HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI JA KUVA ERJA JÄRVELÄ | 26.8.2020 | KOLLEGA.FI
Millaisiin energioihin haluat keskittyä?

Uskon, että yksi koronan tarkoituksista on paljastaa meille meidän syvimmät pelkomme.  Kukaan meistä ei voi olla tuntematta edes hetkittäin avuttomuutta, pelkoa, kontrollin menettämisen tunnetta, epäonnistumista, menetystä tai odotusten rikkoutumista.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, joka rakastaa asioiden syvällistä pohtimista.

Mistä sitten johtuu, että korona tuntuu kohtelevan meidän todellisuuksiamme hyvin eri tavoin? Tarkoitan tällä sitä, että vaikka kaikki mietimme näitä asioita, osa meistä jää niihin kiinni enemmän kuin toiset.

Oma ajattelumaailmamme ja omat tarinamme, joita kerromme itsellemme, määrittävät suurelta osin onnellisuutemme. Millaista tarinaa kerromme itsellemme, mitä asioita pidämme totena ja mitä hoemme itsellemme päivästä toiseen? Annammeko uutisten myrkyttää negatiivisuudella maailmankuvamme? Juutummeko mieluummin uhrin rooliin passiivisena ennemmin kuin alamme toimia? Menetämmekö huomaamattamme toivon ja ilon, kun meitä ympäröi tällainen lamauttava uutistulva?

Irti uutisvirrasta

En halua lainkaan väheksyä sitä, miten korona aiheuttaa ja on aiheuttanut kärsimystä sairastaville. Ihmettelen kuitenkin sitä, että uutisvirta ei tarjoa juuri mitään muuta aihealuetta, mikä on vähintäänkin mielenkiintoinen kysymys. Mielestäni on tällä hetkellä äärimmäisen tärkeää valita tietoisesti se tapa, miten maailmaa katsoo ja millaisiin energioihin haluaa mennä mukaan. Juuri äsken katsoin televisiosta uutisia, jotka alkoivat näin: XX uutta tartuntaa koronasta tänään, kesän tieonnettomuuksissa kuoli XX henkeä, henkilö X oli saanut myrkkyä lentokoneessa. Hmm…

Olenkin päättänyt, etten juuri seuraa uutisia. Miksi ihmeessä meidän tarvitsee tietää, montako ihmistä on kunakin päivänä kuollut maailmassa? Haluammeko ruokkia tätä ihmismielen negatiivista energiaa, joka keskittyy vain kauhisteluun ja asioiden päivittelyyn? Vai valitsemmeko tekevämme jotain ihan muuta?

Itse teen kaikkeni elääkseni mahdollisimman rauhallisten ajatusten kanssa ja rakennan elämääni kohti positiivista tulevaisuutta ja menestyvää yritystoimintaa. Olen luonut arjestani ja toimintaympäristöstäni mahdollisimman mukavan. Matkustaminen on rajoittuneempaa kuin ennen, mutta en koe, että se millään tavoin vaikuttaa elämänlaatuuni. Olen ryhtynyt kehittämään palvelutarjontaani virtuaaliseksi, mikä ei varmasti aiemmin tullut mieleenikään.

Yrittäminen motivoi minua suunnattomasti ja kymmeneen vuoteen elämäni ei ole ollut näin aktiivista kuin nyt globaalisti valmennusten, businessmallinnusten, erilaisten virtuaalisten yhteisöjen ja mahtavien yhteistyökumppanien kanssa. Minulla oli äskettäin ilo antaa podcast-haastattelukin sarjaan, jossa kerrotaan vahvoja esimerkkejä onnistuneista elämänpoluista.

Kohti parempaa elämää

Miten sitten voisi rakentaa omaa elämää myönteisemmäksi ja huonoista uutisista riippumattomaksi? Tässä omat tärppini:

Elä omaa elämääsi parhaalla mahdollisella tavalla tässä hetkessä. Älä mieti sitä, miten kaikki voisi olla toisin tai mitä rajoitteita elämä on tuonut, vaan mieti sen sijaan, mitkä asiat tässä hetkessä ovat hyvin. Mitä olet kenties saanut sen tilalle, mitä ajattelet menettäneesi? Mitä sinulla on? Mikä on hyvin? Mikä on tärkeää?

Jos sinusta tuntuu yksinäiseltä, mieti miten voisit luoda yhteyksiä virtuaalisesti. Miten voit itse vaikuttaa omaan olotilaasi? Voisitko soittaa jollekulle?

Jos olet menettänyt työpaikkasi tai olet lomautettuna, älä maalaa pelkkiä negatiivisia tulevaisuudenkuvia. Uudet alut ovat monesti pakon sanelemia ja voivat tuoda mukanaan paljon parempaa, kuin mitä on ollut. Luota elämään ja tulevaisuuteen. Luo oma todellisuutesi äläkä seuraa uutisvirrasta sitä, miten monta työtöntä tässä kuussa on tullut lisää.

Nyt on oiva tilaisuus löytää itsestä ne mekaniikat, jotka meitä alitajuisesti ohjaavat. Jos olet jatkuvasti peloissasi tässä tilanteessa, mieti mikä on se pelottava asia? Omien ajattelumallien tiedostaminen on ensimmäinen askel oman elämäntavan muuttamiseen. Meidän on täysin mahdollista muuttaa elämäämme ja asennettamme. Hae apua, jos sinusta tuntuu siltä, että pyörität samoja asioita päivästä toiseen etkä pääse niistä irti vaikka haluaisit. Mikään ei muutu, jos ei muuta mitään.

Luonto on paikka, jossa on helppo saada etäisyyttä omiin ajatuksiin ja mediaan sekä rauhoittaa kehoa ja mieltä. Mene ulos aina kun mahdollista. Mitä pidemmän aikaa pystyt ulkona luonnon keskellä viettämään, sitä enemmän kehosi reagoi siihen positiivisesti. Syke alenee, stressihormonit vähenevät elimistöstä, positiivisuuden tunteet lisääntyvät, tarkkaavaisuus lisääntyy, elimistön puolustusmekanismit korjaantuvat. Suosittelen vahvasti!

On myös henkisesti palkitsevaa kiinnittää huomiota oman itsen ulkopuolelle. Autetaan niitä, jotka apua aidosti tarvitsevat, eikä lietsota lisää paniikkia ja pelkoa kenties aiheetta omalta osaltamme. Ollaan rakentavia ja rauhallisia.

Itse haluan uskoa ja ajatella, että maailma on kaikesta huolimatta hyvä ja kaunis paikka. Vaalitaan kauneutta, hyvyyttä ja positiivisuutta ja luodaan iloa ja ymmärrystä ympärillemme, kun meillä on siihen mahdollisuus.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, luonto- ja ympäristöneuvoja sekä metsämieliohjaaja, joka rakastaa luontoa. Lisätietoja Järvelästä löydät osoitteesta http://mixingnuts.fi/. Lue myös Järvelän aikasemmat kolumnit Luovuutta kohti ja Pelosta mielenrauhaan.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)