ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI AINO-MARI KIIANMIES | 15.4.2020 | KOLLEGA.FI
Valitse viisaasti – neljä näkökulmaa päätöksen­tekoon
Aino-Mari Kiianmies on yrittäjä ja tulevaisuuden johtajuuden väitöstutkija, joka on perehtynyt muun muassa itsensä johtamiseen, energian-, ajan- ja stressinhallintaan sekä muutoksen johtamiseen.

Fiksu itsensä ja toisten johtaminen alkaa laadukkaasta päätöksenteosta. Laadukas päätöksenteko tarvitsee tuekseen optimaalisen tilan, jota luodaan pitämällä huolta riittävästä levosta, ruoasta ja liikunnasta sekä toiveikkaasta elämänasenteesta.

Stressissä ihminen ei kykene rekisteröimään ja tulkitsemaan tilannetta siten kuin levollisesta ja turvallisesta tilasta käsin toimiessa. Mistä tilasta käsin sinä teet tärkeät päätöksesi?

Alla on esitetty neljä näkökulmaa, joita voit hyödyntää valintatilanteissa ja päätöksenteossa.

1. Kirkasta arvosi

Mitä paremmin olet kirkastanut itsellesi arvosi, sitä yksinkertaisempaa on päätöksenteko. Kun tiedät, mikä sinulle on tärkeää ja mikä siinä on sinulle tärkeää, sinulla oiva ohjenuora tehdä arvojesi mukaisia valintoja ja kulkea kohti haluamaasi elämää.

2. Vaikuta siihen mihin voit

On hyvä keskittyä päätöksenteossa ja käyttää energiaa niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa. Tunnista, mitkä asiat ovat sinun päätös- ja vaikutusvallassasi – ja mitkä eivät.

3. Viesti valinnoistasi

Mitä paremmin toiset tuntevat ja tietävät sinut, arvosi ja toimintatapasi, sitä helpompi heidän on ennakoida toimintaasi ja mukautua päätöksiisi. Sitä helpompi myös sinun on toimia arvojesi mukaisesti, kun valintasi näyttäytyvät ulkopuolisille jollain tavoin johdonmukaisilta. Valinnoista viestiminen auttaa sinua pysymään päätöksissäsi.

4. Ennakoi

Useat tilanteet ovat ennakoitavissa, jos vain pysähdyt lukemaan hiljaisia signaaleja ja kiinnität asioihin huomiota. Mitä paremmin ennakoit tulevaa, sitä stressittömämpää päätöksenteko yleensä on. Kun mietit toimintaasi etukäteen esimerkiksi arjen valintatilanteissa, sinun on helpompi pysyä polulla ja muovata pitkäjänteisesti elämääsi haluamaasi suuntaan – sen sijaan, että priorisoisit hetkellisiä nautintoja.

Katsomalla tämänhetkistä elämääsi näet, millaisia valintoja olet tehnyt eilen. Tänään tekemäsi valinnat puolestaan määrittävät huomisen. Millaista tulevaisuutta haluat luoda tänään, tässä hetkessä?

KTM, OTM, YTM Aino-Mari Kiianmies auttaa asiakkaitaan sekä ajatustasolla että kädet savessa hahmottamaan kokonaisuuden, näkemään vaihtoehtoisia strategioita, priorisoimaan ja palastelemaan, luomaan tekemisen kulttuuria ja viemään asiat maaliin asti. Hänen asiakkaitaan ovat olleet vuosien varrella niin pienet ja isot organisaatiot, merkittävät julkissektorin toimijat kuin pörssiyritysten johtajat.

Lisätietoja Kiianmiehen palveluista, joihin kuuluvat koulutus, konsultointi, coaching, keynote-puheenvuorot, löydät sivuilta ainomari.com.

Lue myös Kiianmiehen aiemmin julkaistu kolumni Kotijohtamisen opit korona-aikaan.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)