TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 26.8.2020 | KOLLEGA.FI
Epäterve työpaikka

Äskettäin osallistuin kansainväliseen paneelikeskusteluun, jossa oli monia eri alojen asiantuntijoita. Yhteistä kaikille osallistujille oli pitkä kokemus epäterveestä työpaikasta. Toimme kukin erilaisia näkökulmia tähän tärkeään teemaan, joka ei katso maantiedettä, toimialaa tai yrityksen kokoa. Omassa esityksessäni toin esille pelkomallit ja miten ne vaikuttavat työpaikan ilmapiiriin, sekä myös sen, mitä johto tai yksittäinen työntekijä voi tehdä aikaansaadakseen muutosta parempaan.

Master Trainer Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä.

Yksi selkeä merkki epäterveestä työpaikasta on se, ettei uskalleta puhua epäkohdista ääneen. Pelolla johdetuissa työpaikoissa vallitsee usein vaikenemisen kulttuuri. Toinen tyypillinen oire on, ettei ihmisiä kuunnella tai heistä ei välitetä. Samoin yhteistyön laatu ja palautteen anto kertovat yrityksen kulttuurista. Terveessä työkulttuurissa sallitaan virheet, keskustellaan avoimesta ja annetaan palautetta joka suuntaan.

Pelkomallit myrkyttävät ilmapiiriä

Pelkomallit ovat oivallinen tapa tarkastella työpaikan kulttuuria. Pelkomalleja on seitsemän: sabotointi, ahneus, itsensä aliarviointi, ylimielisyys, marttyyrius, kärsimättömyys ja itsepäisyys. Nämä kompastuskivet myrkyttävät työpaikkaa eri tavoin ja aina kun pelkomallit nousevat pintaan, asiat alkavat mennä huonompaan suuntaan.

Keskityn tässä kahteen kompastuskiveen, ylimielisyyteen ja marttyyriuteen, koska niiden vaikutus työpaikan ilmapiiriin on erityisen suuri. Kannattaa muistaa, että aika ajoin eri pelkomallit nostavat päätään elämässämme, mutta se miten vahvasti ne meitä ohjaavat, heijastuu myös ympäristöön.

Ylimielisyys

 • Ylimielisen tunnistaa ”minä tiedän parhaiten” -käytöksestä ja muiden kritisoinnista. Ylimielisellä on tarve esittää täydellistä, siksi myös narsistit ilmentävät tätä pelkomallia. Virheitä peitellään ja helposti osoitellaan muita, kun asiat eivät suju.
 • Kun työpaikalla ilmenee ylimielisyyttä, se voi tulla yritykselle kalliiksi. Kehitys pysähtyy, kun ylimielisesti ajatellaan, ettei tarvitse seurata, mitä ympärillä tapahtuu. Ylimielinen kuvittelee olevansa asioiden ja ihmisten yläpuolella.
 • Ylimielinen käytös johtaa siihen, että muut karttavat tätä henkilöä. Ylimielisen on vaikea ottaa palautetta vastaan, sillä hän kuvittelee olevansa superihminen.
 • Kun kohtaat ylimielisen, ole mahdollisimman neutraali ja vältä vastakkainasettelua. Jos ylimielisellä on enemmän valtaa, hän myös käyttää sitä omien etujensa ajamiseen.

Marttyyrius

 • Marttyyri valittaa ja huokaa. Hän kokoaa juorukerhon, jossa kilpaa verrataan, kenellä asiat ovat huonoiten. Marttyyrit ovat työpaikan energiasyöppöjä, sillä negatiivisuus tarttuu helposti.
 • Työpaikalla marttyyri on iloton puurtaja. Hän ei osaa sanoa ei ja siksi hän usein ylikuormittuu.
 • Vältä menemästä mukaan marttyyrin virittämään juoruklubiin, vaikka aluksi voi tuntua hyvältä saada huomiota. Valittaminen ei kuitenkaan anna energiaa, päinvastoin hukkaat sekä aikaasi että muutut negatiivisemmaksi.
 • Kun marttyyri haluaa huomiotasi valittamalla, kysy miten asioita voisi kehittää.

Jokainen voi vaikuttaa

Onneksi jokainen voi vaikuttaa työpaikan ilmapiiriin – muutos ei ole vain johdon asia. Yksi luonteva keino muuttaa johdon tai tiimin ilmapiiriä on rekrytointi. Uudet henkilöt voivat tuoda mukanaan raikkaan tuulahduksen erilaisuutta, mikä mahdollistaa kehityksen. Tässä piilee myös vaara, sillä joskus henkilöt voivat myös keikuttaa venettä ja terve työyhteisö muuttuu huonommaksi.

Mitä voisit tehdä tilanteessa, jossa ilmapiiri on tulehtunut? Tärkeää olisi tarttua asiaan, mitä pikemmin sen helpompi. Ja jos tilanne sitä edellyttää ota se puheeksi, vaikka toisen puolesta. Näin olen itsekin toiminut ja nukkunut yöni paremmin, vaikkei se ei aina ole ollut helpoin tie. Ja jos sinulla on taipumusta marttyyritautiin, ota oma voima takaisin käyttöösi – aina on vaihtoehtoja vaikkei heti siltä tunnu. Jos voit pahoin työpaikassasi, on yksi vaihtoehto vaihtaa työroolia tai työnantajaa. Jos nyt vastaat siihen, että ”mutta kun en voi koska…” – voit tunnistaa kuinka salakavalasti marttyyri ottaa ohjakset.

Tarkkaile, miten oma käytöksesi vaikuttaa työpaikalla. Ota siitä vastuu, sillä käytökselläsi on suuri merkitys ilmapiiriin. Kysy myös palautetta muilta, koska se on tehokas tapa kehittyä.

”Miksi on niin vaikeaa ymmärtää, että vasta kun kuuntelemme muita, he kuuntelevat paremmin meitä.”
John Wooden

Lisätietoa pelkomalleista löydät aiemmin julkaistuista jutuista Marttyyritauti vie ilon arjesta ja Ylimielinen tietää aina kaiken.

Testaa, mitkä pelkomallit vaikuttavat sinuun.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista löydät osoitteesta www.keys2balance tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Asennoituminen värittää kokemusta ja Virustorjuntaa toipilaana.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)