KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI HELI TUULENMÄKI KUVA ELLI KESKI-LOPPI | 23.9.2020 | KOLLEGA.FI
Elämää uusilla mausteilla

Siivosin jokin aika sitten maustehyllyäni ja löysin sieltä paljon vanhoja mausteita. Aikansa eläneitä makuja, tehottomiksi taantuneita tuliaisia ulkomaanreissuista ja sisällöltään haalistuneita yrttipurkkeja, joita en enää uskaltanut lähteä maistelemaan. Heitin ne surutta pois ja hommasin tilalle sellaisia tuotteita, joista olin aina haaveillut: garam masalaa, juustokuminaa ja inkivääriä. Parvekkeen purkista löytyy lisäksi kanelibasilika uutena tuttavuutena. Rohkaistuin kokeilemaan uutuuksia ja elämä uusilla mausteilla maistuu taas tuoreelta.

Heli Tuulenmäki on Kiirenkesytys-valmentaja, NLP Coach, mentor ja yrittäjä, jonka intohimona ovat ihmiset ja osaaminen.

Uudet teot ja tavat ovat kuin uusia mausteita arjen kokkailuissa. Jos teemme aina samaa, saamme tulokseksi aina sitä samaa. Uuden elämän voi aloittaa joka päivä. Jokainen aamu on uusi mahdollisuus, kun valitsemme niin.

Voimme löytää itsemme vain tekemällä valintoja, kirjoittaa Antti S. Mattila kirjassaan Näkökulman vaihtamisen taito. Jokainen valinta on meille avautuva mahdollisuus kehittää itseämme kohti sellaista ihmistä, jollaiseksi haluamme tulla.

Mikroaskeleilla muutoksia

Joskus kuitenkin mieli vastustaa muutosta ja uusia asioita, vaikka aivot kyllä oppivat tuoreita tapoja ja raikkaita rutiineita, kunhan jaksaa sitkeästi harjoitella. Millaisilla mikroaskeleilla saisi muutoksen alkuun? Mikä olisi pienin mahdollinen teko? Sellainen mikromuutos, joka ei aiheuta ahdistusta eikä vie paljon aikaa eikä energiaa? Kokeilemalla huomaa itselle parhaan tavan, joka tuottaa toistuessaan ja pidemmän aikaa toteutettuna uusia, entistä parempia rutiineja.

Usein uudet asiat omaksutaan tehokkaimmin pienissä paloissa ja kokeilu kerrallaan. Kannattaa luottaa mikroaskelten voimaan. Vaikka elämä olisi kiireistä, on ajan sijoittaminen itseen yksi parhaita investointeja. Jos haluamme uuden ja entistä paremman tavan elää, voi erilaisen toiminnan harjoittelu vartin verran päivässä riittää. Kun sijoitamme itseemme, sijoitamme tulevaisuuteemme. Kun muutumme sisältä, muutos heijastuu myös ulkoiseen maailmaan.

Meillä on lupa tehdä eri lailla ja kokeilla uusia tapoja sekä työssä että henkilökohtaisessa elämässä. Kokeilut tuottavat tietoa siitä, mikä toimii. Ellei jokin asia toimi, kannattaa tehdä jotain muuta.

Mieltä muuttamalla myös elämä muuttuu

Ellei elämässä voi tehdä konkreettisia muutoksia, voi kuitenkin muuttaa mieltään. Muutoksen toteuttamisessa auttaa, että etsii uuden näkökulman asioihin. Stoalaiset filosofit ajattelivat, että mielentyyneyttä voi kehittää harjoittelemalla näkökulman vaihtamisen taitoa. Se tarkoittaa käytännössä puhetavan tai ajattelutavan muutosta. Aiheesta tai tilanteesta puhutaan eri tavalla ja toisin sanoin, jolloin aihe tai tilanne voidaan nähdä uudessa valossa tai uudesta näkökulmasta. Tämä saattaa avata uusia tapoja toimia tai reagoida.

Keskustelin aiheen tiimoilta erään yrittäjän kanssa, jota tuskastutti itsensä markkinointi ja myyminen. Kun löysimme tilanteeseen asiakkaan näkökulman eli mielihyvän tuottamisen ihmisille yrittäjän palvelujen avulla, yrittäjän tunne muuttui positiivisemmaksi tekemisen uudelleenmäärittelyn avulla.

Maailma on täynnä mahdollisuuksia ja erilaisia vaihtoehtoja, ja meissä jokaisessa on paljon käyttämätöntä potentiaalia. Todellisuudentajun lisäksi kannattaa ottaa käyttöön mahdollisuuksientaju.

Jos tavoitteenamme on kiireisen mielen hallinta, millaisen uuden näkökulman voisimme ottaa siihen? Voisimmeko puhua kiireestä toisin sanoin, jotta se ei tuottaisi jännitteistä tilaa, vaan saisimme tilalle elämää uusilla mausteilla.

Heli Tuulenmäki on osaamisen muotoilija, Kiireenkesytys®- ja Voimakehä®-valmentaja, KTM, NLP Coach ja mentor. Hän yhdistää työssään liiketoiminnan ja mielen toiminnan menestykseksi. Lue myös Tuulenmäen edelliset kolumnit Toivon tekoja ja Kiireen vanki, mielen vanki.

Lisätietoja Tuulenmäestä löydät osoitteista
https://www.competencedesign.fi/ ja heli@competencedesign.fi
https://www.facebook.com/competencedesignoy

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)