COACHING

Mainos
TEKSTI KATJA KOKKO KUVA DETTANI | 31.3.2021 | KOLLEGA.FI
Kun minuun syttyi valo

Ennen kuin valo syttyi minuun, se vaati ensin pitkän pimeän. Silloin en useinkaan nähnyt valoa – vaikka sitä jo oli – saati erottanut tähtiä taivaalta, vaikka siellähän ne tuikkivat. Mahdollisuudet, uudet ja moninaiset. Tähteni oli ikuisuudelta tuntuvan ajan sammuksissa.

Katja Kokko on ura- ja työhyvinvointivalmentaja sekä ratkaisukeskeinen työnohjaaja, joka auttaa ihmisiä löytämään itsensä näköisen elämän.

En vielä tiennyt, osannut arvatakaan, että kyseessä oli uusiutuminen. Ja että se vaatisi ensin pitkän pätkän harmaata, näennäisen mitäänsanomatonta, tylsää ja tekemätöntä aikaa.

Kun on keskellä omaa uusiutumistaan, tarvitsee rinnalla kulkijoita, mentoreita. Omat mentorinsa tunnistaa, vaikka viekin tovin, ennen kuin tietää, keitä he varmuudella ovat ja mistä tukea oikeasti saa. Aina löytyy heitä, jotka ovat kulkeneet edellä ja oman tervehtymisensä jo kokeneet. Ja aina löytyy heitäkin, jotka eivät vielä tiedä, mitä hienoa uusiutumisesta seuraa eivätkä – vielä – uskaltaudu uusiutumaan. Heistä ei saa apua, sillä heidän oma polkunsa on vielä karikkoinen ja keskeneräinen.

Kun uusiudut, opit valtavasti

Uusiutuminen vaatii lepotilaa, jossa asiat ja yhteydet löytävät paikkansa. Jos tekee paljon ja suhteellisen nopeassa ajassa, ei ehdi sisäistää kaikkea sitä, mitä saavuttaa ja suorittaa. Oppiminen jää kaiken kiireessä pörräämisen jalkoihin. Nautiskelu, jota uuden sisäistäminen tuottaa, jää vähiin. Siksi pysähtyminen, uusiutuminen, on meistä monelle lähes välttämätöntä. Tuntuu karulta ajatukselta, että ensimmäinen mahdollisuus uusiutua, olisi vasta joskus työnteon päättymisen vuosina.

Kovin moni ei ole mahdollisuuttaan käyttänyt tai ottanut. Heidät näemme usein yhä ylisuorittamassa, vapaa-ajallaan nääntyneinä, haalimassa lisää jotakin sellaista, mitä he eivät tarvitse. Arki ei ole lähelläkään juhlaa, vaan lähinnä selviytymistä. Työtehtävät juoksuttavat, bonusmalli ei kannusta, vaan saattaa pikemminkin orjuuttaa.

Oikeasti moni tarvitsisi lepoa, aikaa itseään varten. Levollisena huomaa, miten paljon nimenomaan lepotilassa oppii ja oivaltaa. Rentoutuminenkin on uusiutumista. Nukkuminen, tuo ikuinen tinkimisen kohde, se vasta onkin taianomainen uusiutumisen lähde. Ja siksi niin kovin väärä tinkimisen kohde.

Paraneminen on kokonaisvaltaista

Paraneminen on kokonaisvaltaista ja harvoin vain yhden asian paraneminen riittää, vaikka myös kohdennettua parantumista tarvitaan.

Paraneminen on päätöksentekoa. Se on valintoja. Se on sitä, että sulkee koneen. Se on sitä, että avaa koneen. Se on ponnistelua ja ponnistelusta luopumista. Se on tiedonhakua. Se on vanhan tiedon päivittämistä. Se on sitä, että tapaa niitä ystäviään, jotka sinut haluaa tavata – linjoilla tai ulkoilemalla, ja mikäs sen ihanampaa! Se on itsetuntemusta. Se on itseluottamusta. Se on epäröintiäkin, kunnes intuitio alkaa vahvistua – asiat alkavat kirkastua ja loksahdella paikoilleen. Silloin tietää myös paranevansa.

