TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI SATU PIHLAJA KUVA RIIKKA KANTINKOSKI | 10.6.2020 | KOLLEGA.FI
Valitse viisaasti

Arki on täynnä pienempiä ja suurempia valintatilanteita. Saatat hahmottaa toimintaasi niin, että pohdit järkevästi vaihtoehtojasi ja valitset niistä sinulle parhaan. Tarkalleen ottaen tämä malli ei pidä paikkaansa.

Erikoispsykologi Satu Pihlaja on työssään perehtynyt aikaansaamisen ja itsensä johtamisen taitoihin.

Välillä valintojen teko sujuu helposti ja välillä taas on hankalaa edes päättää miten toimisi, saati että valinnan seurauksena syntyisi mitään järkevää tai mielekästä lopputulosta.

Mikä sitten neuvoksi parempien valintojen tekoon?

Tahdonvoima

Tiedämme, että valinnat kuluttavat tahdonvoimaa ja heikentävät kykyä itsesäätelyyn. Väsyneenä teemme yksinkertaisesti huonompia päätöksiä. Tutkimuksissa on todettu, että kun ihminen suorittaa itsesäätelykykyä vaativia tehtäviä, hän alkaa tehdä päätöksiä pinnallisemmalla ja vähemmän energiaa vaativalla tavalla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hän suosii oletusvaihtoehtoja, passiivisia valintoja sekä nykytilannetta ja antaa asiaankuulumattomien tekijöiden vääristää päätöksiään.

Ponnistelua ja itsesäätelyä vaativat tehtävät heikentävät kykyämme ajatella. Tutkimuksissa on pyydetty koehenkilöitä esimerkiksi ratkomaan haastavia, ponnistelua vaativia laskutehtäviä, jonka jälkeen on tarkasteltu ajattelua ja päättelykykyä. Tulokset osoittavat, että energian vähentymisestä huolimatta yksinkertaiset toiminnat, kuten muistiin palautus, onnistuvat. Sen sijaan rationaalinen päättely, aloitteellisuus ja luovuus häiriintyvät. Tällöin on vaikeaa nähdä boksin ulkopuolelle.

Energia

Energiaa tarvitaan myös ihan konkreettisesti. Tutkimuksissa on löydetty kiinnostavia yhteyksiä itsesäätelyn ja verensokerin tason välillä. Matala verensokerin taso haittaa itsesäätelyä. Kun koehenkilöille annettiin annos limonadia, joka nostaa verensokeria, itsesäätely helpottui. Sama pätee valintoihin, sillä eräässä tutkimuksessa glukoosiannos palautti kyvyn rationaaliseen päätöksentekoon.

Olemme varmasti kaikki kuulleet, että olisi hyvä syödä säännöllisesti ja pitää taukoja, mutta koska emme huomaa seurauksia konkreettisesti, emme välttämättä noudata ohjeita. Seuraukset kuitenkin ovat hyvin olennaisia juuri sen vuoksi, että ne vaikuttavat valintoihimme. Osaammeko väsyneenä tai nälkäisenä pysähtyä ja lopettaa vaikkapa sosiaalisen median tai internetin selaamisen? Ne vievät aikaa rentoutumiselta ja palautumiselta, joka taas palauttaa kykymme tehdä hyviä valintoja.

Lykkääminen

Saatat joskus arjessa tunnistaa olotilan, ettet juuri nyt jaksaisi ponnistella tai tehdä jotakin päätöstä. Tätä tunnetta kannattaa kuunnella! Ehkä tarvitsetkin pienen tauon tai välipalan, jotta saat palautettua kykysi tehdä hyviä valintoja. Vaativan tehtävän lykkääminen ei välttämättä johdukaan laiskuudestasi tai saamattomuudestasi, joista itseäsi moitit.

Monet asiat, joiden tekemisen haluaisimme mieluummin lopettaa, ovat oikeammin välttelyä. Voimme kutsua netissä tai Facebookissa surffailua rentoutumiseksi, mutta sitä se ei ole aivojen tai mielen kannalta. Lisäksi lykkäämäsi asiat kuluttavat kuitenkin salakavalasti resurssejasi, koska tekemättömät asiat vaivaavat mieltäsi. Sen sijaan sen ikävän tehtävän tekeminen keskittyneesti on parhaimmillaan rentouttavaa, sillä samalla se poistuu listaltasi vaivaamasta mieltäsi.

