TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI SATU PIHLAJA KUVA RIIKKA KANTINKOSKI | 20.1.2021 | KOLLEGA.FI
Avaa mahdolli­suuksien maailma

Istut kotona koneen ääressä ja teet töitä. Olo on kuormittunut, ruudun tuijotus väsyttää ja katselet hetken ympärillesi lepuuttaaksesi silmiäsi. Näet ympärilläsi hujan hajan olevia vaatteita ja tavaroita, joulukoristeetkin odottavat vielä varastoon viemistä. Ajatuskin siivouksesta saa sinut entistä väsyneemmäksi.

Erikoispsykologi Satu Pihlaja on työssään perehtynyt mm. valintojen tekemisen, aikaansaamisen ja itsensä johtamisen taitoihin.

Silmäsi osuvat lehtikorissa lojuviin aikakauslehtiin, joihin et tietenkään ole ehtinyt edes koskea joululomalla. Mieleesi tulee ajatus: ”Olisipa ihanaa rentoutua hetkisen ja ruudun tuijotuksen sijaan lukea vähän lehteä”. Saman tien torppaat koko ajatuksen mahdottomana, koska sinunhan pitää tehdä töitä.

Näin suljemme koko ajan mahdollisuuksia itseltämme, ilman mitään kunnollista syytä. Kyllä, pitäähän työt tehdä, mutta kielsikö joku pitämästä kymmenen minuutin taukoa silloin, kun sitä tarvitset? Oletko allekirjoittanut jonkin sopimuksen, jossa sitoudut siivoamaan kodin aina ennen rentoutumista? Mitä tapahtuisi, jos sallisimme itsemme tarttua mahdollisuuksiin, joita virtaa mieleemme?

Rutiineistakin voi joustaa

Monet pakot ovat itse keksimiämme sääntöjä, joita noudatamme. Tai tarkemmin ajatellen, säännöt tulevat jostakin ulkopuoleltamme, mutta otamme ne elämämme ohjenuoriksi kyseenalaistamatta niitä. Ensin työ ja sitten huvi. Kahdeksan tunnin työpäivä. Joulukoristeet siivotaan loppiaiseen mennessä.

Rutiinit ja suunnitelmat luonnollisesti helpottavat arkea, mutta niistä voi tarpeen mukaan myös joustaa. Omien toiveiden kuuntelu saattaa joskus olla paras vaihtoehto. Jos olet tiiviin työskentelyrupeaman jäljiltä väsynyt, voi olla viisainta kunnioittaa levon tarvetta ja pitää rentouttava tauko.

Samalla säästät sen energian, joka kuluisi itsesi rajoittamiseen ja väsyneenä työn ääressä pinnistelyyn. Säästyneen energian voit käyttää mihin vaan, vaikkapa sen joulunjälkeisen siivouksen toteuttamiseen tai juoksulenkin tekemiseen työpäivän jälkeen. Kun löysäät ajoissa ja säännöllisesti, säilytät energisen olon, joka jatkuu vapaa-ajallakin, etkä vain kaadu sohvalle työpäivän päätteeksi.

Suuret unelmat todeksi

Suuremmissakin hankkeissa tyydymme helposti jatkamaan samaa rataa, vaikka todellisuudessa kaipaisimme muutosta. Onko tosiaan helpompaa jatkaa työpaikassa, jossa tyytymättömyys kalvaa mieltä joka viikko? Epäilemättä uuden työn hakeminen vaatii ponnistelua, mutta ainakin työskentelisit toivomasi muutoksen saavuttamiseksi.

Joskus jokin mielessä pyörivä haave tuntuu aivan mahdottomalta. Olisipa ihanaa asua lämpimässä maassa vaikka parin vuoden ajan. Olisi upeaa juosta maraton. Olisi hienoa vaihtaa alaa ja opiskella lääkäriksi. Et ehkä edes ota toiveitasi todesta, koska mahdollisuus niiden toteutumiseen vaikuttaa olemattoman pieneltä.

