KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA VILLE HUITTI | 9.9.2020 | KOLLEGA.FI
Pysähdy ja kukoista

Kiireisessä ja keskeytysten täyttämässä arjessa yritämme saada paljon aikaan ja päivät täyttyvät palavereista ja tehtävälistoista. Nappaamme kahvin koneen äärelle, emmekä aina ehdi syödä lounastakaan. Illatkin täyttyvät ohjelmasta kuin huomaamatta ja päivän ensimmäinen tauko saattaa olla vasta iltamyöhään.

Miia Huitti on stressivalmentaja ja kirjailija, jonka intohimona on auttaa ihmisiä stressinhallinnassa.

Kuulostaa ehkä tehokkaalta ja aikaansaavalta, mutta todellisuudessa potentiaalimme ei tällä tahdilla ole suinkaan täysimääräisesti käytössämme. Työssä onnistuaksemme tarvitsemme keskittymistä – ja taukoja, jotka tasapainottavat meitä. Tiede on todistanut, että voidaksemme olla tuotteliaita, innovatiivisia ja luovia, tarvitsemme arkeemme laadukkaita lepotaukoja.

Luovuuden ja innovatiivisuuden ruokkimisen lisäksi tarvitsemme taukoja palautumiseen ja aivojen lepuuttamiseen. Lepoa ja palautumista ei kannata siirtää viikonloppuun, puhumattakaan seuraavaan lomaan. On tärkeää löytää palautumisen keinoja jokapäiväiseen arkeen sekä myös työpäivän sisään.

Tauon pitäminen ei aina ole helppoa varsinkin, jos teemme innostavaa ja mukaansatempaavaa työtä. Kehomme ei tunnista, onko virittyneisyytemme innostusta vaiko kielteistä stressiä. Innostuksestakin pitää muistaa palautua.

Miksi tauko unohtuu?

Usein koemme työn tauottamisen haasteelliseksi arjen kiireessä. Saatamme miettiä, mitä muutkin ajattelevat, jos pidämme tauon ja vaikkapa vain hengittelemme työpisteellämme. Koetko huonoa omatuntoa tauosta? Onko tauko mielestäsi laiskottelua? Uskotko, ettet ole tehokas, jos pidät taukoja?

Tauottaminen voi vaatia opettelua ja harjoittelua, kuten moni muukin omaa hyvinvointiamme tukeva rutiini.

Neljä vinkkiä laadukkaaseen taukoon

1. Syvähengitä hiljaisuudessa muutaman minuutin ajan
Syvä hengitys alentaa verenpainetta ja laskee sykettä sekä rauhoittaa hermostoasi. Hiljaisuus auttaa jopa rakentamaan uusia aivosoluja.

2. Haaveile lempibiisisi tahtiin
Musiikki rentouttaa ja aikaansaa mielihyvää. Lempibiisin myötä pääset kiinni ihaniin muistoihin tai haaveisiisi. Se, että antaa mielen vaellella tai unelmoi, tekee meistä luovemman ja kekseliäämmän.

3. Tee lyhyt kävelylenkki ulkoilmassa
Tee varttitunnin kävelymeditaatio ja keskitä huomiosi ympäristöösi. Mitä näet ja koet? Mitä tunnet?

4. Ota voimapäikkärit
10 minuutin päiväunilla voi kohentaa vireystilaasi ja kognitiivista suorituskykyäsi merkittävästi. Jopa kuuden minuutin päiväunilla on todettu suorituskykyä parantavia vaikutuksia. Vaikka et nukahtaisi, jo pelkkä lepääminen silmät suljettuna irti ajatusten virrasta auttaa sinua palautumaan, virkistymään ja jaksamaan.

Mieti, miten voisit luoda tilaa levolle ja jatkuvan ajatusten virran katkaisemiselle. Voisiko se onnistua vaikkapa siivoamalla, juoksemalla tai leipomalla? Vai onko latautumishetkesi hiljainen bussimatka töistä kotiin?

Varmista, että arjessasi on riittävästi laadukkaita taukoja. Tee niistä niin tärkeitä, etteivät muut asiat jyrää niitä alleen. Kun laadukkaasta tauosta tulee rutiini, huomaat ettet vaihtaisi sitä enää entiseen.

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Huitin nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.miiahuitti.fi/. Twitter: @huittimiia. Facebook: Stressivalmentaja Miia HuittiLinkedin Miia Huitti

Lue myös Huitin edelliset kolumnit Lievitä stressiäsi ja voi paremmin sekä Mielikuvaharjoittelulla parempaa arkea.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)