JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI KAISA ALAMÄKI KUVA RIINA SILVERBERG | 2.12.2020 | KOLLEGA.FI
Mitä kaikkea meistä voikaan tulla isona

Luin tyttärelleni iltasaduksi Sankaritarinoita tytöille -kirjaa. Kertomukset osaavista ja rohkeista naisista alkoivat usein ajatuksella, ”jo pikkutyttönä hän tiesi, että hänestä tulee kirjailija” tai ”heti alakoululaisena hän tähtäsi tutkimusmatkailijaksi”. Tyttäreni kuunteli tarinoita aikansa ja esitti sitten huolestuneena kysymyksen: ”Mä en vieläkään tiedä mikä musta tulee isona. Haittaakse?” Vastasin, että se ei haittaa ollenkaan ja hänellä toivottavasti tulee olemaan elämänsä aikana monenlaisia kiinnostavia työtehtäviä.

Kaisa Alamäki työskentelee varallisuudenhoidon myynninjohtajana Nooa Säästöpankissa.

Jäin miettimään lapseni kysymystä. Sitä, kuinka tärkeää olisi nähdä, että ihmisillä on monenlaisia vahvuuksia ja taitoja. Ja kuinka valtava merkitys on sillä, että jaksamme pysyä monipuolisesti kiinnostuneina koko elämämme ajan.

Nykyään yhä harvemmalla meistä on yksi ainoa työelämän mittainen ammatti. Voi myös olla, että joudumme tahtomattamme vaihtamaan ammattia. Finnairin matkustamohenkilökunta joutui pandemian vuoksi hyvin pitkäksi aikaa lomautetuksi. Osa hakeutui heti uusiin töihin ja moni opiskelee itselleen uutta ammattia. Yksi uuteen työtehtävään siirtynyt lentoemäntä kertoi minulle, kuinka suuri hyöty vuosikymmenten asiakaspalvelukokemuksesta oli uudessa työtehtävässä. Työskentely ahtaassa ympäristössä, haastavissa tilanteissa ja monista eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa on opettanut hänelle erinomaiset vuorovaikutustaidot, jotka ovat huikea voimavara ammatissa kuin ammatissa.

Älä oleta mitään

Osallistuin äskettäin myyntikoulutukseen, joka perustui tunneälyn käyttöön vuorovaikutustilanteissa. Kouluttajamme Pekka Sinervon mainiosta valmennuksesta jäi mieleen lause, johon olen palannut useasti koulutuksen jälkeen: Älä oleta. Älä ikinä oleta. Ihmisellä on luontainen tarve stereotypisoida näkemäänsä ja kokemaansa. Se tekee asioista yksinkertaisempia, helpommin hahmotettavia ja hallittavia. Samalla luomme maailmasta usein hyvin yksipuolisen kuvan. Kohtaamme ihmisen ja luomme nopeasti suppean mielikuvan, joka on vain murto-osa henkilön koko persoonasta. Myyntityössä tämä merkitsee sitä, että teemme nopeita oletuksia asiakkaan tarpeista, emme kysele, emmekä kuuntele. Kohtaaminen jää pinnalliseksi ja tulos viivan alla laihaksi.

Yrittäjä-kirjailija Emilie Wapnick toteaa TED-Talkissaan, kuinka merkittäviä monipuoliset osaajat, tai multipotentiaalit, kuten Wapnick heitä kutsuu, ovat yrityksille. Moniosaajat oppivat ja omaksuvat nopeasti uusia asioita ja löytävät helposti synteesihyötyjä yrityksen eri osa-alueiden välillä. Eletäänkö työyhteisöissä yhä ”isona minusta tulee”-aikakaudella, vaikka meidän tulisi arvostaa entistä enemmän monipuolisesti eri asioista kiinnostuneita ihmisiä?

Tarvitsemme rohkeutta hyväksyä sen, että ihmiset haluavat vaihtaa tehtävää ja liikkua organisaatiossa joustavasti. Tällainen käytös nähdään ikävä kyllä joskus pitkäjänteisyyden puutteena tai kyvyttömyytenä sitoutua. Generalisti, joka hallitsee useita eri osa-alueita ja on monipuolisesti asioista kiinnostunut, saattaa kokea, että työelämässä pääsisi helpommalla olemalla yhden tempun taikuri. Monipuolisesti kiinnostunut ihminen koetaan häiritsevänä ja hankalana lokeroida. Häntä tuskin lohduttaa, että myös Leonardo da Vinci oli moniosaaja, Wapnickin termiä käyttäen multipotentiaali. Renessanssineroon on hankala samaistua.

Rohkeus rikkoa rajoja

Muun muassa juontajana, säätyttönä, kolumnistina, mallina ja nyt matkailuyrittäjänä toimiva Saimi Hoyer kertoi Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa, kuinka ihmiset vähättelivät häntä, kun hän ryhtyi matkailuyrittäjäksi. Pahinta oli se, kuinka ihmiset lähes kimpaantuivat huomatessaan, ettei hän vastannutkaan stereotypiaa tyhmästä mallista. ”Suutari pysyköön lestissään! Voi kuinka vihaan näitä suomalaisia sananlaskuja”, Hoyer puuskahti televisiossa.

Vähättelijöistä viisveisaten Hoyer on luonut monta menestystarinaa, brändännyt itsensä sieni-ikoniksi ja toimii Hotelli Punkaharjun valovoimaisena keulakuvana. Nykypäivän da Vinci, voisi sanoa.

Kaisa Alamäki on tehnyt pitkän uran rahoitusalalla Saksassa ja työskentelee tällä hetkellä varallisuudenhoidon myynninjohtajana Nooa Säästöpankissa. Iloa Alamäelle tuottaa myynnin valmentaminen ja se, että jokainen päivä tuo eteen mahdollisuuden kehittyä ja oppia jotain uutta.

Lue myös Alamäen aiemmin kirjoittamat kolumnit Reality check, Intohimoa – sopivassa määrin ja Onnistunut työelämäkohtaaminen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)