Suuriakin haaveita voi lähestyä pienin askelin. Jos haaveilet Espanjaan muutosta, soluttaudu paikalliseen suomalaisten Facebook-ryhmään. Aloita juoksukunnon kohottaminen lenkkeilemällä vaikka kahdesti viikossa – ehkäpä juokset sen maratonin viiden vuoden päästä. Hanki lääketieteellisen pääsykoemateriaalit ja käy katsastamassa pääsykokeet nähdäksesi millaiset ne ovat. Kukaan ei takaa unelmasi toteutumista, mutta jos et tee mitään, et varmasti pääse sitä lähemmäs. Pienillä teoilla unelma voi ainakin tuntua mahdolliselta.

Kasvata pystyvyyden tunnetta

On kiire, tekemättömät asiat pyörivät mielessä. Haaveilet hiihtolenkille lähtemisestä, mutta aika ei vaan tunnu riittävän. Mitä jos vaan priorisoisit oman toiveesi? Miltä tuntuisi valita itsestä hyvältä tuntuva vaihtoehto?

Vaikutukset voivat olla arvaamattoman suuret – ja positiiviset. Kasvatat tunnetta siitä, että sinä se olet se, joka päättää elämästäsi. Luot kokemuksen, että olet kyvykäs valitsemaan itsesi kannalta hyvin. Viestität itsellesi omanarvontuntoa. Se on tunnetta siitä, että sinä olet tärkeä ja että toiveitasi kuunnellaan ja pidetään arvokkaina.

 

Kolme harjoitusta mahdollisuuksien avaamiseen

1. Kumoa turhat säännöt
Kun huomaat ajattelevasi, että näin on pakko tehdä, tunnista millaista sääntöä noudatat. Tarkista leikillisesti mielikuvissa, oletko allekirjoittanut jonkun kanssa sopimuksen. Jos sääntö on omasi, voit myös valita muokkaatko tai poikkeatko siitä. Jos todella olet tehnyt sitoumuksen, vaikkapa työ- tai vuokrasopimuksen, voit tarkistaa, onko se voimassa ikuisesti.

2. Ota askel kohti unelmaa
Käytä aikaa haaveiluun. Luo mahdollisimman selkeä mielikuva siitä, millaista elämäsi olisi unelmatilanteessa. Keksi jokin pieni askel, joka toisi unelmatilanteen lähemmäksi arkeasi, vaikka se tuntuisi kuinka mahdottomalta. Jos haaveilet Espanjaan muutosta, herkuttele vaikka viikonloppuna espanjalaisilla tapaksilla.

3. Tee valinta itsesi hyväksi
Kun päätät lähteä hiihtolenkille silloin, kun oikeastaan pitäisi tehdä jotakin muuta, kasvatat pystyvyyden ja omanarvontuntoasi. Ota tavaksi tehdä joka päivä ainakin yksi valinta, joka on sinulle todella mieleinen. Kukaan muu ei tiedä, mitä sinä todella haluat, ja siksi sinä saat päättää.

Satu Pihlaja on erikoispsykologi, coach ja tietokirjailija, joka on toiminut psykologina, psykoterapeuttina ja kouluttajana. Pihlaja on valmentanut yksilöitä, ryhmiä ja organisaatioita toimimaan tavoitteellisesti sekä tehnyt kehittämistyötä verkkopalveluiden parissa. Pihlaja kuuluu Heromaker-verkostoon, joka tarjoaa palveluita johtamisen kehittämiseen. Hän on juuri julkaissut kirjan Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä (Atena Kustannus). Aiemmin Pihlaja on julkaissut kirjan Aikaansaamisen taika, joka käsittelee itsensä johtamisen taitoja.

Lisätietoja Satu Pihlajasta löydät osoitteesta https://www.satupihlaja.com/.

Lue myös Pihlajan aiemmin julkaistut kolumnit Virtuaalinen vuorovaikutus vaatii taitoa, Muutos ei synny pakottamalla ja Valitse viisaasti.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)