TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 7.10.2020 | KOLLEGA.FI
Kenelle etätyö sopii?

Pandemia siirsi monet työpaikat etäaikaan – ilman suurempia valmisteluja. Jotkut työpaikat olivat siihen valmiimpia, kuten esimerkiksi IT-ala, jossa etätyö oli jo yleinen käytäntö. Toisille taas videopalaverien aika oli shokki, kun teknologia oli otettava haltuun yllättäen ja nopeasti. Tässä ajassa korostuu sekä hyvä että huono johtaminen.

Master Trainer Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä.

Yleistäen voidaan todeta, että hyvät ja ihmisiä huomioivat työpaikat pääsevät aina ketterämmin kriisien yli. Sen sijaan työpaikoissa, joissa vallitsee huono ilmapiiri, huonot johtajat kokevat muutoksen uhkana ja pyrkivät kontrolloimaan etätyössä olevia – mikä ei lisää motivaatiota eikä kehitä työyhteisöä. Näinä aikoina monet ovatkin äänestäneet jaloillaan ja vaihtaneet maisemaa, kun taas toiset ovat antaneet pelkojen vaikuttaa itseensä, mikä on estänyt näkemästä vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia.

Motivaatiotekijät vaikuttavat tyytyväisyyteen

Etätyön toimivuutta voi tarkastella motivaatiotekijöiden kautta. Ne selittävät, mitkä asiat tuovat arkeemme lisää tyytyväisyyttä. Motivaatiotekijät kertovat myös, mitä etätyö mahdollistaa ja toisaalta haastaa johtamisen näkökulmasta. Motivaatiotekijöitä on yhdeksän ja useimmiten kolme niistä on meille erityisen tärkeitä.

 • Vuorovaikutus on yleisin motivaatiotekijä. Henkilö, jolle vuorovaikutus on ensisijainen motivaatiotekijä, on kiinnostunut tiedonvälityksestä ja hyvistä keskusteluista. Etätyössä vuorovaikutus motivaatiotekijänä on toimiva, kunhan keskusteluille jätetään tilaa. Johtamisessa tämä näkyy parhaimmillaan hyvänä tiedonkulkuna ja avoimena johtamistyylinä.
 • Turvallisuus on myös hyvin yleinen motivaatiotekijä. Siihen liittyvät asioiden suunnitteleminen ja varmisteleminen. Henkilö, jolle turvallisuus on ensisijainen, haluaa tietää tarkkaan, mitä milloinkin tapahtuu ja muuttuvat asetelmat jännittävät häntä. Kun turvallisuushakuinen on saanut luotua uudet rutiinit, myös etätyö alkaa sujua häneltä. Johtamisessa turvallisuus luo tarpeen suunnitella ja luoda selkeitä toimintatapoja.
 • Seikkailua ensisijaisena motivaatiotekijänä pitävä henkilö kaipaa jatkuvasti muutosta ja motivoituu uuden äärellä. Johtajana tämä tarkoittaa rohkeutta kokeilla uusia tapoja ja aluevaltauksia. Seikkailun tarpeen omaavan tulisi muistaa, että tämä teema on monelle vieras ja nopeat muutokset voivat hämmentää muita.
 • Valta liittyy vaikuttamiseen. Vallan tarpeen omaava motivoituu saadessaan osallistua toimintaan, jossa voi olla päättämässä asioista. Etätyö sen sijaan voi nakertaa hänen uskoaan vaikuttamisen mahdollisuudesta. Monella johtajalla valta on listan kärjessä ja se näkyy jämäkkänä asioihin tarttumisena.
 • Ilmaisu on taiteellinen motivaattori, joka korostaa henkilön omaa tyyliä. Etätyössä ilmaisua ensisijaisena motivaatiotekijänä pitävä kokee haastavana erottua. Käyttämällä ilmaisuvoimaa vaikkapa oman tilan sisustamiseen, teema saa kuitenkin riittävästi huomiota. Ilmaisu tuo johtajuuteen erottuvan, persoonallisen tyylin esimerkiksi asioiden esittämiseen.
 • Vapaus korostaa kaipuuta tehdä asioita itsenäisesti, siksi etätyö jopa lisää motivaatiota. Vapauden tarpeen omaava pitää arvossaan omia aikatauluja ja yksin tekemistä. Johtamisessa tämä näkyy itseohjautuvuuden korostumisena ja luottamuksena.
 • Laajeneminen on motivaatiotekijöistä harvinaisin. Laajenemisen tarpeen omaava nauttii isoista visioista ja suurista projekteista. Etätyössä laajenemista ensisijaisena motivaatiotekijänä pitävää kiinnostavat isot kokonaisuudet. Johtamisessa tämä näkyy uusien aluevaltauksien tekemisessä.
 • Arvostus motivaatiotekijänä liittyy yhdessä tekemiseen. Arvostuksen tarpeen omaava suhtautuu itseensä ja toisiin arvostavasti ja hyväksyvästi, mutta tarvitsee myös palautetta ja yhteydenpitoa. Etätyössä henkilön haasteena on kaipuu yhdessä tekemiseen ja livekohtaamisiin. Johtajuudessa tämä näkyy huomioivana ja arvostavana johtamisena.
 • Yhteys motivaatiotekijänä tarkoittaa seurallisuutta. Yhteyden tarpeen omaavalle etätyö on ikävää. Häntä motivoivat sosiaaliset tilanteet ja kokoontumiset myös työpäivän päätteeksi. Etätyössä sosiaalisten virtuaalitapaamisten merkitys kasvaa. Johtamisessa tämä näkyy tarpeena järjestää tapahtumia ja vapaamuotoisia tapaamisia.

Miten vaikuttaa omaan arkeen

Varsinkin etätyössä on hyvä muistaa arjen tasapaino, jossa tauot, lounas ja työn rytmitys ovat keskiössä. Työpaikalla kannattaa järjestää myös epävirallisempia etäkokoontumisia, vaikkapa kahvittelun tai lounaan merkeissä. Ehkä voisit itse koota pienen ideointiporukan vauhdittamaan asioiden kehittelyä. Nyt on myös helppo valita, mistä käsin töitä tekee – irtiotto kotiympyröistä voisi tehdä hyvää.

Kun huomioit ensisijaisia motivaatiotekijöitäsi voit taatusti paremmin, olet sitten etätyössä tai et. Jos jokin motivaatiotekijöistäsi on jäänyt vähemmälle, päätä tehdä asioita toisin. Mieti, mitä voisit muuttaa, jotta tärkeimmät motivaatiotekijäsi saisivat tarpeeksi tilaa työarjessasi ja elämässäsi.

” Mitä pelkäämme eniten, sitä yleensä tarvitsemme.”
Ralph Waldo Emerson

Lisätietoa motivaatiotekijöistä löydät aiemmin julkaistuista jutuista Motivaatiotekijöistä, Seitsemän taitoa arjen hallintaan ja Mikä tekee pomosta hyvän.
Tee myös testi ja löydä omat motivaatiotekijäsi!

Lisätietoa Tasapainon Avaimista löydät osoitteesta www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Epäterve työpaikka ja Asennoituminen värittää kokemusta.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)