TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA SINI PENNANEN | 1.4.2020 | KOLLEGA.FI
Virustorjuntaa toipilaana

Enpä olisi voinut arvata, mitä kauan odotettu yhteinen matka tyttäreni kanssa toisi mukanaan. Matkustin helmikuun lopussa, jolloin koronaviruksen laajasta leviämisestä Eurooppaan ei ollut vielä juurikaan tietoa, Madridiin, jossa tyttäreni oli juuri päättänyt työharjoittelunsa. Lähdimme autolla kiertämään Espanjaa ja Portugalia ennen yhteistä paluutamme kotiin.

Master Trainer Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä.

Matkan kuluessa saimme rajun vatsataudin ja lihaksiakin alkoi särkeä. Lepäsimme ja jatkoimme matkaa autuaan tietämättöminä siitä, että koronavirus oli liittynyt seuraamme.

Suomeen palattuamme eristimme itsemme heti kotikaranteeniin. Oireet jatkuivat, mutta onneksi sen verran lievinä, että pärjäsimme kotona. Emme päässeet testeihin, koska silloin ei vielä tiedetty, että myös Espanja on merkittävä epidemia-alue. Olemme toipuneet taudista hyvin ja varmasti suurin osa tartunnan saaneista pärjää viruksen kanssa kotioloissa yhtä hyvin. Mutta havaitsin, että silloin kun olin pelon vietävissä, oireeni vahvistuivat. Niin suuri merkitys on mielellämme, joten kannattaa olla tarkkana, mihin ajatuksensa kohdistaa.

Kaikesta huolimatta rohkenen nähdä ennen näkemättömän tilanteen hyviä puolia niin itselleni kuin meille kaikille. Olisiko mikään muuttunut, jollei meitä olisi pysäytetty näin totaalisesti? Omalla kohdallani moni hyvin pieni asia on saanut suuren merkityksen. Kotikaranteenissa haikailin pieniä, aiemmin itsestään selviä asioita, kuten vapautta käydä kaupassa ja asioiden toimivuutta. Kun pää oli kipeä eikä oikein mihinkään asiaan voinut tarttua, koin suurta kiitollisuutta jokaisesta päivästä ja siitä, että opin rauhoittumaan, olemaan läsnä, kuuntelemaan kehoani ja siirtymään mielen taajuudelta syvällisempään yhteyteen itseni kanssa. Ja kun Uudenmaan rajat suljettiin, katselin kaihoisin mielin kuvia mökkimaisemistani, jotka sijaitsevat kauempana rajan takana.

Oppitunteja

Minulle on ollut tyypillistä olla liikkeessä, toimia tavoitteellisesti ja tehokkaasti. Kehoni on enimmäkseen mukautunut mieleni oikkuihin ja välillä kuminauhaa on todella venytetty. Silti en ole osannut pysähtyä ja rauhoittua kuten nyt.

Läsnäolo on saanut uuden merkityksen. Havaitsen tutulla reitilläni uusia asioita kaikilla aisteillani. Nautin hetkestä ja luonnon heräämisestä. Kiitollisuus valtaa mieleni.

Hyväksy, että on asioita, joihin et voi vaikuttaa, että koet vahvoja tunteita, että suunta on nyt hukassa ja ettei sinulla ole vastauksia moniin kysymyksiin. Pelot ovat osa ihmisyyttä ja kertovat tilanteesta, jossa ei ole hallinnan tunnetta. Keskity vain niihin asioihin, joihin nyt voit vaikuttaa omassa arjessasi.

Pelkomallit eli arjen virukset

Olen jo toistakymmentä vuotta puhunut työpaikan viruksista toimiessani työyhteisövalmentajana. Tässä tilanteessa virus-sana on saanut uuden, syvällisemmän merkityksen. Alla lyhyt kuvaus seitsemästä ”viruksesta” ja siitä, miten nämä pelkomallit sotkevat tämänhetkistä arkeasi.

Sabotointi
Kun sabotointi nostaa päätään, rajat hämärtyvät ja silloin sattuu ja tapahtuu. Tämä virus johtaa yleensä ylilyönteihin ja räikeään käytökseen, jossa viis välitetään pelisäännöistä tai muista ihmisistä.

Ahneus
Aina vaan lisää, kuiskaa ahneus. Omaan napaan tuijottelu estää ahnetta huomioimasta muita ja yhteistyö on hänelle vaikeaa.

Itsensä aliarviointi
Heikko itsetunto leimaa itsensä aliarvioijaa. Oman tilan ottaminen tai mielipiteiden ilmaisu on vaikeaa. Sen seurauksena itsensä aliarvioija joutuu usein koville ja lähipiiri käyttää tilannetta hyväkseen.

Ylimielisyys
Kaiken tietävä henkilö luo ympärilleen kielteisen kehän, jossa muiden on vaikea hengittää. Ylimielinen ei voi myöntää virheitään ja kritisoi muita jatkuvasti.

Marttyyrius
Suorittaminen ja syyllistäminen ovat marttyyrin aseita. Hän taipuu vasta, kun on osoittanut olevansa superihminen. Tämänhetkiset, rankat olosuhteet suorastaan ruokkivat tätä pelkomallia.

Kärsimättömyys
Kiiretautisen on vaikea keskittyä. Asiat jäävät kesken ja hänellä on jatkuvasti sellainen olo, ettei hän ehdi hoitaa mitään. Priorisointi unohtuu ja elämä muuttuu säheltämiseksi, kun rutiinit puuttuvat.

Itsepäisyys
Itsepäistä muutos pelottaa erityisen paljon. Itsepäinen haluaa pitää kiinni vanhoista, toimimattomista malleista – mutta tässä ajassa se ei enää toimi. Maailma ei palaa vanhaan tämän jälkeen.

Muutamia vinkkejä omaan jaksamiseen

  • Hengitä muutaman kerran syvään ja anna kehosi rentoutua kaiken uuden keskellä.
  • Keskity yhteen asiaan kerrallaan, ole läsnä itsellesi ja muille.
  • Ole armollinen itsellesi, maailma ei tule paremmaksi kiiruhtamalla.
  • Huolehdi itsestäsi ja läheisistäsi voimavarojesi mukaan, sinun ei nyt tarvitse olla superihminen.
  • Ole onnellinen arjen pienissä hetkissä. Sinä elät ja saat kokea kaikkea uutta.

” Puoltakaan en sun kivustas voi tietää,
sanat kaikki vailla voimaa ilmaan jää.
Mut joku aamu mä tiedän sen,
sä heräät huomaamaan,
sinä selvisit ja kelpaat kelle vaan.”
Juha Tapio, Kelpaat kelle vaan

Mitkä pelkomallit vaikuttavat sinuun eniten? Tee testi.

Lisätietoa aiheesta Carita Nybergin e-kirjasta Onnistumisen esteet.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista löydät osoitteesta www.keys2balance tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Energiasyöpöt työpaikalla ja Pelot onnistumisen esteenä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)