ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI AINO-MARI KIIANMIES | 2.12.2020 | KOLLEGA.FI
Hellitä ja hengitä – Viisi vinkkiä fiksuun stressin­hallintaan

Haluaisitko hengittää vapautuneesti, vaikka to do -listasi on kymmeniä rivejä pitkä? Haluaisitko oppia palautumaan nopeasti lähes tilanteesta kuin tilanteesta? Olisivatko toimivat stressinhallintamenetelmät tarpeen ja avuksi sinulle, tiimillesi tai työyhteisöllesi?

Tapojen voima

Aino-Mari Kiianmies on yrittäjä ja tulevaisuuden johtajuuden väitöstutkija, joka on perehtynyt muun muassa muutosjohtamiseen, ketterään oppimiseen ja kasvuun sekä fiksuun itsensä johtamiseen

Miten reagoit stressaaviin tilanteisiin ja millaisia stressaamiseen liittyviä toimintatapoja toistat päivästä ja vuodesta toiseen? Jotta muutos voisi tapahtua, kirjaa ylös, miten kehosi reagoi, mitä ajattelet ja tunnet ja miten puhut ja toimit, kun olet stressaantunut. Kirjaa myös ylös vastaavat asiat siinä tilanteessa, kun olosi on hyvä, huoleton ja seesteinen.

Voit lähteä muuttamaan tapojasi reagoida stressaaviin tilanteisiin pyrkimällä pitämään kehon seesteisessä tilassa, vaikka saisit pomoltasi kitkerän sähköpostin, olisit tiukassa neuvottelussa tai arjessa tulisi juuri se yksi vastoinkäyminen liikaa. Hengitys on yksi nopeimmista ja toimivimmista tavoista vaikuttaa kehoon ja mieleen. Harjoittelu tekee mestarin matkallasi kohti levollista arkea turbulentissa ympäristössä.

Viisi vinkkiä stressittömämpään arkeen

1. Tiedosta ja minimoi stressitekijät

Onko työssäsi ja arjessasi asioita, jotka stressaavat päivästä toiseen? Pysähdy tiedostamaan ja vaikkapa listaamaan nämä asiat. Kun asiat ovat paperilla, on helpompi hahmottaa, mitkä niistä aiheuttavat eniten stressiä. Tämän jälkeen voit miettiä, mihin asioihin voisi ja kannattaisi puuttua ja miten.

Myös esimerkiksi Eisenhowerin matriisi voi olla apunasi stressin minimoimisessa: kun pyrit pitämään tärkeät asiat ei-kiireellisinä, ne eivät pääse yllättämään eivätkä aiheuttamaan stressiä.

2. Muotoile ympäristöstäsi mahdollisimman stressitön

Miten voisit tehdä kotiympäristöstäsi rentouttavamman, samoin kuin etätyöpisteestäsi tai työpaikkasi tilasta? Voisitko esimerkiksi sisustuksella, väreillä, kuvilla, voimalauseilla ja järjestyksellä vaikuttaa fyysiseen ympäristöösi? Miten voisit luoda, ylläpitää ja hoitaa ihmissuhteita ja sosiaalista elämääsi siten, että niiden vaikutus sinuun olisi mahdollisimman positiivinen?

3. Benchmarkkaa levollisia ihmisiä

Tuttavapiirissäsi on varmasti ihmisiä, jotka vaikuttavat ainakin ulkoisesti levolliselta tilanteessa kuin tilanteessa. Voisitko oppia heiltä jotain? Kysymällä, millä keinoilla he pystyvät elämään turhia stressaamatta, voit saada isoja ja pieniä vinkkejä stressinhallintaan.

4. Tee mahdollisimman paljon asioita, jotka eivät stressaa

Tiedosta ja tee lista niistä asioista, jotka tuovat sinulle hyvän olon ja pitävät stressiä ja stressireaktioita loitolla. Muista sisällyttää näitä asioita mahdollisimman paljon arkeesi – laita niitä myös kalenteriisi – ja hyödynnä listaa, kun stressi iskee.

5. Vältä tarinointia, joka ei palvele sinua

Huomaatko, että voit lähteä tarinoimaan itsellesi stressiä? Mikä tahansa viaton tapahtuma tai asia voi saada mielessäsi valtavat mittasuhteet ja voimakkaan stressireaktion sekä pelkotilan, jos lähdet luomaan tilanteesta erilaisia stressaavia tapahtumainkulkuja ja lopputulemia. Jos negatiivissävytteinen skenaariotyöskentely ei palvele sinua ja arkeasi, vältä sitä. Tarinoinnin tiedostaminen on ensimmäinen askel siitä luopumisessa.

Resilienssillä kohti stressittömämpää elämää

Resilienssi on hyödyllinen taito, joka auttaa kohtamaan elämää stressittömämmin. Resilienssillä tarkoitetaan kykyä sopeutua (muutokseen), palautua ja suuntautua uudelleen – se on sopeutumis- ja selviytymiskykyä vaativissa tilanteissa.

Lopuksi kehotan arvioimaan omaa ja/tai työyhteisösi resilienssikykyä asteikolla yhdestä kymmeneen (yksi – kykyä ei ole lainkaan, kymmenen – kyky on olympiatasoa). Mikä olisi yksi sellainen asia, jolla resilienssikykyä voisi parantaa jo heti tänään? Jaa ajatuksesi työtoverisi tai kaverisi kanssa. Olkoon tämä ensimmäinen askel kohti uutta sinää, joka palautuu paineesta, oppii uutta ja kehittyy.

Mikäli resilienssiteema kiinnostaa, suosittelen tutustumaan esimerkiksi Harri Gustafsbergin tutkimuksiin.

KTM, OTM, YTM Aino-Mari Kiianmies auttaa asiakkaitaan sekä ajatustasolla että kädet savessa hahmottamaan kokonaisuuden, näkemään vaihtoehtoisia strategioita, priorisoimaan ja palastelemaan, luomaan tekemisen kulttuuria ja viemään asiat maaliin asti. Hänen asiakkaitaan ovat olleet vuosien varrella niin pienet ja isot organisaatiot, merkittävät julkissektorin toimijat kuin pörssiyritysten johtajat.

Lisätietoja Kiianmiehen palveluista, joihin kuuluvat koulutus, konsultointi, coaching, keynote-puheenvuorot, löydät sivuilta www.ainomari.com.

Lue myös Kiianmiehen aiemmin julkaistut kolumnit Kuusi kriisijohtamisen täsmävinkkiä arkeen, Suojele aikaasi ja käytä se olleenaiseen sekä Valitse viisaasti – neljä näkökulmaa päätöksentekoon.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)