Kun viimeinkin saavuttaa pisteen, jossa säteilee ympärilleenkin toivomaansa energiaa, elinvoimat ovat palanneet. Meiltä kaikilta löytyy sisäinen palo, mutta meistä lähes jokainen pölyyntyy ympäristössä, jossa toimitaan vastoin omia arvoja, kilvoitellaan vääristä asioista, väärin keinoin ja huonossa energiassa. Oletko kohdannut energiaa, joka vie sinulta voimat? Olet väärissä seuroissa.

Mehusi voi viedä myös se, että itse tuotat huonoa energiaa toisille. Olet kielteisen kriittisyyteesi vanki. Olet kärsimätön, keskeytät toisen kesken lauseen. Tiedät mielestäsi parhaiten ja eniten. Et vielä osaa tarkistella ihmisiä – ennen kaikkea itseäsi – lempeästi. Valitset puolivahingossa tuomitsevuuden ja siinä samassa tuomitset itsesi armottomuuteen.

Ei hätää, navigoi sitkeästi eteenpäin. Luota siihen, että eteenpäin sinun säteilyäsi kohti mennään.

Mistä hyvä energia syntyy?

Se syntyy sallivuudesta. Sallivuuteen tarvitset muutamia matkaeväitä, kuten fyysistä ja aivojen kuntoa. Olet kognitiivisesti ja emotionaalisesti joustava. Saatavillasi on sosiaalista tukea ja omaat realistisista optimismia. Sinulla on kantavia roolimalleja ja pelkojen kohtaamisen taitoja. Myös moraalista kompassia vaaditaan. Kenties tarvitset hengellisyyttä, toiset uskonnollisuutta. Ja me kaikki tarvitsemme merkitystä ja tarkoitusta. Nämä tekijät muodostavat henkisen kestävyytesi (Steven M. Southwick), ja sen voimalla olet niin itsellesi, kuin ympäristöllesikin salliva.

Tarvitset armeliaisuutta, anteliaisuutta ja lämmintä suhtautumista – siihen ei pysty kaiken aikaa, mutta jospa edes jonkin aikaa. Annat itsellesi anteeksi ja löydät irtipäästämisen taidon, jonka avulla pystyt irtaantumaan nopeastikin pettymyksistä, ikävyyksistä, vastoinkäymisistä ja kolhuista, joita meille kaikille ehtii hiukankin elämänmakuisemmalla reissulla tulla. Kuitenkin, suurin osa meistä valitsisi omat kolhunsa uudelleenkin, eikä ottaisi toverinsa taakkaa. Oma huolireppu on kaikessa rankkuudessaankin tuttu ja turvallinen.

Toisille antamisessa ollaan todellakin valon puolella eikä sitä valoa enää hevillä saa sammumaan. Aikamme nuupahtaneena ei siis suinkaan mene hukkaan, sen jälkeen viheriöi ja voimalla. Voipa jopa ihmetellä, mitä toiset tekivät sillä välin, kun olit pysähtyneenä. Eivät usein paljoakaan, tai ainakaan kovin tärkeää. Sinä sen sijaan uusiuduit ja nyt voit tehdä sellaista, joka ohjautuu sinusta käsin.

Koska pystyin siihen, pystyt sinäkin.

”Mitä kauempaa olet tulossa, sen pidemmälle olet menossa.”
Tuntematon

Katja Kokko on ura- ja työhyvinvointivalmentaja, ratkaisukeskeinen työnohjaaja (STOry), peruskoulutukseltaan KTM. Kokko on työskennellyt IT-alan tukkuriliiketoiminnassa HR-päällikkönä ja -johtajana sekä konsulttina ja yrittäjänä. Tällä hetkellä hän työskentelee Katja Noponen Oy:ssä uravalmentajana ja työnohjaajana. Kokon osaamis- ja kiinnostusalueita ovat työyhteisöjen kehittäminen, työhyvinvointi, uravalmennus, kirjoittaminen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Lisätietoja Kokosta löydät osoitteista:
https://www.linkedin.com/in/katja-kokko-5698425/ 
katja.kokko@hrwell.fi

Lue myös Kokon aiemmin julkaistut kolumnit Nöyryyden vahvuus, Hyvä on meissä syvällä ja Uupuneesta ehyemmäksi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)