VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MIKKO PAHKASALO KUVA ANTTI HANNUNIEMI | 3.2.2021 | KOLLEGA.FI
Rohkeutta elämään

Tutkimusten mukaan kukoistavimmat ihmiset, jotka ovat oman alansa huippuosaajia ja -asiantuntijoita, ilmentävät rohkeutta elämässään päivittäin. Rohkeus-teema tulisikin nostaa isosti esille päivittäisessä työssä ja elämässä, koska sen avulla voi esimerkiksi parantaa kykyään saada aikaan asioita, selkiyttää päätöksentekokykyään ja lisätä luottamusta ammattitaitoonsa. Kuka tahansa asiantuntija voi nousta oman alansa huippuosaajaksi valjastamalla rohkeuden osaksi jokapäiväistä elämäänsä.

Pelon kolme tasoa

Mikko Pahkasalo on valmentaja ja yrittäjä, jonka visiona on nostaa suomalaiset kohti omannäköistä kukoistustaan.

Tietoisuus pelon kolmesta tasosta ja niiden kohtaaminen on yksi tärkeä askel, jolla voi valjastaa rohkeutta elämäänsä. Pelko ei silti ole aina pääsyy rohkeuden puutteeseen, vaan esimerkiksi se, että emme kenties tiedä seuraavaa askelta, meillä ei ole tarpeeksi painavaa syytä muuttaa elämäämme tai emme vain ole saaneet lähdettyä liikkeelle. Jos syy kuitenkin on pelko, se esiintyy kolmella eri tasolla.

Ensimmäinen pelko on menetyksen pelko, joka ilmenee esimerkiksi silloin, kun lähtee muuttamaan jotain elämässään. Meitä voi esimerkiksi pelottaa kertoa uudesta ideasta työpaikalla kollegoillemme, koska pelkäämme menettävämme toisten arvostuksen ja oman maineemme heidän silmissään. Yhtenä ratkaisuideana on oppia näkemään mitä voisi saavuttaa menetyksen sijasta.

Toisena on matkanteon eli vastoinkäymisten pelko. Se tarkoittaa, että haluttu muutos ja siihen liittyvä matka käy liian haastavaksi toteuttaa. Voimme esimerkiksi pelätä työssämme, että arvomme ihmisenä ja ammattilaisena ei ole riittävä, jolloin emme pysty kohtaamaan uusia haasteita ja nousemaan ammatillisesti uudelle tasolle. Yhtenä ratkaisuideana on oppia nauttimaan matkasta ja harjoitella luottamaan itseensä.

Kolmantena on lopputuloksen pelko, joka liittyy tulevaisuuteen. Se tarkoittaa, että ahkera työnteko ja vaivannäkö eivät johda haluttuun lopputulokseen eli ”ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolella”. Saatamme esimerkiksi pelätä, että pitkäkestoinen sitoutumisemme ja uurastuksemme eivät johda nykyistä parempaan asemaan, korvaukseen tai maineeseen tulevaisuudessa, joten miksi nähdä vaivaa asian eteen. Yhtenä ratkaisuideana on oppia näkemään, mitä hyötyä onnistunut lopputulos tuottaa itselle, kollegoille ja asiakkailleen.

Tule näkyväksi

Jokainen asiantuntija on paljon rohkeampi kuin kuvitteleekaan. Oman rohkeuden näkeminen edellyttää sitä, että uskaltaa hiljentää tahtia elämässään, löytää ja omistaa vahvuutensa sekä heikkoutensa ja arvostaa sitä, miten kauas on edennyt ammatillisesti ja elämässään. Asiantuntijan täytyy siis ensimmäisenä tulla näkyväksi itse itselleen, minkä jälkeen hänen täytyy tuoda esille itseään ilmaisemalla mielipiteitään, ajatuksiaan, tunteitaan ja tarpeitaan toisille.

Näkyväksi tuleminen elämässä vaatii todella paljon rohkeutta, mutta kukaan muu ei voi antaa meille lisää itseluottamusta ja rohkeutta yhtä paljon kuin me itse.

Pelon kolmen tason puristavan otteen höllentyminen ja näkyväksi tuleminen käyvät toteen vain siten, että ryhdymme rohkeasti toimeen. Asiantuntijoina voimme kyllä jakaa ajatuksiamme ja tunteitamme toisille, mutta ilman konkreettisia tekoja emme kasva ja kehity henkilökohtaisesti ja ammatillisesti.

Tee tänään päätös ja sitoudu näiden asioiden edistämiseen elämässäsi! Silloin rohkea elämä on sinulle tosiasia tulevaisuudessa.

Mikko Pahkasalo on valmentaja, kouluttaja ja yrittäjä, jonka visiona on nostaa kansallisella tasolla suomalaiset kohti omannäköistä kukoistustaan. Pahkasalo on sisäisen kukoistuksen asiantuntija ja No Limit -yrityksen perustaja.

Lisätietoja Pahkasalosta löydät osoitteista:
https://www.noulimit.fi/
https://www.facebook.com/NoLimit.fi
https://www.linkedin.com/in/mikkopahkasalo/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)