KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 12.8.2020 | KOLLEGA.FI
Viisauden käsikirja

Viisautta on pohdittu iät ja ajat. Kautta aikojen on ajateltu, että viisaus on jotain yleismaailmallisen hyvää: hyviä päätöksiä, syvällistä tietoa ja hyvinvoinnin rakentamista. Mutta miten viisautta voi soveltaa tämän päivän maailmaan? Siihen antavat vastauksen teologian tohtori, tutkija Jenni Spännäri ja psykologian tohtori Eeva K. Kallio, jotka ovat yhdessä kirjoittaneet kirjan Viisaus – Käyttäjän opas.

Vaikka viisaus voi tuntua nykypäivänä vanhanaikaiselta käsitteeltä, on sillä käyttöä enemmän kuin koskaan. Yhteiskunnan suurten kysymysten, kuten ilmastokysymysten, merkitystyhjiöiden ja vastakkainasettelun ratkaisemiseen ei riitä pelkkä terävä äly. Suurten kysymysten käsittelyyn tarvitaan laajaa, syvää ymmärrystä siitä, mikä meille on tärkeää, miten toimimme toisemme kanssa ja miten ratkaisumme vaikuttavat tulevaisuuteen. Äly, tieto ja informaatio ovat sukua viisaudelle, mutta ne häviävät viisaudelle perspektiivin laajuudessa ja ymmärryksen syvyydessä, Spännäri ja Kallio kirjoittavat.

Kirjassa viisautta käsitellään muun muassa kolmiulotteisen viisausmallin avulla. Tämä malli rakentuu kognitiivisesta, reflektiivisestä ja myötätuntoisesta ulottuvuudesta. Kognitiivinen eli tiedollinen viisauden ulottuvuus kertoo suhteesta tietoon, tietämiseen ja siihen, mitä voidaan tietää. Reflektiivinen eli pohtiva viisauden ulottuvuus tarkoittaa elämän tapahtumien ja maailman ilmiöiden pohtimista eri näkökulmista. Myötätuntoinen viisauden ulottuvuus liittyy tunteeseen, tietoisuuteen ja toimintaan, joka pyrkii yhteiseen hyvään. Nämä ulottuvuudet eivät ole erotettavissa toisistaan, vaan viisaus rakentuu kaikista näistä kolmesta elementistä.

Kirjan alkuosassa käsitellään viisauskäsityksiä eri ajoilta ja kulttuureista sekä paneudutaan uusimpaan, monitieteelliseen tutkimustietoon viisaudesta. Kirja antaa eväitä myös viisastumiseen. Toisessa osassa käsitellään viisaaksi kasvamista ja kerrotaan viisastumiseen tarvittavien voimavarojen kehittämisestä. Omaa viisauttaan voi nimittäin kehittää, pienin tai suuremmin askelin!

Kirjan lopussa käsitellään viisautta työelämässä kolmiulotteisen viisausmallin mukaan osaavan työn, pohtivan työn ja myötätuntoisen työn näkökulmista. Osassa pohditaan, miten voimme näiden ulottuvuuksien – tiedollisen, pohtivan ja myötätuntoisen – kautta kasvattaa viisauttamme ja laittaa se töihin – tarkoittaen kirjaimellisesti työelämää tai muuta tavoitteellista tekemistä.

Viisaus-kirja on mielenkiintoinen ja avartava opus aiheesta, josta soisi puhuttavan enemmänkin nykymaailmassa. Kirja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneet viisaudesta ja sen kehittämisestä.

Kirjan nimi
Tekijät
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Viisaus – Käyttäjän opas
Jenni Spännäri ja Eeva K. Kallio
Tuuma-kustannus
2020
245 sivua
35 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)