HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI ANNIKA HAVASTE KUVA JULIA ALAKULJU | 18.11.2020 | KOLLEGA.FI
Stressi vaikuttaa ruokavalioon

Viime vuosina on yhä enemmän kiinnitetty huomiota stressin aiheuttamiin terveyshaittoihin. Stressi, eli mielen tai kehon kuormittuminen liiallisesti ja liian pitkään, muuttaa elimistön toimintaa ja aineenvaihduntaa, minkä lisäksi se vaikuttaa ihmisen ruokavalioon.

Annika Havaste on ravintovalmentaja, luennoitsija ja kouluttaja, jota hyvä ruoka, liikunta ja hyvinvointi inspiroivat.

Stressi on alkukantainen reaktio vaaratilanteeseen. Elimistö tuottaa stressihormoneita ja nostaa verensokeritasoa, jotta ihminen selviytyisi tilanteesta taistelemalla tai pakenemalla.

Sama reaktio syntyy nykymaailmassa, vaikka stressi aiheutuisi aivan muista tekijöistä kuin yhtäkkisestä vaaratilanteesta. Nykypäivänä stressi ei myöskään aina laukea tarpeeksi nopeasti vaan jatkuu päiviä, viikkoja tai jopa vuosia. Stressihormonituotannon takia elimistön kemia muuttuu ja seurauksena voi olla muun muassa lihominen ja univaikeudet. Kroonistuneen stressin seuraukset voivat johtaa jopa luuston haurastumiseen ja lihasmassan vähentymiseen.

Tämän lisäksi ruokahalu muuttuu. Stressaantunut valitsee tuttuja ruokia, eikä jaksa panostaa terveellisiin vaihtoehtoihin. Stressaantuneen tekee myös useammin mieli makeaa ja rasvaista ruokaa.

Kiinnitä huomiota ruokamieltymyksiisi

Ensimmäinen askel on kuormittumisen tunnistaminen. Jos tekemistä tuntuu olevan liikaa, asiat ärsyttävät, mieli on maassa tai itselle ei jää riittävästi aikaa, voi kyse olla liiasta mielen kuormittumisesta. Liiallinen fyysinen harjoittelu ja palautumisajan puute voivat myös aiheuttaa stressireaktion kehoon. Myös mukavat asiat voivat aiheuttaa stressiä, jos niitä on liikaa. Moni ihmettelee, miksi lihasmassa ei kasva, vaikka huhkii salilla säännöllisesti. Yksi syy voi olla stressi ja palautumisen puute.

Ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota, kun havaitsee olevansa kuormittunut. Näin voi välttää sortumasta ravintoarvoltaan heikkolaatuisiin ruokiin ja tehdä tietoisesti parempia valintoja. Sen lisäksi, että ottaa käyttöön itselle sopivia stressinhallinnan keinoja, voi ravinnolla myös tukea jaksamistaan.

Paremmat valinnat tukevat jaksamista

Koska verensokerin taso nousee stressin aikana, sitä ei ole syytä nostaa vielä lisää tärkkelyspitoisilla ruuilla. Näitä ovat peruna, pasta, riisi ja leipä. Myös virkeys ja jaksaminen lisääntyvät, kun korvaa tärkkelyspitoisia ruokia kasviksilla ja välttää ruokia, joihin ne kuuluvat oleellisesti. Verensokerin heittely aiheuttaa lihomista ja väsymystä.

Parempien valintojen ei tarvitse olla työläitä ja aikaa vieviä. Tuttuja reseptejä voi muokata laittamalla niihin enemmän kasviksia. Välipalaksi voi surauttaa ravinteikkaan marjasmoothien johon lisätään pähkinöitä tai kasviproteiinijauhetta. Leipä on yleinen väli- ja iltapala. Osan leipäaterioista voi helposti korvata salaatilla, jossa on esimerkiksi kanaa, avocadoa ja pähkinöitä sekä oliiviöljyä.

Ruokavalioon kannattaa lisätä hyviä proteiinin lähteitä, sillä stressin aikana tarvitaan aminohappoja ruuasta. Myös vitamiineja ja hivenaineita kannattaa tankata entistäkin enemmän.

Kuormitustilanteessa hermosto ja aivot tekevät kaksin verroin töitä, joten ne tarvitsevat runsaasti rasvahappoja. Niiden lähteinä voi ruokavalioon ujuttaa laadukkaita kylmäpuristettuja öljyjä ja pähkinöitä sekä rasvaista kalaa tai kalaöljyä, josta saadaan omega 3 -rasvahappoja. Ei kannata myöskään unohtaa kasvikunnan omega 3 -lähteitä, kuten saksanpähkinäitä.

Kun ruokavalio on kohdillaan, se auttaa myös stressaantunutta kehoa palautumaan paremmin.

Annika Havaste on toiminut FLT ravintovalmentajana runsaan kymmenen vuoden ajan. Hän on auttanut lukuisia ihmisiä saavuttamaan terveystavoitteensa lähtötilanteesta riippumatta. Havaste myös luennoi ja valmentaa ravinto- ja elämäntapa-aiheista yrityksissä. Havaste on lisäksi kirjoittanut ravintoaiheisia tietokirjoja, joista uusin on Suolistoa hoitamalla superaivot, viisi askelta parempaan työtehoon ja palautumiseen, Viisas elämä 2019. Lisätietoja Havasteesta löydät osoitteessa http://www.annikahavaste.fi/.

Lue myös Havasteen aiemmin kolumnit Pieniä tekoja – suuria terveysvaikutuksia sekä Tervellisellä lounaalla on paikkansa etätyössäkin.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)