VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI VIIVI PENTIKÄINEN JA PAULIINA AVOLA KUVA TANU PERINTÖ | 7.1.2021 | KOLLEGA.FI
Miten saavuttaa uuden vuoden lupauksilla kestävä muutos?

Toistuuko sinullakin sama kuvio joka vuosi? Tammikuun ensimmäisenä päivänä maha on täynnä joulusuklaata ja mieli täynnä uuden uljaan vuoden taistelutahtoa ja vakaasti vannottuja paremman elämän lupauksia. Nyt laitetaan ruokavalio uusiksi, lenkkarit jalkaan, unelmien työelämä toteutumaan, parisuhde paremmaksi ja salaattia lautaselle! Tämä vuosi on erilainen! Tällä kerralla muutos onnistuu puhtaalla päätöksellä ja säkenöivällä sinnikkyydellä. Vai onnistuuko sittenkään?

Positiiviseen psykologiaan perehtyneet Pauliina Avola (vas.) ja Viivi Pentikäinen työskentelevät Positive Education Oy:ssä valmennustyön parissa.

Viimeistään helmikuussa kuntosalikortti on unohtunut kassin pohjalle, lautasella on sitä samaa vanhaa ja uuden vuoden tomera uudisraivaaja-asenne on jälleen kerran unohdettu, kadotettu ja kuopattu odottamaan seuraavaa optimismin ja unohduksen inhimillistä puuskaa, jonka varaan iltapäivälehtien ja klikkiotsikkojen myynti perustuu vuodenaloituksesta toiseen. Arki koittaa ja ne vuoden ensimmäisenä päivänä vannotut lupaukset menevät sen mukana, jos emme tietoisesti päätä rakentaa itsellemme aidosti toimivia muutoksen portaita.

Todelliseen ja pitkäkestoiseen muutokseen kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia on kuitenkin olemassa tutkitusti ja käytännössä toimivia työkaluja. Yksi tällainen on yli 20 vuotta hyvän elämän elementeistä tutkimusta tuottanut positiivisen psykologian tutkimussuuntaus, joka tuottaa luotettavaa ja tieteellisesti tutkittua tietoa siitä, miten ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia voidaan parantaa vaikuttavasti ja pitkäkestoisesti.

Kun positiivisen psykologian tutkittuun tietoon hyvinvoinnin edistämisestä yhdistetään vielä coaching, eli ratkaisukeskeisen valmennuksen erittäin toimiva ja muutosvoimainen menetelmä, on aidosti mahdollista saavuttaa kestäviä tavoitteita ja tuloksia. Positiiviseen psykologiaan tukeutuvalla valmennuksella on mahdollista tehdä uuden vuoden lupauksista totta. Tällä tutkimusperustaisella ja vankkaan näyttöön perustuvalla valmennussuuntauksella ei ole mitään tekemistä positiivisen ajattelun ideologian tai pinnallisten vinkkilistojen kanssa.

Kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia

Kestävien tavoitteiden ja pitkäaikaisten unelmien saavuttamisessa kannattaa hyödyntää positiivisen psykologian valmennuksen tutkittuja menetelmiä, ja kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

1. Kysy isompia kysymyksiä

Omien unelmien valjastaminen saavutettaviksi tavoitteiksi vaatii kykyä johtaa omia unelmiaan ja itseään tietoisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Positiivisen psykologian valmennuksessa lähdetään aina liikkeelle isommista kysymyksistä, unelmista ja tavoitteista sekä aidosti omien arvojen mukaisista tavoitteista. Sen sijaan, että mietit, miltä haluat näyttää ensi kesänä, kysy itseltäsi, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä ja miten haluat viettää seuraavat vuodet, vuosikymmenet ja koko lopun elämäsi, jotta voit elää itsellesi aidosti merkityksellistä ja omannäköistä, hyvää elämää.

2. Tunne itsesi ja valjasta omat vahvuutesi unelmiesi työhevosiksi

Hyvä itsetuntemus on saavutettujen tavoitteiden ja unelmien salaisuus. Eikä mikä tahansa itsetuntemus, vaan omat yksilölliset supervoimasi vapauttava itsetuntemus, joka perustuu tutkittuihin positiivisen psykologian luonteenvahvuuksiin ja niiden hyödyntämiseen tavoitteiden saavuttamisen moottoreina. Kun tunnet itsesi, tunnet myös vahvuutesi sekä kasvuvahvuutesi, jolloin saat ylivertaiset taidot ja voimat suunnistaa eteenpäin kohti unelmiasi. Silloin tunnistat sinulle toimivimman reitin, osaat suunnitella sen omaa hyvinvointiasi tukevaksi ja varautua myös polulla vastaantuleviin kuoppiin tai viivästyksiin – ja niistä huolimatta pysyä sinnikkäästi reitilläsi matkasta nauttien.

3. Keskity matkantekoon, älä tavoitteen saavuttamiseen

Aidosti merkityksellisten ja sitkeää työtä vaativien tavoitteiden ja unelmien saavuttaminen on hyvän elämän näkökulmasta tärkeä asia. Ja erityisesti sen oivaltaminen, että elämä tapahtuu samalla, kun pyrimme kohti tavoitteitamme ja onnellista tulevaisuutta. Kun otamme hyvinvoinnin tutkitun tiedon avuksi ja tueksi matkallamme kohti unelmiemme vuorenhuippuja, muuttuu matkan teko itsessään merkitykselliseksi ja mielekkääksi eli juuri siksi unelmiemme elämäksi, josta olemme haaveilleet – mikä on matkantekoa parhaimmillaan.

Lähde siis tänä vuonna pikaisten ja pinnallisten muutosten sijaan tietoisesti matkalle kohti aidosti merkityksellistä ja hyvää elämää!

VTM, väitöskirjatutkija Viivi Pentikäinen on valmennustaitojen opettaja, Positive Education Oy:n perustaja ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen kehittäjä ja koulutusohjelmajohtaja sekä kirjailija. Positiiviseen psykologiaan, hyvinvointitutkimukseen ja ratkaisukeskeiseen valmennukseen koko työuransa ajan perehtynyt Pentikäinen kouluttaa työkseen opetus- ja kasvatusalan henkilöstöä sekä valmentaa työyhteisöjä ja yksilöitä hyvinvoinnin ja positiivisen psykologian sisällöistä.

KM, väitöskirjatutkija Pauliina Avola on positiivisen psykologian, coachingin ja positiivisen pedagogiikan kouluttaja, asiantuntija ja kirjailija. Avola on Positive Education Oy:n toimitusjohtaja ja Positive Psychology Coach- koulutusohjelman kehittäjä ja koulutusohjelmajohtaja. Avola on kouluttanut valmennustaitoja sekä positiivisen psykologian ja pedagogiikan sisältöjä yli kymmenen vuoden ajan erilaisissa työyhteisöissä ja useissa erilaisissa koulutusohjelmissa.

Lisätietoja Pauliina Avolasta ja Viivi Pentikäisestä löydät osoitteesta: https://www.positiivinenoppiminen.fi/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)