VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI EIJA HINKKALA KUVA PEKKA NIEMI | 21.10.2020 | KOLLEGA.FI
Pitääkö aina kärsiä?

En millään suostu ajatukseen, että tämä ainokainen elämämme olisi annettu meille kärsittäväksi. En, vaikka meidän jokaisen elämässä on pettymyksiä, suruja, kipua ja vaikeita vaiheita. En edes tämänhetkisessä tilanteessa, jossa niin paljon on pysähdyksissä ja jossa tulevaisuus tuntuu epävarmalta.

Eija Hinkkala on valmentaja, kirjailija, sanoittaja ja yrittäjä, jonka missiona on rohkaista ihmisiä elämään itsensä näköistä elämää.

Uskallanpa olla vahvasti sitäkin mieltä, että oma oikukas mielemme aiheuttaa isoimman osan kärsimyksestämme. Omat kielteiset, kipua ja tuskaa synnyttävät sekä vahvistavat ajatuksemme. Uskomuksiksi ja niiden myötä omiksi totuuksiksemme vaivihkaa urautuneet.

Valitse parempia ajatuksia

Jos haluamme muuttaa elämäämme paremmaksi, on meidän muutettava ajatuksiamme paremmiksi. On hyvä muistaa ajatusten olevan vain tulkintoja, ei tosia. Ja usein ne ovat valitettavan mustavalkoisia ja kapeita. Itseämme, mahdollisuuksiamme ja elämäämme kutistavia sekä unelmiemme toteutumista estäviä.

Iloinen asia on kuitenkin se, että voimme oppia tulkitsemaan toisin. Palvelemaan unelmiamme ja hyvinvointiamme. Mitä ikinä tapahtuukaan, voimme itse valita ajatuksemme. Ajatusten vapautta ei kukaan eikä mikään voi meiltä missään tilanteessa riistää.

En yritäkään uskotella sen olevan helppoa, sillä vanhasta ja urautuneesta poisoppiminen voi olla hidasta ja kivuliasta. Meillä on vahva taipumus rakastua omiin ajatuksiimme tulenpalavasti ja taistella niiden puolesta henkemme, veremme, ihmissuhteidemme, hyvinvointimme ja onnellisuutemmekin uhalla. Niiden hemmetin huonojenkin puolesta.

Ei tulkinnan muuttaminen kuitenkaan mahdotonta ole. Se vaatii pysähtymistä, tiedostamista ja aitoa halua suostua asioiden toisenlaisuuteen sekä luutuneiden ajatustemme perinpohjaista ravistelua ja tuulettamista. Tuuletusta on kuitenkin hyvä tehdä pakottomasti ja kiirehtimättä, tosin toistuvasti.

Korvaa egopuhe sydämen puheella

Pakottaminen ei toimi. Hyvän puolella oleminen toimii. Meillä on mahdollisuus korvata turhaa kärsimystä tuottavat, kielteiset ajatuksemme hyvää oloa tuottavilla myönteisillä ajatuksilla.

Ego ja sydän puhuvat eri kieltä. Egon tarkoitus on suojella meitä, mutta se on luonteeltaan itsekäs ja menee suojelutehtävässään helposti liian pitkälle. Egopuheen voi esimerkiksi tunnistaa kuuntelemalla herkällä korvalla sitä, miten ja mitä itselleen puhuu. Onko puhe vähättelevää, ankaraa ja armotonta, kriittistä, vaativaa ja piiskaavaa. Egopuheen tunnistaa myös siitä, että se vilisee sellaisia sanoja kuten pitää, täytyy, pakko, aina ja ei koskaan. Sanoja, jotka perustuvat pelkoon ja häpeään ja johtavat suorittamiseen.

Sydämen puhe on rakkaudellisen rohkaisevaa, lempeästi kannustavaa, hyväksyvää, myötätuntoista ja hyvää tekevää. Kun korvaamme egopuheen kuuntelemisen sydämen puheen kuuntelemisella ja siihen luottamisella, vähennämme kärsimyksemme taakkaa.

Tyytymättömyys, valittaminen ja monenlainen puuteajattelu on egon lempipuhetta. Näitä voi korvata runsausajattelulla ja kiitollisuudella sekä kohdistamalla huomio hyvään, mitä on ja ajattelemalla, että kaikkea on runsaasti. Ainakin omiin tarpeisiin riittävästi. Valittamista voi korvata myös tekemällä tekoja, jotka edistävät omaa hyvinvointia. Kun tekee, ei ehdi valittaa.

Visioi itsellesi kaikkea hyvää

Tulevan murehtiminen on sekin mielikuvituksemme tuotosta. Sen voi korvata kuvittelemalla ja visioimalla upeita mahdollisuuksia ja kaikkea hyvää, mitä tulevaisuus voi tuoda tullessaan. Mielikuvituksella ei ole rajoja, sille voi antaa kauniit siivet ja laskea sen vapaaseen lentoon.

Murehtimisen sijaan voi keskittää ajatuksensa siihen, mitä haluaa, miksi haluaa ja miten voi saada haluamansa. Haluamiensa asioiden suhteen voi myös harjoittaa etukäteiskiitollisuutta. Kiittää ne jo tosiksi.

Kielteisten ja rajoittavien tulkintojen korvaaminen myönteisillä kannattaa, sillä kielteisyyden taakka sekä pessimismi – joka on usein verhottu realismiksi – vaikuttavat tutkitusti hyvinvointiamme vakavastikin vahingoittavasti. Jokainen solumme tietää hyvinkin tarkasti, mitä ajattelemme ja mikä on mielialamme.

Tietoinen keskittyminen asioihin, joihin voimme vaikuttaa ja joista saamme hyvää oloa, kannattaa myös siksi, että samalla vältämme kärsimystä synnyttävän uhrautumisen ja uhriutumisen, jotka johtavat vaivihkaa ja väistämättä asioiden, olosuhteiden ja muiden ihmisten syyttelyyn. Syyttely on raskasta ja jumittavaa sekä kasvua estävää.

Sydämen puheen kuunteleminen vaatii rohkeutta. Mutta kyse on rakkaudellisesta rohkeudesta, joka on mielestäni ainoaa oikeaa ja pitkäkestoisesti hyvää tekevää rohkeutta. Sydämen puheen mukaiset ajatukset, valinnat ja teot saavat energiamme virtaamaan vahvana ja vapaana. Voimme hyvin ja olemme ilo itsellemme sekä toisillemme.

Eija Hinkkala on valmentaja, kirjailija, sanoittaja ja intohimoyrittäjä, jonka missio on rohkaista ihmisiä elämään itsensä näköistä ja hyvältä tuntuvaa elämää sekä tekemään sitä, mitä heidän on tarkoitettu tekevän – myös työkseen. Hinkkalalta ilmestyi keväällä 2020 kirja Sinä olet enemmän – Palavalla sydämellä kohti omaa juttua, Otava.

Hinkkalasta voit lukea lisää osoitteesta www.eijahinkkala.com

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)