tunteiden säätelyyn).
  • Rauhoittaa hengitystä.
  • Hidastaa ikääntymistä.
  • Tekee sinusta avuliaamman.
  • Lisää myötätuntoa, empatiaa ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta.
  • Vähentää ennakkoluuloja toisia kohtaan.
  • Vähentää itsekriittisyyttä.
  • Toimii pieninä annoksina ja vaikutukset kestävät pitkään.

Ote Rakastavan ystävällisyyden harjoituksesta

Sulje silmäsi. Istu mukavasti tuolilla jalat maata vasten ja selkä suorana. Rentouta koko kehosi ja tuo huomiosi sisäänpäin. Hengitä syvään sisään ja ulos.

Pidä silmäsi suljettuina ja ajattele jotain läheistä ihmistä, joka rakastaa sinua paljon. Hän voi olla joku menneisyydestä tai nykyhetkestä, elossa tai jo edesmennyt. Kuvittele tämä ihminen oikealle puolellesi lähettämässä sinulle rakkautta. Tämä henkilö toivoo sinulle turvallisuutta, hyvinvointia ja onnellisuutta. Tunne nämä lämpimät toivotukset ja kuinka lämpö ja rakkaus täyttävät sinut.

Vie nyt huomiosi tähän henkilöön ja ala lähettää rakkauttasi takaisin hänelle. Niin kuin sinäkin, hän haluaa olla onnellinen. Lähetä kaikki rakkautesi ja lämpösi tälle henkilölle. Toista mielessäsi lausetta: Olkoon elämäsi täynnä onnellisuutta, terveyttä ja hyvinvointia.

Laajenna tietoisuutesi ja kuvittele eteesi koko maapallo. Lähetä mielessäsi lämpöä ja rakkautta kaikille eläville olennoille maapallolla, jotka kaikki, niin kuin sinäkin, haluavat olla onnellisia. Toista mielessäsi seuraavaa lausetta: niin kuin minäkin toivon, toivon, että sinäkin saat elää helppoa, onnellista ja tervettä elämää.

Hengitä syvään sisään ja ulos. Päästä irti. Tuo huomio tuntemuksiisi ja oloosi nyt. Kun olet valmis, avaa silmäsi.

Ylläoleva teksti on osa Miia Huitin Rakastavan ystävällisyyden harjoitusta. Koko harjoituksen löydät täältä: https://www.youtube.com/watch?v=lUvJExAfL5Q

Lähde:  Emma Seppälä, 18 Science-Backed Reasons to Try Loving-Kindness Meditation.Loving-Kindness Meditation packs a punch when it comes to health and happiness, Psychology Today (2014).

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Huitti on koulutukseltaan johtamisen KTM ja HuK sekä sertifioitu stressivalmentaja.

Huitin nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.miiahuitti.fi/. Twitter: @huittimiia. Facebook: Stressivalmentaja Miia HuittiLinkedin Miia Huitti

Lue myös Huitin aiemmat kolumnit Suunnitelmallisuus luo selkeyttä arkeen, Mikä meitä tässä syksyssä kuormittaa sekä Pysähdy ja kukoista.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)