HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI JA KUVA ERJA JÄRVELÄ | 7.1.2021 | KOLLEGA.FI
Löydä oman elämäsi peruspilarit

Viime vuoden kuluessa on ollut ensiarvoisen tärkeää löytää oman elämän peruspilarit, ne asiat, jotka kannattelevat, vaikka ympärillä tapahtuisi mitä. On ollut mielenkiintoista huomata, että ainakin uutisoinnin perusteella moni suomalainen on siinä onnistunutkin, koska ihmisten huolet elämässä ovat keskimäärin vähentyneet. Pikkuasiat eivät enää vaivaa montaakaan meitä samalla tavalla kuin ennen, kun meillä on globaaleja isoja huolia. Juuri nyt onkin tärkeää olla sinut niiden asioiden kanssa, jotka kannattelevat ja ovat itselle merkityksellisiä ja joista saa voimaa ja valoa.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, joka rakastaa asioiden syvällistä pohtimista.

Alla kuusi kehittelemääni elämän peruspilaria, jotka ovat itselleni hyvin merkityksellisiä. Ne ovat kannatelleet minua monissa eri elämäntilanteissa ja lisänneet iloa elämääni. Poimi niistä itsellesi sopivimmat ja hyödynnä niitä omassa elämässäsi!

1. Pysy uteliaana

Tutki elämää, ihmisiä olosuhteita, tapahtumia ja mahdollisuuksia. Ruoki luovaa ja uteliasta pikkulasta sisälläsi. Ole intuitiivinen. Katsele, kuuntele ja ajattele, että maailma on mahdollisuuksia ja uusia asioita täynnä! Älä lannistu vastoinkäymisistä vaan jatka eteenpäin viisaampana.

2. Löydä ympärillesi oikeat ihmiset

Hakeudu sellaisten ihmisten seuraan, joiden kanssa tunnet yhteenkuuluvuutta ja jotka tukevat ja ymmärtävät sinua. Sanotaan, että olemme ”keskiarvo” kuudesta meille läheisimmästä ihmisestä. En tiedä, pitääkö se paikkansa, mutta sitä kannattaa miettiä: Onko ympärilläni sellaisia ihmisiä, joiden seurassa saan olla oma itseni, joiden seurasta nautin, joille kelpaan ja jotka rakastavat minua. Ellei näin ole, voinko tehdä asialle jotakin?

3. Mieti mikä on intohimosi

Suo itsellesi aikaa intohimosi parissa. Jos pystyt tekemään työtäsi intohimosta, vielä parempi. Intohimoihin pääsee käsiksi omien arvojen kautta. Joskus emme tiedä, mitä oikein haluamme. Silloin kannattaa ryhtyä miettimään asioita sen kautta, mikä on itselle tärkeää. Millaisia asioita haluaisit tuoda julki omalla toiminnallasi tai millä tavalla osoittaa mallia? Mitä haluaisit ylipäätään toteuttaa maailmassa tai millaisen jäljen haluaisit jättää tähän maailmaan? Millaisella tekemisellä saisit sen aikaan? Esimerkiksi hyvän tekeminen toisille ja vapaaehtoistyö tuottavat meille hyvän mielen ja niiden on todettu olevan yksi onnellisuuden perustekijöistä.

4. Hemmottele itseäsi säännöllisesti

Muista palkita itsesi! Juhlista onnistumisia! On supertärkeää antaa itselleen kiitosta ja tunnustusta. Me suomalaiset olemme tässä kovin huonoja. Kiinnitä tähän asiaan eritystä huomiota tämän vuoden aikana!

5. Lue kirjoja

Lue kirjoja niin paljon kuin pystyt. Kirjat vievät meidät eri maailmoihin, tuovat uusia ajattelumalleja ja laajentavat käsityskykyä. Niiden kanssa pääsee sellaisiin paikkoihin, joihin ei muuten ehkä pääsisi. Ne vievät matkalle, seikkailuun, tarinaan ja mielikuvituksen kautta ties minne. Pidä huolta, että sinulla on aina kirjoja odottamassa lukemista.

6. Mene luontoon

Luonnolla on hyvinvointivaikutuksia sellaisenaan, eikä siellä tarvitse suorittaa mitään. Jo kymmenen minuutin oleilu luonnossa alentaa verenpainetta ja laskee sykettä. Luonnossa voi kokea yhteenkuuluvuutta jonkin suuremman kanssa. Se lievittää myös yksinäisyyttä.

Vinkki

Jos haluat reflektoida edellistä vuotta ja visioida tulevaa, voit käyttää apuna ilmaista yearcompass-työkalua. Se auttaa päästämään irti menneestä ja suuntaamaan katseet tulevaisuuteen. Yearcompass johdattelee psykologiaan perustuvilla kysymyksillä ja harjoituksilla läpi menneen vuoden ja auttaa muuttamaan unelmat saavutettaviksi tavoitteiksi. Kokeilin sitä itse ja voin suositella sitä.
Linkki: https://yearcompass.com/

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, luonto- ja ympäristöneuvoja sekä metsämieliohjaaja ja -kouluttaja, joka rakastaa luontoa. Lisätietoja Järvelästä löydät osoitteesta https://mixingnuts.fi/.

Lue myös Järvelän aikaisemmat kolumnit Kohti omannäköistä elämää, Millaisiin energioihin haluat keskittyä? ja Luovuutta kohti.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)