HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI JA KUVA ERJA JÄRVELÄ | 21.10.2020 | KOLLEGA.FI
Kohti omannäköistä elämää

Rohkeus. Sille lienee monta määritelmää. Itse olen pitänyt jonkinlaisena johtotähtenä sen määrittelylle, että mennä asioita kohti pelosta huolimatta. Rohkeus ei ole pelkäämättömyyttä eikä uhkarohkeutta eli uhmaamista, vaan hiljaista sinnikkyyttä ja itsepuhelua tilanteessa, jossa mieli tai keho antaa erilaisen käskyn. Mutta jota silti jostakin intuition syövereistä vastustaa ja menee kohti jotakin, joka ei tunnu lainkaan mukavalta.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, joka rakastaa asioiden syvällistä pohtimista.

Brene Brown puhuu paljon rohkeudesta. Törmäsin äskettäin somessa hänen sitaattiinsa, joka kuuluu suomeksi kutakuinkin näin: ”Varoitus: Jos vaihdat oman aitoutesi siihen, että sinusta tulee pidetty, saatat kokea seuraavaa: ahdistusta, raivoa, syyllisyyttä, kaunaa ja selittämätöntä surua.” Jostain syystä sitaatti kolahti minuun suunnattomasti ja jäin miettimään miksi.

Olen itse käynyt suuren muutoksen elämässäni, arvojen uudelleenmäärittämisessä ja -järjestämisessä ja viime vuosien aikana olen sopeuttanut elämäntapojani ja tekemisiäni omia arvojani vastaavaksi. Siihen menee koko loppuelämä, enkä tule siinä koskaan valmiiksi. Mutta en ikinä elämäni aikana ole ollut näin syvästi onnellinen, vaikka minulla ei esimerkiksi ole perusturvattua tulovirtaa. Mutta minulla on vapaus, luovuus ja ilo. Rakastan elämääni suunnattomasti ja varjelen sitä kaikin tavoin.

Mistä elämässä oikein on kyse?

Uskon, että meidän tavoitteemme tässä elämässä on löytää sielumme kutsumus. Tällä en tarkoita mitään suureellista, vaan ajattelen, että jokainen meistä on erityinen ja että meillä on velvollisuus itseämme ja maailmaa kohtaan a) löytää oma ainutkertaisuuden tunteemme ja b) ilmaista sitä jollakin tavalla maailmassa.

Monet meistä kokevat syvääkin tyhjyyttä, tunnistamatonta surumielisyyttä tai negatiivisuutta. Näin on muutama asiakkaanikin kokenut ja ollut kykenemätön yksin löytämään niiden yhteyttä omaan elämään tai siihen, mistä nämä tunteet kumpuavat. Usein vyyhtiä purettaessa selviää, että ihminen ei voi hyvin, kun hän yrittää ansaita hyväksynnän, rakkauden tai jopa olemassaolonsa. Ei ole henkisesti sellaista akrobaattista asentoa, johon tällaisessa tilanteessa oleva ihminen ei taipuisi ollakseen pidetty ja hyväksytty. Tällaista toimintaa ohjaa torjutuksi, hylätyksi tai huomaamattomaksi tulemisen pelko. Näiden toimintamallien purkamiseen menee yleensä aikaa.

Rohkeutta on olla maailmassa sellainen kuin on, haavoittuvainen ja auki, mutta rehellisenä itselleen. Meidät kasvatetaan usein perheen tai yhteiskunnan valitsemaan muottiin, joka ei tue henkilökohtaista kasvupolkuamme. Siitä ei yleensä seuraa mitään hyvää. Itselle tärkeiden asioiden tunnistaminen ja rohkeus lähteä tavoittelemaan niitä on paras teko, mitä voi tehdä itselleen – ja sitä kautta koko maailmalle.

Vastoinkäymisessä voi piillä oivalluksen siemen

Nyt koronan aikaan olen myös miettinyt sitä, miksi toiset meistä ovat suhteellisen tyytyväisiä ja ovat pystyneet luomaan itselleen mukavan arjen, vaikka eivät voikaan tehdä kaikkea sitä, mihin ovat tottuneet. (Enkä nyt puhu sairastuneista, heidän omaisistaan tai akuuteista olosuhteiden uhreista.) Uskon, että tällaiset ihmiset ovat perustyytyväisiä itseensä ja elämäänsä, ja tekevät vähemmän vertailua ulkoisiin asioihin. Se kertoo jonkinasteisesta rohkeudesta elää omannäköistä elämää, jossa on tyytyväinen ja onnellinen.

Vaikka korona tuo meille paljon huolta muun muassa irtisanomisten muodossa, toivon, että nämä pakotetut olosuhteiden muutokset pystyttäisiin ottamaan haasteena ja tilaisuutena nähdä asiat eri kanteilta. Tilaisuutena ajatella omaa elämää uusiksi tai viedä sitä suuntaan, joka aiemmin ei ehkä tuntunut mahdolliselta. Mitä kummallisimmissa ja hankalimmissa tilanteissa voi olla kasvun ja oivalluksen siemen, jos olemme riittävän uteliaita ja haluamme ymmärtää, mitä niistä voisi oppia tai miksi ne on meidän kohdallemme osuneet.

“On elämänmittainen etuoikeus olla oma itsensä.”
Joseph Campbell

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, luonto- ja ympäristöneuvoja sekä metsämieliohjaaja ja -kouluttaja, joka rakastaa luontoa. Lisätietoja Järvelästä löydät osoitteesta https://mixingnuts.fi/. Lue myös Järvelän aikasemmat kolumnit Millaisiin energioihin haluat keskittyä? ja Luovuutta kohti.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)