PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 3.3.2021 | KOLLEGA.FI
Nyt tarvitaan kestävyyttä

Onneksi on kevät ja valo lisääntyy vauhdilla! Kun viime viikolla alettiin puhua sulkutilasta, meinasi itselläni mennä kuppi täysin nurin. Pohdin asiaa monta päivää. Mutta sen jälkeen, kun olin hyväksynyt tilanteen, oloni helpotti. Itselläni vapaus on arvojen kärjessä, joten rajoitukset ovat koetelleet, vaikka olenkin niitä kuuliaisesti noudattanut.

Ihminen on sopeutuvainen olento. Meillä kaikilla on uskomaton henkinen kapasiteetti, joka tulee esille juuri tiukoissa tilanteissa. Jokainen meistä on sinnitellyt jo yli vuoden, mikä on upea saavutus. Poikkeusolot jatkuvat ja kestävyyttä tarvitaan yhä. Kuin vastauksena pohdintoihini, tähän numeroon kirjoittanut Jaana Hautala sanoo kolumnissaan, että meitä kaikkia kuormittaa eniten takertuminen niihin asioihin, joihin emme pysty vaikuttaman. Tämän asian oivalsin omaltakin kohdaltani. Ja kun aloin keskittyä niihin asioihin, joihin voin vaikuttaa, olonikin koheni. Vaikka asiat etenevät hitaasti, muistutan itselleni päivittäin, että tämäkin päättyy aikanaan ja väliepisodeista huolimatta parempaa kohti ollaan menossa!

Ajankohtaisartikkelissa käsitelemme myötätuntoa etätyössä. Näinä poikkeusaikoina myötätunto on työyhteisössä entistä tärkeämpää. Etätyö tekee myötätunnon ilmaisemisesta kuitenkin vaikeaa, sillä inhimillinen vuorovaikutus perustuu kasvokkain kohtaamisiin, jolloin voimme lukea toistemme ilmeitä ja eleitä, eetikko Anna Seppänen sanoo lehtemme haastattelussa. Vuorovaikutus ja erityisesti tunteiden ja myötätunnon ilmaiseminen on hyvin kehollista, ja tämä kaikki jää pois etäpalavereissa. Etätyön johtaminen poikkeusaikana vaatiikin paljon esihenkilöiltä, ettei yhteyden kokemus työyhteisössä pääsisi rapautumaan.

Coaching-blogissa Jaana Hautala antaa vinkkejä henkisen suorituskyvyn vahvistamiseen. Kun pettymyksen, ärtymyksen tai riittämättömyyden tunteet nousevat, voi olla vaikea löytää tarvittavaa energiaa myönteisyyteen. Juuri nyt tarvitsemme hetkeen pysähtymistä sekä henkisiä taukoja. Koska emme voi vaikuttaa ulkoisiin tapahtumiin, voimme kääntyä sisäänpäin ja vahvistaa omaa sisäistä vahvuuttamme, Hautala sanoo kolumnissaan.

Johtajuuden ytimessä -blogissa aloittaa uusi kolumnistimme Sanna Laakkio, joka pohtii poikkeusajan johtamista. Kriisit nostavat pintaan ja tekevät näkyväksi sen, mikä normaalisti hukkuu arjen sekaan. Kun tulee painetta ja epävarmuutta, perusasiat nousevat suureen rooliin. Ja juuri nyt johtajan on johdettava ihmisiä enemmän kuin asioita, Laakkio toteaa kolumnissaan.

Work goes happy -blogissa Jyri Kansikas tarkastelee väittelemisen tärkeyttä. Liian usein ajatellaan, että eriävien mielipiteiden törmätessä vaikeneminen on hyvästä ja väitteleminen pahasta. Syvällisiin keskusteluihin kuitenkin kuuluu usein myös väittely, jonka myötä voi syntyä täysin uutta sekä tarpeellista ymmärrystä, Kansikas sanoo kolumnissaan.

Hyvinvointi-blogissa Erja Järvelä käsittelee resilienssiä. Me ihmiset koemme lähtökohtaisesti kahdenlaista huolta: joko tapahuolestuneisuutta tai tilannekohtaista ahdistuneisuutta. Voimme kuitenkin parantaa resilienssikykyämme siedättämällä itseämme siten, että stressaantumiskynnyksemme nousee. Kolumnissaan Järvelä antaa viisi harjoitusta resilienssikyvyn kasvattamiseen.

Vierailija-blogissa kirjoittaa tällä kertaa Jenni Spännäri, joka pohtii, voiko inhimillisyyttä mitata työelämässä. Vastaus on ei, jos tavoitellaan inhimillisyyden mittaamista pohjamutia myöten, mutta vahva kyllä, jos tavoitellaan tiettyjen keskeisten inhimillisten ominaisuuksien mittaamista. Vaikka toimimme jatkuvasti puutteellisin tiedoin, tiedämme kuitenkin riittävästi voidaksemme rakentaa yhä parempaa ymmärrystä, Spännäri toteaa kolumnissaan.

Kirjablogissa arvioimme Satu Pihlajan Valinnan paikka – Näin teet parempia päätöksiä -kirjan.

Viime sunnuntaina päättyi tammi-helmikuun kyselymme, jossa tiedustelimme, millainen tunneilmapiiri työpakallasi on ja sallitaanko siellä tunteiden näyttäminen. Saimme 130 vastausta. Yli puolet vastaajista kertoi, että tunteiden näyttäminen oli työpaikalla mahdollista ja noin viidennes ilmoitti, ettei se ollut lainkaan sallittua. Lähes puolet vastaajista ilmoitti työpaikkansa tunneilmapiirin olevan hyvän ja runsas viidennes kertoi sen olevan huonon. Loput vastaajat ilmoittivat tilanteen vaihtelevan. Kyselyn arvonnan palkinnon, Viisas Elämän kustantaman, Ilkka ja Harri Virolaisen kirjoittaman Vapaudu tukahdutetuista tunteista -kirjan, voitti Paula Mattila Helsingistä. Onnittelut Paulalle ja kiitokset kaikille osallistuneille!

Seuraavat artikkelit julkaisemme kahden viikon kuluttua keskiviikkona 17. maaliskuuta.

Hyvää työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)