KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA VMH FOTO | 20.1.2021 | KOLLEGA.FI
Suunnitel­mallisuus luo selkeyttä arkeen

Loman jälkeen moni meistä haluaisi tuoda vapaapäivinä kokemaansa levollisuutta arkeen. Lomalla koemme usein olevamme juuri oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja olemme läsnä hetkessä. Tämä harvoin toteutuu päivittäisessä elämässä. Voisimmeko kuitenkin suunnittelemalla saada lisätilaa läsnäololle arjessakin?

Miia Huitti on stressivalmentaja ja kirjailija, jonka intohimona on auttaa stressinhallinnassa ja inspiroida ihmisiä voimaan paremmin.

Olet varmasti jo huomannut, kuinka nopeasti arki tempaa mukaansa ja luo herkästi tunteen hallitsemattomuudesta, kiireestä ja stressistä. Liiallinen stressi karkottaa elämästämme selkeyden ja luovuuden, saa ajattelumme kapeutumaan ja vie meidät selviytymismoodiin, jossa emme kukoista, saati saa itsestämme parasta esiin.

Saavuttaaksemme selkeyden, luovuuden ja läsnäolon tilan, on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millaisiin toimintamalleihin stressipäissämme sorrumme. Jokaisella meillä on omat sudenkuoppamme. Yksi vetäytyy ja sulkeutuu itseensä, toinen taas sihisee kiukusta ja paahtaa ylikierroksilla.

Kysy itseltäsi, mitä sinä tarvitset voidaksesi hyvin arjessa. Tarvitsetko kenties aikaa liikunnalle? Auttaisiko kunnon lounastauko jaksamaa paremmin? Tarvitsetko enemmän aikaa yhteydenpidolle ystäviisi? Mitä kuormitustekijöitä haluat vähentää ja mille asioille haluat oppia sanomaan ei?

Kalenterointi tuo vapautta

Omaan arkeeni suunnitelmallisuus on tuonut paljon hyvää. En ole koskaan mieltänyt itseäni suunnitelmalliseksi ihmiseksi, vaan olen antanut asioiden mieluummin vain virrata. Virtauksesta en ole valmis luopumaan edelleenkään, mutta olen kuitenkin huomannut, kuinka paljon vapautta, keveyttä ja selkeyttä tiettyjen tärkeiden asioiden suunnitteleminen ja kalenteroiminen on tuonut arkeeni.

Itselleni toimivin tapa on aloittaa seuraavan viikon suunnittelu jo torstaina. Olen havainnut, että jos suunnittelee seuraavaa viikkoa vasta lauantaina, voi olla jo myöhässä. Maanantain palaveriin saatetaan tarvita jotain, jonka voi tehdä vain arkena ja siksi tulevaan viikkoon on hyvä kurkata ajoissa.

Kun suunnittelet viikkoa, suunnittele sekä työhön liittyvät asiat että vapaa-ajan tärkeimmät muistettavat – hammaslääkäristä ruokakauppareissuihin. Työpäivässä oleellista on muistaa myös tauot. Mitä jos laittaisit kalenteriin lounastauot, muut lyhyemmät virkistäytymistauot sekä vapaamuotoisemmat Teams-kahvit? Palautuminen on ihan yhtä tärkeää kuin kaikki muukin. Varmista, että vapaa-ajallakin on palautumista ja aikaa sinulle tärkeille ja hyvää mieltä tuoville asioille, kuten liikunnalle ja hyville ystäville – äläkä jätä niitä seuraavaan viikonloppuun tai lomaan!

Päivän päätteeksi on hyvä kurkistaa jo seuraavaan päivään. Mitä tältä päivältä läikkyy vielä huomiselle? Onko jotain, mihin sinun tulee jo tänään varautua huomista silmällä pitäen? Tällä tavalla saat myös selkeästi katkaistua työpäivän ja siirryttyä vapaa-ajan viettoon.

Sain omalta valmentajaltani vinkin kirkastaa kullekin päivälle kolme tärkeintä asiaa, jotka haluan saada aikaiseksi. Ne voivat olla konkreettista tekemistä tai yhtä lailla tunnetiloja, joita haluat työpäivän aikana kokea. Tälle päivälle valitsin kokea iloa ja kiitollisuutta. Mitä sinä haluat tältä päivältä?

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Huitti on koulutukseltaan johtamisen KTM ja HuK sekä sertifioitu stressivalmentaja.

Huitin nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.miiahuitti.fi/. Twitter: @huittimiia. Facebook: Stressivalmentaja Miia HuittiLinkedin Miia Huitti

Lue myös Huitin aiemmat kolumnit Mikä meitä tässä syksyssä kuormittaa, Pysähdy ja kukoista sekä Lievitä stressiäsi ja voi paremmin.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)