HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI TIINA LATIKKA KUVA JARMO RANTANEN | 12.8.2020 | KOLLEGA.FI
Yhteys syntyy vasta­vuoroi­suu­desta ja hyväksynnästä

Tarvitsemme yhteyttä toisiin ja se on elinehto ihmisenä olemiselle. Kuitenkin ennen kuin voimme saada yhteyden toisiin ihmisiin, meidän on ensin saatava yhteys itseemme. Jos emme sitä tee, vaarana on eksyä itseltä ja lähteä palvelemaan muiden ihmisten tarpeita ja vaatimuksia.

Tiina Latikka on valmentaja ja mindcoach, jonka intohimona on auttaa ihmisiä saavuttamaan unelmansa.

Juuri siinä piilee salakavala sudenkuoppa, olla tarpeellinen jollekin, joka palvelee meissä omaa arvokkuuden tunnetta – mutta valitettavasti väärällä tavalla. Meidän on oltava yhteydessä ennenkaikkea omaan voimaamme ja omiin arvoihimme. Arvomme eivät voi perustua pelkästään toisen ihmisen palautteeseen, vaan meidän on terveellä tavalla tunnistettava oman arvokkuutemme ihmisenä ja keskeneräisenä matkan tekijänä.

Sen vuoksi on tärkeää huolehtia omasta dopamiinitasosta ja tehdä asioita oman hyvinvointinsa eteen. Silloin meillä on monin verroin annettavaa muille. Ja vasta silloin meillä on edellytykset tasapuoliseen yhteyden luomiseen.

Ilman yhteyttä toisiin ihmisiin kuolemme sisäisesti. Samalla meidän on kuitenkin ymmärrettävä vastuumme sitoutumisesta ja lojaalisuudesta itseemme ja muihin. Aika ajoin onkin hyvä tarkistaa oma suunta sekä yhteys omiin arvoihin, tunteisiin ja rajoituksiin, jotka estävät meitä elämästä täysillä. Kun todella haluamme saada yhteyden toiseen ihmiseen, meidän on tyhjennettävä päämme ja mielemme – ja samaan aikaan oltava tietoinen omista ajatuksistamme, rajoitteistamme, uskomuksistamme ja tunteistamme. Tämä on jälleen yksi elämän paradokseista. Olemme kirjo tätä kaikkea.

Synkronismin taikaa

Tapasin pitkästä aikaa hyvää ystävääni – ja jälleen kerran kävimme syväluotaavaa keskustelua.  Rakastan keskusteluitamme yli kaiken. Emme suinkaan ole samaa mieltä asioista, vaan haastamme puolin ja toisin toistemme ajatuksia ja näkemyksiä. Siinä on koko jutun suola – yhteys, joka rakentuu rajoista ja tarttumapinnasta toisenlaiseen ajatteluun. Mistä tiedän, ettei kumpikaan meistä manipuloinut toisiaan? Siitä, että keskustelun lomassa nauroimme ja molemmilla oli täysi valinnan vapaus omaan mielipiteeseen.

Yhteys syntyy kahden – tai useamman – ihmisen halusta jakaa hyvää toiselle. Yhteyden syvin olemus on intentiossa – halussa hyvään – ei koukuttumisessa omaan ”viisauteen” ja minä tiedän, mikä sinulle on parasta -asenteeseen.

Kun haluamme aidon yhteyden toiseen, on oltava tietoinen omasta intentiosta ja sen alkuperästä. Emme palvele omaa arvoamme olemalla toiselle tärkeä. Meidän on oltava tietoisia siitä, miksi haluamme yhteyden toiseen. Yhteys syntyy tasapainosta ja vastavuoroisuudesta, kirkkaasta ajatuksesta: olla toista varten, halusta palvella ja näyttää peili, joka on heijastus toisesta. Sen jälkeen voi olla vahvassa synkronismissa toisen kanssa.

Keskustelumme välissä huomasin, että myös hengityksemme synkronisoituivat samaan tahtiin. En olisi ollut siitä tietoinen, jos olisimme täyttäneet tilan puhumisella. Rytmi syntyi luonnostaan hiljaisuudessa, pakottamatta ja omalla ajallaan. Silloin, kun eilinen katoaa ja huomista ei ole, on vain tämä hetki – mikä kokemus! Se oli taianomainen hetki. Läsnä oli täysi hyväksyntä, vapaaehtoisuus ja tila olla – ei suorittaa tai päästä lopputulokseen. Syntyi kokemus yhteydestä sykroniaan ja johonkin suurempaan, jolle en keksi nimeä.

 

Tärkeää muistettavaa tässä ajassa

  1. Tarkista yhteys omaan itseesi uudelleen ja uudelleen, koska maailma muuttuu jatkuvasti.
  2. Ole tietoinen omasta tarkoitusperästä, kun olet yhteydessä toisiin ihmisiin. Ole rehellinen itsellesi ja kunnioita omia tarpeitasi, se tekee meistä inhimillisiä ihmisiä.
  3. Usko, että voit täyttää oman ainutlaatuisen itsesi onnellisuudella – ja jakaa sitä muille rajattomasti.
  4. Synkronointi tapahtuu syvällä sydämen ja sielun tasolla monessa eri kerroksessa. Sitä ei voi pakottaa – se tulee sydämen ja sielun vapaudesta saada olla juuri se, mikä on.

Tiina Latikka on ammatticoach ja Mind Coach, joka auttaa ihmisiä johtamaan itseään kohti todellista intohimoa, unelmia, tavoitteita ja ottamaan käyttöön täyden potentiaalin niin työ- kuin yksityiselämässäkin. Latikka on työskennellyt coachina ja työnohjaajana yli kymmenen vuoden ajan. Lisätietoja Tiina Latikasta löydät osoitteesta https://sillanrakentajafi.wordpress.com/. Facebook ja Instagram @tiina.latikka.

Lue myös Latikan edelliset kolumnit Hiljaisuudessa on tuhat sanaa ja Luottamus on rohkeutta.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)