ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI AINO-MARI KIIANMIES | 7.10.2020 | KOLLEGA.FI
Kuusi kriisi­johtamisen täsmävinkkiä arkeen

Korona-aika on testannut arjenjohtamistaitojamme ja resilienssiämme ennennäkemättömällä tavalla. Alla kuusi kriisijohtamisen täsmävinkkiä arjen kaaoksen ja kriisien nujertamiseen:

Aino-Mari Kiianmies on yrittäjä ja tulevaisuuden johtajuuden väitöstutkija, joka on perehtynyt muun muassa muutosjohtamiseen, ketterään oppimiseen ja kasvuun sekä fiksuun itsensä johtamiseen

1. Ole kaukaa viisas

Etukäteen kriiseihin varautuminen on kaiken A ja O. On turha alkaa miettiä pelimerkkejään siinä vaiheessa, kun kriisi on jo päällä. Varautumiseen voi laskea niin oman resilienssikyvyn ja henkisen kriisinkestävyyden, tukiverkoston kuin esimerkiksi taloudellisen pelivaran varmistamisen. Kun tekee tärkeät asiat mahdollisuuksien mukaan jo ennen kuin niistä tulee kiireellisiä, ei ole kriisin sattuessa heti ongelmissa deadlinejen kanssa.

2. Suojele arkeasi

Rakenna ja suojele kapasiteettiasi ja arkikuntoasi normaalitilassa. Kun arjen peruskunto ja pienten haasteiden selättämiskyky on vahva, on mahdollista mennä välillä myös äärirajoille ilman, että kaikki voimavarat on heti kulutettu loppuun. Tee normaaliarjessa sellaisia valintoja, jotka antavat sinulle vahvan kivijalan, kun eteen tulee kriisejä.

3. Priorisoi – etenkin unta

Kriisissä on tärkeää priorisoida ja huolehtia ensisijassa elintärkeiden asioiden hoitamisesta. Aina kun on mahdollista, pyri pitämään kiinni hyvistä, tarpeeksi pitkistä yöunista. Levänneenä on huomattavasti paremmat lähtökohdat sekä fyysisesti että henkisesti kohdata arjen peikot ja isommat leijonat.

4. Hahmota tukiverkosto

Rakenna etukäteen tukiverkostoa, joka voi auttaa sinua arjen haasteissa. On hyvä olla tietoinen siitä, keneen tai mihin tahoon voi nojautua erilaisissa kriiseissä. Henkilökohtaisten ystävien ja tuttavien lisäksi on hyvä etsiä etukäteen tietoa, millaista apua esimerkiksi kolmas sektori tarjoaa hätä- ja kriisitilanteissa.

5. Luo suotuisia uskomuksia

Näetkö kriisit haasteina vai mahdollisuuksina? Luotko kriisejä omassa mielessäsi, paisutteletko faktojen merkitystä turhaan sisäisellä puheellasi? Millaisia uskomuksia viljelet kyvyistäsi selvitä kriiseistä? Luomalla suotuisia ajatuksia ja uskomuksia itsestäsi kriisitilanteissa rakennat pohjaa selvitä ja palautua haastavista ajoista mahdollisimman pienillä kolhuilla.

6. Ole armollinen

Harvan arki jatkuu samanlaisena tai lähes samanlaisena kriiseissä. Ole armollinen, vaikka et pystyisi pitämään kiinni arjen rutiineistasi ja hoitamaan asioita läheskään samalla intensiteetillä ja laadulla kuin normaalisti. On myös hyvä hahmottaa, mihin asioihin voi itse vaikuttaa ja mihin ei – ja keskittää huomionsa omassa vaikutuspiirissä oleviin asioihin.

KTM, OTM, YTM Aino-Mari Kiianmies on Naisten valmiusliiton kouluttajapätevyyden omaava, vapaaehtoisessa maanpuolustustoiminnassa aktiivisesti mukana oleva kriisijohtamiseen ja tulevaisuuden johtajuuteen perehtynyt väitöstutkija. Hänen asiakkaitaan ovat olleet vuosien varrella niin pörssiyritysten johtajat, pienet ja isot organisaatiot kuin merkittävät julkissektorin toimijat.

Lisätietoja Kiianmiehen palveluista, joihin kuuluvat koulutus, konsultointi, coaching, keynote-puheenvuorot, löydät sivuilta www.ainomari.com.

Lue myös Kiianmiehen aiemmin julkaistut kolumnit Suojele aikaasi ja käytä se olleenaiseen sekä Valitse viisaasti – neljä näkökulmaa päätöksentekoon.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)