ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI HELI TUULENMÄKI KUVA ELLI KESKI-LOPPI | 28.4.2021 | KOLLEGA.FI
Aina voi tulla paljon parempaa

Elämässä tulee joskus vastaan vaiheita ja tilanteita, jolloin tuntuu siltä, että mistään ei tule mitään. Asiat eivät etene tai niitä on liikaa, haasteet täyttävät mielen ja tunteet vellovat. Osaaminen ja luovuus tuntuvat olevan kateissa eikä päässä tapahdu mitään. Näköala, ajattelu ja toiminta kapeutuvat. Tulevaisuus näyttää toivottomalta ja elämä tarkoituksettomalta. Tuntuu siltä, että tästä ei selviä.

Heli Tuulenmäki on Kiirenkesytys-valmentaja, NLP Coach, mentor ja yrittäjä, jonka intohimona ovat ihmiset ja osaaminen.

Harmaina hetkinä omien ajatusten muuttaminen voi tuntua vaikealta tai mahdottomalta, mutta kannattaa kokeilla. Ajatukset voivat tuottaa kärsimystä, mutta kaikki ajatukset eivät ole totta, eikä niitä kannata uskoa. Kenenkähän ääni siellä päässä oikein jäkättää? Aina voi nimittäin valita, mitä ajattelee ja ajatella jotain ihan muuta. Silloin voi vapautua kärsimyksestä oman päänsä sisällä, vaikka olosuhteet eivät muuttuisi.

Entä jos päinvastainen olisi totta?

Byron Katie on yhdysvaltalainen puhuja ja kirjailija, joka opettaa itsetutkiskelun menetelmää “The Work.” Hän sanoo, että kärsimys on valintakysymys. Byron Katien menetelmä perustuu neljään kysymykseen, joiden avulla voi kyseenalaistaa omaa ajatustaan:

Onko se totta?
Voitko täysin varmasti tietää, että se on totta?
Miten sinä reagoit, mitä tapahtuu, kun uskot tuohon ajatukseen?
Kuka tai mikä olisit ilman tuota ajatusta?

Tällainen ajatusleikki auttaa kiepauttamaan omaa ajattelua ympäri, ylösalaisin ja nurinpäin, mikä tuo uutta näkökulmaa ja voimaa. Voisiko ajatusleikki ollakin samalla lailla totta tai jopa enemmän totta kuin alkuperäinen ajatus?

Omia ajatuksia ja uskomuksia kannattaa välillä haastaa. Helpointa se on toisen ihmisen kanssa. Esimerkiksi ystävä, kollega tai koutsi voi olla verraton apu uuden näkökulman saamiseksi ja toivon valon tuomiseksi tulevaisuuden mielikuvaan. Elämän haasteissa ja kriiseissä on tärkeää, että on edes yksi ihminen, jonka kanssa voi jutella ja purkaa tuntojaan.

Jos käsitys itsestä on alamaissa ja on vaikea nähdä omia hyviä puolia, voi ajatella henkilöä, jota ihailee. Mitä ominaisuuksia hänessä arvostaa? Millaista osaamista ja vahvuuksia hänellä on? Niitä voi listata paperille ja vaikka sanella puhelimeen. Kun katsoo ja kuuntelee listausta, saattaa huomata, että samat asiat löytyvät myös itsestä. Voimme tunnistaa ja sanoittaa vain ne asiat, jotka ovat meillä itsellämmekin. Tällainen harjoitus on voimaannuttava ja antaa uskoa siihen, että asiat menevät parempaan suuntaan.

Olosuhteita vastaan ei kannata taistella, vaan on parempi hyväksyä ne sellaisina kuin ne ovat. Joustava mieli hyväksyy sen, mitä on juuri nyt. Asiat ovat niin kuin ne ovat ja ihmiset ovat sellaisia kuin he ovat. Silloin mieli rauhoittuu.

Mielikuvien voimalla mielenrauhaa

Eräs ystäväni elää tällä hetkellä haastavaa aikaa elämässään. Hän on luontainen mestari luomaan eläviä tulevaisuuden näkymiä ja mielikuvia, joiden avulla hänen hankalat hetkensä helpottuvat. Hänen luvallaan kirjaan tähän yhden sanoituksen, jonka hän lähetti minulle:

”Ajatukset saa siivet, tuonne itäiselle salolle, vaarojen taa. Siellä joki on jäistä vapaa, järvet jääkuoren alla, vaan isot kyrmyniskat siellä oottaa… Sinne mieli halajaa, ahmojen valtakuntaan. Tervaskanto tuleen, nokinen pannu loisteelle, mättäälle pitkälleen, pilviä silmäilemään… Ja taas ajatukset saa siivet… Oikeastaan asiat ovat aika hyvin.”

Meillä kaikilla on jokin mielipaikka, joka perustuu aiempaan kokemukseen: kesämökki, riippukeinu, järvimaisema, metsäpolku tai mikä vaan. Mielipaikkaan voi mennä omassa päässään aina kun todellisuus alkaa ahdistaa. Mielikuvien käyttö ei maksa mitään eivätkä aivot eivät tee eroa mielikuvien ja todellisuuden välillä. Ne reagoivat ajatuksiin ihan niin kuin mielikuvat toteutuisivat oikeasti. Koska mielikuvaharjoitus ei aiheuta haittaa itselle eikä muille, se on myös monessa mielessä ekologinen vaihtoehto mielenrauhan hankintaan.

Itse pidän yllä toiveikasta mieltä juttelemalla kollegoideni kanssa. Kokoonnumme säännöllisesti muutaman viikon välein etänä jakamaan ajatuksia ja kokemuksia sekä kannustamaan toisiamme. Nämä keskustelut valavat uskoa siihen, että aina voi tulla paljon parempaa.

Lisätietoa Byron Katiesta ja hänen menetelmästään löydät osoitteesta: https://thework.com/

Heli Tuulenmäki on osaamisen muotoilija, Voimakehä®- ja Kiireenkesytys®-valmentaja, KTM, NLP Coach ja mentor. Tuulenmäki yhdistää työssään liiketoiminnan ja mielen toiminnan menestykseksi.

Lisätietoja Tuulenmäestä löydät osoitteista
https://competencedesign.fi/ ja heli@competencedesign.fi
https://www.facebook.com/competencedesignoy

Lue myös Tuulenmäen edelliset kolumnit Oman elämänsä strategina, Tavoitteena kiireetön mieli ja Elämää uusilla mausteilla.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)