HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI KAIJA SOLANA KUVA KATJA FRANGE | 20.1.2021 | KOLLEGA.FI
Reflektion paikka

Voit onnitella itseäsi! Selvisit vuodesta 2020, mikä ei ollut ihan helppoa. Tyyli saattoi vaihdella rämpimisestä epätodelliseen ilmassa leijumiseen. Tyylipisteitä ei elämässä kuitenkaan jaeta eikä tavalla ei ole merkitystä. Pääasia on lopputulos, selviytyminen.

Kaija Solana on coach, jonka missiona on inspiroida ihmisiä tulemaan tietoiseksi omasta potentiaalistaan, ainutlaatuisuudestaan ja voimavaroistaan.

Viime vuosi ohjasi meitä kollektiivisesti pysähtymään ja palauttamaan mieleen, mikä elämässä onkaan olennaista, tärkeää ja merkityksellistä. Osalle saattoi tarttua mukaan myös paljon muitakin oppeja tai uudenlaista ymmärrystä. Siksi näin vuoden alussa on hyvä peilata ja punnita, minkä kanssa aikoo jatkaa matkaa ja minkä jättää suosiolla taakseen. Jotain pitää pudottaa pois, jotta tulee tilaa uudelle. Suosittelenkin, että sovit treffit itsesi kanssa, varaat rauhaisan tilan, riittävästi aikaa, kynän ja paperia sekä varmuuden vuoksi vähän nenäliinojakin.

Laajempaa tarkastelua ja tietoisempia valintoja

Relfektio on voimallinen työkalu käytettäväksi milloin tahansa. Monet ovat sitä ehkä tiedostamattaan käyttäneet tarkastellessaan toimiaan tai päätöksiään. Kun reflektiota alkaa systemaattisesti käyttää itsetuntemuksen ja itsensä johtamisen apuna, tuo menetelmä aivan uudenlaista ulottuvuutta elämään.

Reflektointi

 • tuo objektiivisuutta ja selkeyttä tilanteeseen,
 • auttaa näkemään asioita ja ilmiöitä lintuperspektiivistä, laajemmasta näkökulmasta,
 • lisää aitoa itsetuntemusta sekä
 • parantaa elämänlaatua.

Viime vuosi pakotti monet meistä irrottautumaan ylimääräisistä taakoista, joita olimme kantaneet mukanamme kenties vuosikausia. Elämä vaati meiltä irtipäästämistä kysymättä, sopiko se meille vai ei. Olemme siis jo päässeet hyvälle alulle tietoisempien valintojen tekemisessä. Siitä on hyvä jatkaa.

Hyvästi vanha, tervetuloa uusi

Päätä ajankohta ja pidä istunto itsesi kanssa. Asetu rauhalliseen paikkaan. Maadoita itsesi asettamalla molemmat jalkapohjat tukevasti lattialle. Kuvittele, kuinka juuret kasvavat jalkapohjistasi lattian läpi maan sisään pitäen sinut tukevasti maan pinnalla. Hengitä samalla muutama kerta sisään nenän kautta ja ulos suun kautta. Anna hengityksen tasaantua ja aloita.

 1. Käy läpi vuosi 2020 kuukausi kuukaudelta. Mitä tapahtui? Miten reagoit koronaan ja sen vaiheisiin ja vaikutuksiin? Mitä muuta elämässäsi oli meneillään? Miltä sinusta tuntui – mitä tunteita tunsit?
 2. Miten elämäsi konkreettisesti muuttui vuoden aikana? Mitä jouduit sen vuoksi tekemään toisin? Mistä jouduit kenties luopumaan vai jouduitko keksimään uuden tavan toimia, millaisen? Mitä selviytymiskeinoja sinulla oli?
 3. Mitä uutta oivalsit itsestäsi? Mitä opit itsestäsi viime vuoden aikana? Mitä opit elämästä?
 4. Mikä sinussa tai elämässäsi tuli tarpeettomaksi? Mikä ei sinua enää tässä hetkessä palvele? Mistä voit päästää irti?
 5. Mitä sait lisää tai mitä uutta tuli elämääsi?
 6. Mitä muuta tärkeätä nousee tässä hetkessä esille?

Katso lopuksi vuotta 2020 kokonaisena. Kiitä sitä ja päästä irti lopuistakin asioista ja tunteista, joita et enää halua kantaa mukanasi. Päätä päästää niistä irti. Jätä ne taaksesi.

Hengitä sitten muutaman kerran syvään sisään ja ulos. Siirrä katseesi vuoteen 2021.

 1. Mitä näet edessäsi? Mitä tunnet?
 2. Mihin tahdot tänä vuonna keskittyä?
 3. Mitä aiot oppia? Miten lisäät hyvinvointiasi?
 4. Mikä on sydämesi toive ja unelma? Kuka ja miten haluat olla maailmassa?
 5. Keksi itsellesi kannustava ohje tai lause tueksi tähän vuoteen!

Voit vielä hetken tunnustella oloasi. Päätä pitää katse tulevassa ja luota, että kaikki menee hyvin. Tässä hetkessä kaikki on jo hyvin!

Vinkki: Nopeita pikkureflektointeja voi tehdä päivässä useita. Lyhytkin pysähtyminen ja sen tarkastelu tuo tilaa ja voimaa jatkaa elämässä eteenpäin. Voit halutessasi tilata itsellesi reflektoinnin lisätueksi Siirtymäriitti-työkalun tulevaa käyttöä varten lähettämällä Kaija Solanalle sähköpostia: info@kaijasolana.com

Kaija Solana on coach, puhuja, kirjoittaja ja inspiroija, jonka intohimona on auttaa ihmisiä tuntemaan ja johtamaan itseään aidosti, sisältä käsin. Solana työskentelee omassa yrityksessään Intuitivo Oy:ssä ja toimii valmentajana Systems Enlightment Oy:ssä.

Lisätietoja Kaija Solanasta löydät osoitteesta www.kaijasolana.com ja www.systemsenlightenment.com

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)