PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 13.5.2020 | KOLLEGA.FI
Tulevaisuutta rakentamassa

Viime päivinä olen ajatellut paljon tulevaisuutta. Yhteiskuntaa on alettu pikkuhiljaa avata ja vallitseva tunnelma on odottava. Olemme eräänlaisessa välivaiheessa, josta näkymä tulevaisuuteen on vielä sumea, mutta hieman valoa alkaa jo näkyä tunnelin päässä.

Nyt on se aika, jolloin luomme tulevaisuutta. Mikään ei estä meitä unelmoimasta ja suunnittelemasta parempaa tulevaisuutta. Luomme odotuksillamme aina myös itseään toteuttavan ennusteen, kuten Jaana Hautala sanoo tähän numeroon kirjoittamassaan kolumnissa. Hänen mukaansa tavoitteiden rakentamista ja unelmointia ei missään tilanteessa kannata lopettaa. Olen samaa mieltä. Vaikka taloudelliset realiteetit olisivat haastavat, voi silti unelmoida. Kun unelmoimme, ajatuksemme suuntautuvat itsellemme tärkeisiin asioihin ja parhaassa tapauksessa kantavat meidät vaikeiden aikojen yli. Meissä jokaisessa on paljon enemmän voimaa ja potentiaalia, kuin osaamme kuvitellakaan. Otetaan nämä voimat käyttöön ja uskalletaan unelmoida – silloin tulevaisuuskin voi toteutua aivan yllättävällä tavalla.

Unelmoinnista ja onnistumisesta voi lukea lisää Coaching-blogista, jossa Jaana Hautala kehottaa katsomaan tulevaisuuteen. Koska kukaan muu ei tiedä, minne olemme matkalla tässä elämässä, unelmoimista ei kannata lopettaa. Selittelevä mielemme keksii tekosyitä estääkseen meitä unelmoimasta, mutta sille ei pidä antaa periksi. Mitä rohkeammin unelmoimme, sitä vahvemmin muokkaamme elämäämme ja tulevaisuuttamme, Hautala sanoo kolumnissaan.

Ajankohtaisartikkelissa käsittelemme aivojen toimintaa ja keskittymiskykyä. Työhön keskittyminen on tänä päivänä haasteellista, sillä työpaikalla on monenlaisia häiriötekijöitä ja keskeytyksiä. Vaikka ympäristöllä on merkitystä, voimme itse vaikuttaa keskittymiskykyymme toimintatapojamme ja tottumuksiamme muuttamalla, psykologian tohtori Mona Moisala sanoo lehtemme haastattelussa. Aivojemme ja samalla keskittymiskykymme pahimpia vihollisia ovat älylaitteet, jotka koukuttavat meitä. Artikkelissa annammekin hyviä vinkkejä niin älylaitteiden viisaampaan käyttöön kuin aivojen hyvinvointiin.

Työelämän psykologiaa -blogissa Jaakko Sahimaa tarkastelee tunteita ja työelämää. Tunteet kuuluvat työelämään, sillä muuta vaihtoehtoa ei ole. Ihminen ei voi jättää tunteitaan työpaikan ovelle, vaan ne tulevat mukaan vääjäämättä. Lisääntynyt ymmärrys tunteista ja niiden vaikutuksista tekeekin hyvää työelämän kehittymiselle entistä inhimillisemmäksi, Sahimaa toteaa kolumnissan.

Work goes happy-blogissa Jyri Kansikas pohtii vallitsevaa näköalattomuutta. Tulevaisuus on sen verran sumuinen, että se on lamaannuttanut totaalisesti myös nykyhetken toiminnan. Tärkeintä onkin yrittää selviytyä tämän ajan yli ja lisätä arkeensa omaan hyvinvointia kohottavia elementtejä sekä toivoa tulevista kohtaamisista, Kansikas sanoo kolumnissan.

Hyvinvointi-blogissa Erja Järvelä käsittelee luovuutta. Jos hampaita kiristellen pyrkii tavoitettaan kohti, se ei todennäköisesti onnistu. Ideat eivät synny suoraviivaisen toiminnan, vaan aivojen tekemän asioiden uudelleen yhdistelemisen tuloksena. Kukoistaakseen luovuus vaatiikin joutoaikaa, kaikenlaisen turhan puuhastelua ja intuitiota, Järvelä sanoo kolumnissaan.

Kirjablogissa arvioimme ajankohtaisartikkelin aiheeseen liittyvän Minna Huotilaisen ja Mona Moisalan Keskittymiskyvyn elvytysopas -kirjan.

Viime sunnuntaina päättyi lehtemme kysely, jossa tiedustelimme, työskenteletkö vallitsevassa tilanteessa etänä ja miten arkesi on sujunut. Saimme yli 130 vastausta. Vastaajista noin 70 prosenttia ilmoitti työskentelevänsä etänä ja loput 30 prosenttia ilmoitti, ettei voinut tehdä sitä työnsä luonteesta tai muusta syystä johtuen. Valtaosa etätöitä tekevistä kertoi, että heidän arkensa on sujunut hyvin. Moni kertoi myös nauttineensa siitä, että kotona työskennellessä on ollut mahdollista keskittyä paremmin kuin työpaikalla. Haasteita kuitenkin kokivat lapsiperheet, joissa vanhemmat joutuivat pyörittämään työn ohessa lasten kouluarkea. Kyselyn palkinnon, Perttu Pölösen Tulevaisuuden lukujärjestys -kirjan, voitti Tino Vauhkonen Kouvolasta. Onnittelut Tinolle ja kiitokset kaikille osallistujille!

Seuraavat artikkelit julkaisemme kahden viikon kuluttua keskiviikkona 27. toukokuuta.

Toiveikasta toukokuun jatkoa!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)