KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 7.1.2021 | KOLLEGA.FI
Oppia tunteiden työstämiseen

Tunteet ovat osa elämää, eikä niitä voi välttää. Suurin osa ihmisitä kuitenkin tukahduttaa omia tunteitaan, koska ei osaa tai uskalla ilmaista niitä. Tunteiden tukahduttaminen ja niiden piilottaminen vievät paljon energiaa ja lisäävät stressiä. Ei siis ole yhdentekevää, miten tunteitaan käsittelee. Tunteita voi kuitenkin oppia työstämään, kuten tohtori Harri Virolainen ja tohtori Ilkka Virolainen kertovat kirjassaan Vapaudu tukahdutetuista tunteista.

Kirjan ensimmäisessä osassa tarkastellaan tunteiden kokemiseen ja patoamiseen liittyviä asioita. Useiden tutkimusten mukaan tunne menee tyypillisesti ohi viimeistään 90 sekunnin aikana. Mikäli tunteita ei vastusteta, ne tulevat ja menevät nopeasti ohi. Onkin hyvä tarkastella omaa suhtautumistaan tunteisiin sekä tunteiden kokemiseen liittyviä tapojaan – mitä tunteita vastustaa ja miksi. Tunteiden tukahduttamiseen voi liittyä jokin tapahtuma menneisyydestä tai vanha uskomus. Monet rajoittavista uskomuksista onkin usein muodostunut jo lapsuudessa, mutta heijastuvat käytökseen vielä aikuisiässä. Vaikka tunteisiin liittyvät uskomukset istuvat tiukassa, ovat ne purettavissa vielä vanhemmallakin iällä.

Toisessa osassa perehdytään laajasti siihen, miten tunteet vaikuttavat ihmissuhteisiin, terveyteen ja työhön. Tukahdutetut tunteet voivat aiheuttaa jopa sairauksia, minkä vuoksi tunteiden työstäminen on terveydellisestikin tärkeää. Harmoninen tunnetila edistää kehomielijärjestelmän tasapainoa. Negatiivisista tunteista, kuten turhautumisesta, vihasta ja pelosta, kiinnipitäminen aiheuttaa epätasapainoa ja stressiä. Pitkään jatkunut stressi taasen vaikuttaa negatiivisesti niin soluihin kuin geeneihin, mistä voi seurata sairauksia.

Tunteilla on merkittävä vaikutus myös yksilön ja tiimin työsuorituksiin sekä työtyytyväisyyteen. Tunteet vaikuttavat päätöksentekoon, luovuuteen, energisyyteen sekä työnkavereihin ja esimieheen liittyviin vuorovaikutussuhteisiin. Olisikin hyvä, että työpaikalla sallittaisiin olla oma aito itsensä sekä tunteiden kokeminen. Monesti työpaikoilla ei kuitenkaan ole riittävästi panostettu työntekijöiden tunteiden käsittelyyn. Organisaatioissa onkin Virolaisten mukaan yleisesti ottaen paljon varaa kehittyä tunteiden roolin ymmärtämisessä ja tunnetyöskentelyn hyödyntämisessä.

Keinoja tunteiden käsittelyyn on lukuisia. Kirjan kolmannessa osassa niitä käsitellään kiitettävän laajasti. Monille tuttuja keinoja ovat tunteista puhuminen, kirjoittaminen, meditointi, liikunta ja hengitysharjoitukset. Sen lisäksi esitellään monia mielenkiintoisia keinoja, kuten TRE (Trauma releasing excercises) -menetelmä, jossa tehdään stressinpurkua edistäviä fyysisiä kehon liikkeitä, EFT (Emotinal freedom techniques) -menetelmä, joka on kehon meridiaanipisteiden naputtelua sormilla ja Living Inquiries -menetelmä, joka auttaa näkemään rajoittavien uskomusten läpi. Kustakin menetelmästä on hyvä selostus, minkä lisäksi kirjan takaa löytyvät tarkat lähdetiedot.

Vapaudu tukahdutetuista tunteista -kirja on kattava opus, joka antaa kokonaisvaltaisen kuvan tunteiden vaikutuksesta elämän eri osa-alueisiin sekä keinoja tunteiden työstämiseen. Kirjassa on paljon esimerkkejä, tutkimustuloksia, harjoituksia sekä käytännönläheisiä ohjeita, joita voi soveltaa päivittäiseen arkeen. Kirjaa voi suositella kaikille, jotka haluavat ymmärtää paremmin itseään ja tunteitaan.

Kirjan nimi
Tekijät
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Vapaudu tukahdutetuista tunteista
Ilkka Virolainen ja Harri Virolainen
Viisas Elämä
2020
303 sivua
30 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)