Suunnittelu ja mielikuvat

Valinnan vaikeutta voi helpottaa tekemällä suunnitelmia. Kun teet aikatauluja ja sovit tapaamisia, sinun ei tarvitse koko ajan valita, mitä teet seuraavaksi. Levollisessa ja rauhallisessa mielentilassa tehdyt suunnitelmat ovat arjessa kullanarvoisia. Niiden toteuttaminen ei vaadi niin paljoa energiaa kuin se, että jatkuvasti pitäisi harkita, mitä seuraavaksi kannattaisi tehdä. Jonkin verran väljyyttä suunnitelmiin kannattaa kuitenkin aina jättää, jotta jää aikaa ja mahdollisuuksia kuunnella omaa olotilaa ja tarpeen tullen muuttaa suunnitelmiaan viisaasti.

Pelkkä mielikuva siitä, mitä päivän aikana tapahtuu, on voimakas apukeino valintojen tekemiseen. Moni huomasi esimerkiksi etätyöhön siirtymisen haastavaksi, koska töiden aloittaminen ja lopettaminen tuli vaikeammaksi. Pelkästään työpaikalle meneminen nimittäin luo voimakkaan mielikuvan siitä, että nyt siirrytään työtehtävien pariin, mikä auttaa orientoitumisessa. Mielikuvan luomiseen kannattaa panostaa. Jo pelkkä suunnitelma aamulenkistä luo oikeanlaisen vireystilan heti herätessä ja keho valmistautuu automaattisesti liikkeellelähtöön. Mielikuvia voi vahvistaa konkreettisilla tukitoimilla, kuten laittamalla lenkkivaatteet valmiiksi esille.

 

Vinkkejä parempiin valintoihin

Tee vaativat tehtävät aamulla ja taukojen jälkeen
Aamulla levänneenä ja taukojen jälkeen saamme ajattelustamme parhaan irti. On turha yrittää tehdä hyviä päätöksiä väsyneenä. Jos sinun pitää tehdä hankala päätös, nuku yön yli tai ainakin rentoudu hetki ennen valinnan tekoa.

Huolehdi ravitsemustilastasi
Syömisessä ei ole kyse pelkästään terveydestä pidemmällä tähtäimellä, vaan myös kyvystä ajatella fiksusti ja tehdä jatkuvasti parempia valintoja. Tutkimuksissa on todettu, että verensokerin tason nosto palauttaa nopeasti myös kyvyn tehdä parempia päätöksiä.

Vältellessäsi tehtäviä pysähdy kuuntelemaan itseäsi
Jos et halua tarttua johonkin tehtävään, pysähdy miettimään mitä tarvitset. Oletko ponnistellut liian pitkän ajan tai jäikö lounas väliin? Se, miten hyvin kuuntelemme itseämme, ratkaisee sen, miten fiksusti käytämme aikamme, sillä tehtävää vältellessämme ajaudumme helposti kuluttamaan lisää energiaa johonkin turhaan.

Suunnittele päiväsi väljästi
Suunnitelma ja aikataulu ovat tärkeitä, koska ne vähentävät jatkuvaa tarvetta tehdä valintoja. Jätä kuitenkin päivään riittävästi väljyyttä, jotta ehdit pitää taukoja ja palautua ponnistelun vaatimasta rasituksesta tarpeen mukaan.

Satu Pihlaja on erikoispsykologi ja tietokirjailija, joka on toiminut psykologina, psykoterapeuttina ja kouluttajana. Pihlaja on valmentanut yksilöitä, ryhmiä ja organisaatioita toimimaan tavoitteellisesti sekä tehnyt kehittämistyötä verkkopalveluiden parissa. Pihlaja on julkaissut kirjan Aikaansaamisen taika, joka käsittelee itsensä johtamisen taitoja. Lue myös Pihlajan aiemmin julkaistut kolumnit Mielen voima käyttöön ja Mitä hyötyä positiivisuudesta on työpaikalla.  Lisätietoja Pihlajasta löydät osoitteesta https://www.satupihlaja.com/.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)